Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013





Κοτόπουλο με μελιτζάνες και ντομάτα δεν είχα φάει. Έχω όμως μαγειρέψει μοσχάρι με μελιτζάνες. Το φαγητό που φάγαμε στην ταβέρνα της Άνδρου ήταν τόσο γευστικό που όσοι το είχαμε παραγγείλει "γλύψαμε και τα δάχτυλά μας". Δεν θα μπορούσα να φύγω χωρίς να εκμαιεύσω τη συνταγή από τον μάγειρα. Τον ευχαριστώ, και εγώ με τη σειρά μου χαίρομαι να τη γνωρίσω και σε σας.

Τα υλικά μας:

Για 4 άτομα:

  1. 4 ολόκληρα μπούτια από κοτόπουλο
  2. 4-5 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
  3. 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  4. 1 κούπα λάδι
  5. 4 ώριμες ντομάτες ξεφλουδισμένες και χτυπημένες στο μπλέντερ (ή πολυκόφτη)
  6. 2 κουταλάκια ντοματοπελτέ
  7. αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  8. 2 κουταλιές σ. ζάχαρη
  9. 1 ποτήρι νερό

Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:

          Πλένουμε,καθαρίζουμε τα μπούτια και τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Τα ροδίζουμε στο τηγάνι με λίγο λάδι.Τα τοποθετούμε στη γάστρα ή σε βαθύ ταψί και τα αλατοπιπερώνουμε Να έχουμε υπόψη μας ότι μετά θα προσθέσουμε και τις μελιτζάνες, οπότε θέλει λίγο αλάτι παραπάνω. Στο τηγάνι με το λάδι που έμεινε από το κοτόπουλο, ρίχνουμε το τριμμένο κρεμμύδι και το σοτάρουμε για λίγο να γίνει διάφανο (να μην ροδίσει) και το αδειάζουμε πάνω στο κοτόπουλο. Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό σε μια άκρη της γάστρας (κατά το ψήσιμο, με τους υδρατμούς θα πολλαπλασιασθούν τα υγρά, αλλά στη συνέχεια  όσο περισσότερο ψήνεται αρχίζει να τα απορροφά το φαγητό). Στο χυμό της ντομάτας ρίχνουμε τη ζάχαρη και τον ντοματοπελτέ τον διαλύουμε ανακατεύοντας και τον ρίχνουμε απλωτά πάνω στο κρέας. Ραντίζουμε το φαγητό με το υπόλοιπο λάδι που έμεινε στην κούπα. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της ή το ταψί πολύ καλά με ασημόχαρτο, ώστε να μην φεύγουν οι υδρατμοί. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45' περίπου.
         Ωστόσο πλένουμε τις μελιτζάνες και τις σκουπίζουμε. (Εγώ δεν τις αφήνω κομμένες στο νερό με αλάτι, αλλά ρίχνω λίγη ζάχαρη παραπάνω στο φαγητό και γίνονται πεντάγλυκες. Εσείς μπορείτε να τις κάνετε όπως ξέρετε). Τις κόβουμε σε μεγάλα καρέ (περίπου 4Χ4 εκ.). Καίμε λίγο λάδι σε τηγάνι στη φωτιά και τις ροδίζουμε ελαφρά γυρίζοντας από όλες τις πλευρές. Στα 45' ανοίγουμε τη γάστρα και βγάζουμε σε ένα πιάτο τα κομμάτια του  κοτόπουλου. Τοποθετιούμε μέσα στη γάστρα τις μελιτζάνες και τις ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη κουτάλα να σκεπαστούν με τη σάλτσα χωρίς να μας διαλυθούν. Τοποθετούμε επάνω τους το κοτόπουλο και σκεπάζουμε με το καπάκι, ή με ασημόχαρτο το ταψί και το ξαναβάζουμε στο φούρνο για 20' περίπου στους 250 βαθμούς. Στα 20' ελέγχουμε αν έχουν μαλακώσει οι μελιτζάνες και αν έχει μείνει το φαγητό με μπόλικη σάλτσα. Αν χρειάζεται να πιει λίγα υγρά το ψήνουμε λίγο ακόμα σκεπασμένο. Από ότι βλέπετε στη φωτογραφία με τη γάστρα, το κοτόπουλο έχει ροδίσει αρκετά (με σκεπασμένη πάντα τη γάστρα). Όταν είναι έτοιμο το φαγητό δεν το αφήνουμε ποτέ στο φούρνο, εκτός κι αν τον σβήσουμε 10' νωρίτερα.  
Προσέχουμε κατά το σερβίρισμα να μην μας διαλυθούν οι μελιτζάνες. Το φαγητό βγαίνει καλύτερο και από λουκούμι. Αξίζει να το δοκιμάσετε.
       
Σημείωση:

        Στη φωτογραφία βλέπετε ροδοψημένες τις μελιτζάνες μου. Δεν τις τηγανίζω. Τις ψήνω στην επιφάνεια μιας μεγάλης ψηστιέρας που μου έστειλε η κόρη μου από το Λονδίνο. Την περνώ ελαφρά με ελάχιστο λάδι, τοποθετώ επάνω τις μελιτζάνες και τις ψήνω στην μέγιστη θερμοκρασία. Τις ροδοψήνω από όλες τις πλευρές. Γίνονται πάρα πολύ γρήγορα και δεν απορροφούν λάδι. Φαντάζομαι ότι το ίδιο θα ψήνονται και στην ηλεκτρική ψηστιέρια που έχετε για τα τοστ ή τα κρέατα. Θα σας γλυτώσει από το τηγάνισμα και τα λάδια που λερώνουν τα πάντα.  

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές