Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013




Αυγά και πατάτες! Τόσο απλό, αλλά και τόσο άγνωστος ο τρόπος παρασκευής γιατί το σημαντικό σ΄αυτή τη συνταγή παίζουν ρόλο τα Ανδριώτικα λουκάνικα που δεν τα βρίσκεις στο εμπόριο.
Φίλοι μου πήγα για πρώτη φορά μια τριήμερη εκδρομή με το Σύλλογο Γυναικών με καρκίνο μαστού <<ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ>> Ν. Αχαϊας με έδρα την Πάτρα. Πρώτα επισκεφτήκαμε την Παναγιά της Τήνου και το απόγευμα φτάσαμε στην όμορφη Άνδρο με τα πολλά νερά, τη πεντακάθαρη θάλασσα, τα πολλά κυπαρίσσια και το καλό και πλούσιο φαγητό στις ταβέρνες της.
        Θέλω να τονίσω ότι η εκδρομή θα μου μείνει αξέχαστη, γιατί πέρα του ότι η κ. Αγγελική είχε κάνει άψογη διοργάνωση (συγχαρητήρια κ. Αγγελική με τη μοναδική γαλήνια φωνή σου), ήλθα σε επαφή με το χαμόγελο, την πίστη και τη ζωντάνια γυναικών που είχαν δώσει παλικαρίσια τη μάχη με την αρρώστια και όχι μόνο έχουν βγει νικήτριες, αλλά αγωνίζονται μέσα από το σύλλογο να βοηθήσουν όπως αυτές γνωρίζουν με τη δική τους εμπειρία, συνανθρώπους μας που βρίσκονται στον κυκεώνα της απελπισίας και του πόνου. Συγχαρητήρια σε όλες αυτές τις "ζωντανές" γυναίκες που μας δίνουν "μάθημα ζωής". Δεν μπορώ να παραλείψω να συγχαρώ και την Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Λιολιώ Κολυπέρα και τα μέλη του Δ.Σ., τις κυρίες Πάκυ Καραλή, Αγγελική Στεφανάκη και Σία Πασσά, για την μοναδική ξενάγηση τους, την υπομονή τους, και το πηγαίο χαμόγελό τους.
        Την δεύτερη μέρα φάγαμε σε μια ταβέρνα τα άριστα μαγειρεμένα φαγητά της και θα σας γράψω τις συνταγές. Τη συνταγή για την περίφημη Ανδριώτικη φουρτάλια είχε φροντίσει η κ. Αγγελική και ήταν γραμμένη στο τέλος του προγράμματος που μας μοίρασε. Την απολαυστική και μοναδική συνταγή "κοτόπουλο με μελιτζάνες" είχε την καλοσύνη να μου την περιγράψει ο μάγειρας της ταβέρνας.
         Η φουρτάλια ήρθε στο τραπέζι μας σερβιρισμένη σε μεγάλη στρογγυλή πιατέλα σε σχήμα και όγκο τούρτας. Επάνω δε, ήταν διακοσμημένη με ψημένα ανδριώτικα λουκάνικα. Η συνταγή είναι για 7 άτομα. Εμείς θα την προσαρμόσουμε στις δικές μας απαιτήσεις.

Τα υλικά για τη φουρτάλια:

  1. 1800 γρ. καθαρισμένες πατάτες
  2. 9 αβγά
  3. 7 ανδριώτικα λουκάνικα
  4. ματζουράνα φρέσκια  (ή 2 κουταλίτσες ξερή)
  5. δυόσμος φρέσκος (ή 2 κουταλίτσες ξερό)
  6. αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πως μαγειρεύουμε τη φουρτάλια:

        Κόβουμε τις πατάτες σε στρογγυλές, ομοιόμορφες λεπτές φέτες.
Χρησιμοποιούμε ένα μεγάλο βαθύ αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι που να εφαρμόζει καλά. Το βάζουμε στη φωτιά με τα λουκάνικα και τα αφήνουμε να σιγοψηθούν με το λίπος που θα βγάλουν σε θερμοκρασία μισό βαθμό από το τέλος. Τα γυρίζουμε από όλες τις πλευρές. (Εμείς που δεν έχουμε ανδριώτικα λουκάνικα, ας μην πτοηθούμε, θα βάλουμε τα δικά μας χωριάτικα κομμένα στη μέση. Ασφαλώς και δεν θα είναι το ίδιο, αλλά φουρτάλια θα φάμε!). Όταν ψηθούν τα αφαιρούμε, αφήνοντας το λίπος στο τηγάνι.
     Βάζουμε μέσα στο τηγάνι με το λίπος τις πατάτες πασπαλισμένες με τη ματζουράνα, τις ανακατεύουμε με ξύλινη σπάτουλα, σκεπάζουμε με το καπάκι και τις αφήνουμε να σιγοψηθούν περίπου μισή ώρα, 1 βαθμό θερμοκρασία πριν το τέλος, μέχρι να μαλακώσουν τελείως γυρίζοντας τες που και που με την ξύλινη σπάτουλα. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά ομελέτα και ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τον ψιλοκομμένο δυόσμο. Ρίχνουμε το υλικό απλωτά πάνω στις πατάτες και αφήνουμε να σιγοψηθούν από κάτω περίπου 5'-7' σκεπασμένες με το καπάκι που εφαρμόζει καλά (οι υδρατμοί που δεν επιτρέπει να φύγουν πέφτουν στις πατάτες, τις μαλακώνουν και τις ψήνουν χωρίς να καούν). Ανασηκώνουμε στην άκρη με την ξύλινη σπάτουλα και ελέγχουμε αν έχει ροδοκοκκινήσει η ομελέτα. Με ένα καπάκι ή πιατέλα γυρίζουμε τη φουρτάλια από την άλλη πλευρά, τη ρίχνουμε προσεκτικά στο τηγάνι και αφήνουμε να σιγοψηθεί με τον ίδιο τρόπο. Μόλις γίνει και από κάτω ροδοκόκκινη την σερβίρουμε αμέσως τοποθετώντας από πάνω τα ψημένα ολόκληρα λουκάνικα.
Σημείωση: 
        Έφτιαξα τη φουρτάλια που βλέπετε στις φωτογραφίες με χωριάτικα λουκάνικα που βρήκα στο Super Market, αφού δεν βρήκα τα Ανδριώτικα. Τη συνταγή την προσάρμοσα για τρία άτομα. Δηλαδή έβαλα μεσαίο σε μέγεθος τηγάνι (για να πάρει μετά με τα αυγά όγκο) 800 γρ. πατάτες και 5 αυγά. Παρόλο που σιγόψησα τα λουκάνικα όπως αναφέρω στη συνταγή, εντούτοις δεν έβγαλαν καθόλου λίπος. Έτσι αναγκάστηκα και έριξα 2 κουταλιές λάδι και τα έκοψα στη μέση, ώστε να πάρει το λάδι την γεύση από την κομμένη πλευρά του λουκάνικου. Όταν έριξα μέσα στο λίπος τις κομμένες πατάτες να σιγοψηθούν, πρόσθεσα και 1 κουταλιά βούτυρο αγελάδος που μοσχοβολά. Στο τέλος τα παιδιά μπορεί να μην έφαγαν ανδριώτικη φουρτάλια, αλλά κατενθουσιάστηκαν με τη φουρτάλια της μαμάς τους.








  

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές