Κυριακή 11 Αυγούστου 2013


Ο λευκός κορμός πέρα ότι είναι χάρμα οφθαλμού, είναι γλυκό ελαφρύ, αρχοντικό και μαγευτικό στη γεύση.

Τα υλικά μας:

Για τη βάση:
  1. 5 αυγά (προτιμώ χωριάτικα να δώσουν χρώμα)
  2. 110 γρ. ζάχαρη
  3. 85 γρ. αλεύρι
  4. 10 γρ. κορν φλάουρ

Για την Κρέμα:

  1. 500 ml πλήρες γάλα
  2. 80 γρ. ζάχαρη
  3. 40 γρ. κορν φλάουρ
  4. 5 κρόκοι αβγών
  5. 1 φύλλο ζελατίνας (5 γρ.)
  6. 30 ml λιμοντσέλο (λικέρ λεμόνι)
  7. ξύσμα από 1 λεμόνι πλυμένο και ακέρωτο
  8. 200 ml κρέμα γάλακτος (35 % λιπαρά) χτυπημένη και παχύρευστη

Για το γαρνίρισμα
  1. άχνη για το πασπάλισμα
  2. λίγο λιμοντσέλο

Πως φτιάχνουμε το γλυκό μας:

Για τη βάση. Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη σε δυνατή ταχύτητα, ώσπου το μείγμα να ασπρίσει (για να αφρατέψει). Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε το αλεύρι και το κορν φλάουρ κοσκινισμένα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
     Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
     Στη λαμαρίνα του φούρνου στρώνουμε λαδόκολλα και επάνω απλώνουμε το υλικό μας. Ψήνουμε το παντεσπάνι για 12'.
     Αφήνουμε να κρυώσει και μετά ξεκολλάμε τη λαδόκολλα.
Για την κρέμα. Ρίχνουμε το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ και προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών. Ανακατεύουμε καλά με ένα πιρούνι ώσπου να γίνει ένα λείο μείγμα.
     Όταν φουσκώσει το γάλα, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με μια κουτάλα παίρνουμε και το ρίχνουμε λίγο λίγο στο μπολ με το μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε γρήγορα (για να μην κόψουν τα αυγά). Επαναλαμβάνουμε με μια κουτάλα ακόμη και μετά το γυρίζουμε στην κατσαρόλα με το γάλα  ανακατεύοντας συνέχεια. Βάζουμε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει καλά η κρέμα και τότε την αποσύρουμε από τη φωτιά.
     Βάζουμε τη ζελατίνα σε ένα μπολ με κρύο νερό και αφήνουμε ώσπου να μαλακώσει. Τη στραγγίζουμε με το χέρι μας και τη βάζουμε στην κατσαρόλα με την κρέμα και ανακατεύουμε, προσθέτοντας το ξύσμα λεμονιού και το λιμοντσέλο. (Αν δεν έχω λιμοντσέλο  βάζω ρούμι). Όταν κρυώσει η κρέμα προσθέτουμε την παχύρρευστη, χτυπημένη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά με πλαστική κουτάλα ώσπου να ενσωματωθεί πλήρως με την κρέμα.
     Τοποθετούμε το παντεσπάνι σε μια λαδόκολλα ίδιου μεγέθους και με ένα πινέλο ραντίζουμε με το λιμοντσέλο ή το ρούμι. Στρώνουμε την κρέμα σε όλη την επιφάνεια και τυλίγουμε τη λαδόκολλα σε ρολό.
     Αφήνουμε τον κορμό αρκετές ώρες στο ψυγείο να κρυώσει. Όταν το ξετυλίξουμε το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και το τοποθετούμε σε στενόμακρη πιατέλα.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές