Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Η μαμά Χρύσα προτείνει:


                

                
                

Το απλό καθημερινό μας φαγητό, αλλά και το πιο γιορτινό. Όταν πετύχει στο ψήσιμο γίνεται λουκούμι. Το μυστικό της μοσχοβολιάς του; Το δεντρολίβανο και το σκόρδο. Το φρέσκο κλαδάκι δεντρολίβανου που θα προσθέσουμε μέσα, κάνει τη  διαφορά από το ξερό. Χρόνια τώρα, έπαψα να ψάχνω στις βραγιές και στους κήπους να "κλέψω" λίγο δεντρολίβανο. Αγόρασα μία γλάστρα με ένα μικρό φυτό, το μεταφύτεψα και τώρα είναι δενδράκι στο μπαλκόνι μου και μοσχοβολάν τα φαγητά μου, γιατί το χρησιμοποιώ συχνά σχεδόν σε όλα τα ψητά.

Τα υλικά μας:

  1. 1 κιλό χοιρινό από από σπάλα (Τι κομμάτι χοιρινό κρέας να ζητήσω από το χασάπη) 
  2. 2 κλαδάκια δεντρολίβανο (Αν δεν έχουμε φρέσκο, βάζουμε ξερό 1 κουταλιά σούπας)
  3. 5 κουταλιές σ. λάδι
  4. 3 κουταλιές σ. βούτυρο φρέσκο
  5. 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  6. 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  7. 1 κρασοπότηρο άσπρο κρασί
  8. 5 μεγάλες πατάτες
  9. 1 λεμόνι ζουμερό το χυμό το

Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:

Πλένουμε και αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Βάζουμε σε ένα  μπολ το χυμό του λεμονιού, του πορτοκαλιού και ρίχνουμε μέσα το δεντρολίβανο, το μαϊντανό, το σκόρδο και το λάδι. Τα χτυπάμε με το πιρούνι ή τη φραπιέρα Τοποθετούμε το κρέας σε ένα βαθύ μπολ και το περιλούζουμε με το μείγμα. Το αφήνουμε στη μαρινάτα το λιγότερο 2 ώρες.
Κόβουμε τις πατάτες  κυδωνάτες, τις ρίχνουμε στη γάστρα και τις αλατοπιπερώνουμε. Κάνουμε χώρο στη μέση και τοποθετούμε το κρέας. Στο μπολ με τη μαρινάτα ρίχνουμε μία κούπα νερό και το κρασί, και  το κτυπάμε  με το πιρούνι. Στη γάστρα το φαγητό κατά το ψήσιμο βγάζει και δικά του υγρά. Αν δεν έχετε γάστρα, χρησιμοποιείστε βαθύ ταψί και σκεπάστε το πριν το βάλετε στο φούρνο με αλουμινόχαρτο τόσο καλά που να μην επιτρέπει να βγαίνουν οι υδρατμοί του φαγητού. Περιλούζουμε το κρέας και τις πατάτες με τη μαρινάτα. Λιώνουμε ελαφρά το βούτυρο και περιχύνουμε πάνω στις πατάτες.
Ψήνουμε το φαγητό στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 2 ώρες. Όταν περάσει 1 1/2 ώρα ελέγξετε τα υγρά του. Αν στις 2 ώρες έχει ψηθεί το κρέας και το φαγητό μας έχει πολλά υγρά, δυναμώνουμε τη θερμοκρασία και ψήνουμε για λίγο ακόμα με ξεσκέπαστη τη γάστρα. Πρέπει να μείνει το φαγητό με σάλτσα και όχι με πολλά υγρά.

Παραλλαγή.

Εφέτος την πρωτοχρονιά έφτιαξα το φαγητό και πρόσθεσα στη μαρινάτα το χυμό ενός πορτοκαλιού και 1/2 κιλό κάστανα μέσα στη γάστρα, όταν έβαλα το φαγητό για ψήσιμο. Το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό! Το κρέας ήταν πολύ μαλακό και ζουμερό και οι γεύσεις τέλειες... φανταστικές!!!

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές