Σάββατο, 5 Οκτωβρίου 2013

Η μαμά Χρύσα σας προτείνει την πιο αρωματική καρυδόπιτα!!!!





Έχω φτιάξει αρκετές συνταγές για  καρυδόπιτες, αλλά σαν της εξαδέλφης μου της Αφροδίτης δεν μοιάζει καμιά στην γεύση και στο άρωμα. Η καρυδόπιτα για να είναι τέλεια πρέπει νάναι αφράτη και με πολύ σιρόπι.




Τα υλικά για την καρυδόπιτα:

Ταψί Νο 34

  1. 8 αυγά
  2. 16 κουταλιές σ. ζάχαρη
  3. 16 κουταλιές σ. σιμιγδάλι ή φρυγανιά τριμμένη
  4. 16 κουταλιές σ. σπασμένο καρύδι
  5. 1 φακελάκια μπέϊκιν πάουερ
  6. 3 βανίλιες
  7. 2 φλυτζάνια κανονικά του καφέ κονιάκ
  8. 3 κουταλιές ξύσμα πορτοκαλιού
  9. 1/2 κουταλάκι κανέλα
  10. 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
  11. 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο


Σιρόπι:
4 ποτήρια νερού ζάχαρη
3 ποτήρια νερού νερό
1 ξυλάκι κανέλας
φλούδα από πορτοκάλι και λεμόνι

Πως φτιάχνουμε το γλυκό μας:

     Έχουμε βγάλει τα αυγά από το βράδυ έξω από το ψυγείο. Οι κουταλιές που μετράμε θα είναι σούπας, γεμάτες και κοφτές.
     Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα σπασμένα καρύδια, το σιμιγδάλι ή την τριμμένη φρυγανιά, το μπέϊκιν, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανίλιες, την κανέλα και το γαρύφαλλο (Αν σας αρέσει το έντονο άρωμά τους μπορείτε να βάλετε από 1 κουταλάκι κανέλα και 1 γαρύφαλλο. Εγώ τα βάζω πάντα). Τα ανακατεύουμε καλά.
     Σπάμε και χωρίζουμε τα αυγά. Σε ένα μπολ τα ασπράδια και σε ένα αρκετά μεγάλο τους κρόκους.
Ρίχνουμε στο μπολ με τους κρόκους τη ζάχαρη και τα κτυπάμε με το μίξερ αρκετή ώρα μέχρι να ασπρίσουν σχεδόν (όσο περισσότερο δουλεύουμε τα υλικά με το μίξερ τόσο πιο αφράτο γίνεται το γλυκό).
      Με καθαρά χτυπητήρια κτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνει μια αφράτη μαρέγκα.
      Ρίχνουμε στο μπολ με τη ζάχαρη και τα αυγά, λίγο κάθε φορά από το μείγμα του καρυδιού, μετά της μαρέγκας, συνέχεια λίγο κονιάκ και ενώ συνεχίζουμε  το χτύπημα με το μίξερ επαναλαμβάνουμε μέχρι να ρίξουμε στο μπολ όλα τα υλικά και να ενσωματωθούν. Τα χτυπάμε 2'-3' λεπτά ακόμη όλα μαζί.
     Λαδώνουμε το ταψί και στα πλάγια με λίγο λάδι.
     Ρίχνουμε μέσα το υλικό μας και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σε φούρνο με αντιστάσεις και 165-170 σε αερόθερμο, για 30' . Για να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκε το γλυκό μας το τρυπάμε με ένα μαχαίρι και αν βγει τελείως στεγνό σημαίνει πως θέλει βγάλσιμο από το φούρνο.
     Όταν ψήνεται το γλυκό, βράζουμε και το σιρόπι. 
Προσοχή: Το σιρόπι θα το ρίξουμε ζεστό αμέσως μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο. Χαράσσουμε σε μπακλαβωτά κομμάτια το γλυκό και μετά  ρίχνουμε το σιρόπι παντού, με μια κουτάλα, ποτέ με την κατσαρόλα. Αφήνουμε το γλυκό στο ταψί να "ρουφήξει" καλά το σιρόπι και την επομένη μέρα το σερβίρουμε. 
Καλό είναι να παραμείνει στο ταψί με το σιρόπι μέχρι να καταναλωθεί όλο.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές