Κυριακή 18 Αυγούστου 2013


Τη σαρακοστή που μαγείρεψα τα καλαμαράκια αυτοσχεδίασα αυτή τη συνταγή και βγήκε καταπληκτική. Η σάλτσα είχε ένα φοβερό άρωμα και μια ελαφρά γλυκιά γεύση. Τη σάλτσα από ξίδι μπαλσάμικο, από συμπυκνωμένο μούστο σταφυλιών και από συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού τη βρήκα στο κατάστημα Lidl με το όνομα Crema A Base di "Aceto Balsamico di Modena IGP", και έβαλα στο φαγητό 2 κουταλιές. Είναι ιδανική για πράσινες σαλάτες.  Είναι πηχτή κρέμα σαν το μέλι. Αν δεν βρείτε αυτή την έτοιμη κρέμα, μπορείτε να βάλετε στο φαγητό 2 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο, ένα πορτοκάλι το χυμό του και μια κουταλιά μέλι. Πέντε λεπτά πριν το κατεβάσω το φαγητό, έριξα και ένα μήλο Gala καθαρισμένο και κομμένο. Το φαγητό βγήκε τέλειο. Το συνόδεψα με ρύζι κίτρινο.

Τα υλικά μας:

  1. 500 γρ. καλαμαράκια κομμένα
  2. 3 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
  3. 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  4. 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  5. 1/2 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  6. 1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  7. 1 κούπα λευκό κρασί
  8. 2 κουταλιές ξίδι μπαλσάμικο
  9. το χυμό από ένα πορτοκάλι χωρίς τα κουκούτσια και χωρίς να τον σουρώσετε
  10. 1 κουταλιά σ. μέλι
  11. 1 μήλο Gala ή οποιοδήποτε άλλο σφικτό και γλυκό, καθαρισμένο και κομμένο
  12. 1/2 κούπα λάδι
  13. 1 κούπα νερό
  14. 1-2 κουταλιές σ. κορν φλάουρ
  15. αλάτι και πιπέρι

Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:

     Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τα καλαμαράκια σε μικρά μεγέθη. Τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. 
     Βάζουμε τη χύτρα στη φωτιά με το λάδι. Όταν κάψει ρίχνουμε τα καλαμαράκια και τα ανακατεύουμε με κουτάλα να σοταριστούν. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά και ανακατεύουμε μέχρι να ξανθίσει το κρεμμύδι. Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε. Σε 2' προσθέτουμε την ντομάτα, 2 κουταλιές από την έτοιμη κρέμα ή  το μπαλσάμικο ξίδι, το χυμό πορτοκαλιού και το μέλι. Προσθέτουμε ακόμη το μαϊντανό, το αλάτι, φρέσκο τριμμένο πιπέρι (προτιμώ το mix 4 πιπεριών) και το νερό. Σκεπάζω τη χύτρα και σύμφωνα με τις οδηγίες της  βράζουμε το φαγητό, (περίπου 30'). 
     Σε απλή κατσαρόλα προσθέτουμε περισσότερο νερό και περισσότερο χρόνο. Δοκιμάζουμε ένα καλαμαράκι κι αν έχει γίνει μαλακό και αν έχει και λίγα υγρά προσθέτουμε το μήλο.
      Ξεσκεπάζουμε τη χύτρα και προσθέτουμε  το μήλο. Βράζουμε το φαγητό ξεσκέπαστο για 4'-5'. Θέλουμε να μείνει το φαγητό με πυκνή σάλτσα γι αυτό ανάλογα με τα υγρά του βάζουμε σε ένα ποτηράκι με λίγο νερό μία ή δύο κουταλιές κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί. Το προσθέτουμε στο φαγητό, το ανακατώνουμε και αφήνουμε περίπου για 2'-3' να βράσει και κατόπιν αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά. 
     Το συνοδεύουμε με κίτρινο σπυρωτό ρύζι. 

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές