Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Είναι μια καταπληκτική συνταγή. Έχει μέσα πολλά αρωματικά βότανα που δίνουν στο αρνάκι μας μιας ιδιαίτερη ανατολίτικη γεύση, το δε μαρινάρισμα το απογειώνει σε γεύση και σε άρωμα!!!

Τα υλικά μας:

  1. 1800 γρ. μπούτι αρνιού χωρίς κόκαλο, κομμένο σε μεγάλους κύβους
  2. 150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  3. 2 κουταλάκια χυμός λεμονιού
  4. 2 κουταλιές σ. φρέσκο  κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
  5. 25 γρ. τζιντζερ (πιπερόριζα) καθαρισμένη και ψιλοκομμένη
  6. 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
  7. 1 κουταλάκι κόλιαντρο ξερό τριμμένο
  8. 2 κουταλάκια τριμμένο κύμινο
  9. 2 κουταλάκια τσίλι
  10. 1 κουταλάκι κουρκουμά
  11. αλάτι
  12. 7-8 κουταλιές σ. λάδι
  13. 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο

Για το ρύζι
  1. 4 κουταλιές λάδι
  2. 1 μεγάλο κρεμμύδι σε ροδέλες
  3. 2 φύλλα δάφνης
  4. 4 σκελίδες σκόρδο
  5. 350 γρ. ρύζι κίτρινο μακρύκοκο
  6. 1/2 κουταλάκι κουρκουμά
  7. 50 γρ. σταφίδες
  8. 25 γρ. αμύγδαλα ολόκληρα και χωρίς τη φλούδα

Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι μαζί με το χυμό λεμονιού, το φρέσκο κόλιαντρο, την πιπερόριζα (τζίντζερ), το σκόρδο, το τριμμένο κόλιαντρο, το κύμινο, το τσίλι, τη 1 κουταλιά του γλυκού κουρκουμά και μια πρέζα αλάτι. Ρίχνουμε μέσα το αρνάκι και ανακατεύουμε και το αφήνουμε να μαριναρισθεί στο ψυγείο για 4-5 ώρες. Το ανακατεύουμε που και που για να πάρει καλά τα αρώματα και τους χυμούς της μαρινάτας.
Βάζουμε την χύτρα στη φωτιά με  το λάδι και σοτάρουμε το 1 κρεμμύδι, μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Προσθέτουμε το κρέας μαζί με τη μαρινάτα και το μαγειρεύουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της χύτρας μας, περίπου 35΄- 40' .
Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με 4 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες μαζί με το σκόρδο και τη δάφνη. Όταν ροδίσει το σκόρδο το αφαιρούμε και ρίχνουμε μέσα το ρύζι πλυμένο και σουρωμένο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε αλάτι και το 1/2 κουταλάκι κουρκουμά. Προσθέτουμε νερό καλύπτοντάς τα κατά δυο δάχτυλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να μαγειρευτεί το ρύζι περίπου 15΄από την ώρα που θα πάρει βράση. Στο τέλος  προσθέτουμε τις σταφίδες και τα αμύγδαλα. Προσθέτουμε μέσα στο ρύζι το κρέας και τη μαρινάτα από τη χύτρα και τα ανακατεύουμε καλά.
Μεταφέρουμε το φαγητό σε μεγάλο πυρέξ, το σκεπάζουμε και το ψήνουμε στο φούρνο για 20΄στους 180 βαθμούς. Όταν ψηθεί το βγάζουμε από το φούρνο για να μην μας ξεραθεί.



Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές