Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Η μαμά Χρύσα προτείνει:
Την  καλύτερη χορτόπιτα με χωριάτικο φύλλο!!!!!!!




        Από μικρή θυμάμαι την μητέρα μου, γριούλα τώρα, να φτιάχνει πολύ συχνά χορτόπιτα. Στον κήπο της είχε τα πάντα. Καυκαλήθρες, μυρώνια, σπανάκια, λάπατα, παπαρούνες, σέσκλα, κρεμμυδάκια, μάραθο και όλα τα χρειαζούμενα. Η πίτα μοσχοβόλαγε μέχρι τη μεγάλη αυλή. Όταν εγκατασταθήκαμε λίγο αργότερα στην Πάτρα και ήθελε να φτιάξει την πίτα της, πήγαινε στη Λαϊκή αγορά του Σαββάτου και ψώνιζε τα χορταρικά της. Έτσι ποτέ δεν μας έλειψε η χορτόπιτα από τα χεράκια της. Εγώ θα σας γράψω την χορτόπιτα με σπανάκι, γιατί δεν αρέσει στα παιδιά μου με όλα τα χόρτα της γιαγιάς. Εσείς αν θέλετε μοιράζετε την ποσότητα που είναι για σπανάκι με άλλα χόρτα από τα παραπάνω που σας ανέφερα, τα οποία θα βρείτε στις λαϊκές αγορές.
Αν θέλουμε την πίτα νηστίσιμη, αφαιρούμε τη φέτα και προσθέτουμε αλάτι περισσότερο.

Υλικά για τα φύλλα:

  1. 600 γρ. αλεύρι  χωριάτικο κίτρινο σκληρό ή  για όλες τις χρήσεις
  2. 1 κουταλάκι κοφτό αλάτι
  3. 5 κουταλιές  σ. λάδι
  4. 5 κουταλιές σ. κρασί λευκό
  5. χλιαρό νερό όσο πάρει

Υλικά για τη γέμιση:

  1. 700 γρ. σπανάκι φρέσκο
  2. 300 γρ. καυκαλήθρες και μυρώνια
  3. 1 κρεμμύδι μέτριο ξερό τριμμένο
  4. 5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  5. 1 πράσο ψιλοκομμένο
  6. 1/2  κούπα δυόσμο  ψιλοκομμένο
  7. 1 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  8. 1 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
  9. 300 γρ. τυρί φέτα χοντροκομένο
  10. 3/4 κούπα λάδι
  11. Αλάτι και πιπέρι

Πως φτιάχνουμε την πίτα μας:

        Πλένουμε πολύ καλά τα χόρτα (σπανάκι, καυκαλήθρες, μυρώνια). Τα ψιλοκόβουμε σε μεγάλη λεκάνη. Τα αλατίζουμε λίγο και τα τρίβουμε με το χέρι μας. Αφήνουμε να σταθούν έχοντας γερτή τη λεκάνη να μαζευτούν τα υγρά που θα βγάλουν τα οποία τα χύνουμε, και ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά.





        Ανοίγουμε 6 φύλλα σύμφωνα με τις οδηγίες του συνδέσμου: Πως ανοίγουμε φύλλο βήμα βήμα.
Αν δεν μπορούμε να τα πλάσουμε πολύ λεπτά, τότε ανοίγουμε 4 φύλλα και βάζουμε 2 κάτω (τα μεγαλύτερα), και 2 για σκέπασμα της πίτας.
     Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί και απλώνουμε ένα ένα τα φύλλα να προεξέχουν καλά στα τοιχώματα του ταψιού και τα λαδώνουμε παντού, μεταξύ τους.
         Αν η λεκάνη μάζεψε υγρά από τα χόρτα τα χύνουμε. Ρίχνουμε μέσα στα χόρτα όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το υλικό μέσα στο ταψί με τα στρωμένα φύλλα. Απλώνουμε ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε με τα μικρότερα φύλλα στη διάμετρο του ταψιού, λαδωμένα μεταξύ τους. Γυρίζουμε εσωτερικά σαν στριφτό στεφάνι τα κάτω φύλλα. Χαράσσουμε την πίτα μας, για να αναπνέει κατά το ψήσιμο.
Ψήνουμε την χορτόπιτα στους 180 βαθμούς για 45'-60'. Αν ροδίσει νωρίτερα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Όταν ψηθεί δεν την αφήνουμε στο φούρνο.
Σερβίρεται ζεστή ή κρύα.

Σπανακόπιτα με φύλλο σφολιάτας:

Αν δεν έχουμε χρόνο να ανοίξουμε φύλλο καταφεύγουμε στο φύλλο σφολιάτας. Το ανοίγουμε με τον πλάστη στο μέγεθος του ταψιού μας και ακόμη μεγαλύτερο για να καλύψει και τα πλάγια. Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα το ανοίξουμε και πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι και το φύλλο. 







  
     





Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές