Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Η γαλατόπιτα αυτή είναι πράγματι ιδιαίτερη και απολαυστική καθώς αισθάνεσαι και την τραγανή γεύση του αμύγδαλου.

Τα υλικά μας:

ταψί Νο 35

  1. 1/2 κιλό φύλλο κρούστας Βηρρυτού
  2. 8 κροκάδια αυγών
  3. 2 κούπες ζάχαρη
  4. 1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  5. 6 κούπες γάλα πλήρες
  6. ξύσμα από 1 λεμόνι
  7. 1/2 κούπα καβουρντισμένη αμυγδαλόψιχα
  8. 1  μπάρα βούτυρο αγελάδος λιωμένο
  9. ζάχαρη άχνη και κανέλα για το πασπάλισμα


Πως φτιάχνουμε τη γαλατόπιτα:

Με το μίξερ κτυπάμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη με τα κροκάδια μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε λίγο - λίγο το σιμιγδάλι ενώ δουλεύουμε με το μίξερ και ρίχνουμε σταδιακά το γάλα ζεστό. Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού.  Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να γίνει χυλός, ενώ ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα συνέχεια. Πηχτός χυλός, όχι όμως πολύ σαν του κέικ.
Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε με πινέλο το ταψί  πολύ καλά και στα πλάγια. Στρώνουμε δύο φύλα για να καλύψουν όλο το ταψί και να προεξέχουν στα πλάγια. Τα βουτυρώνουμε με μπόλικο βούτυρο και ενδιάμεσα που σμίγουν τα φύλλα. Απλώνουμε επάνω άλλα δύο φύλλα με τον ίδιο τρόπο. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με λίγη αμυγδαλόψιχα. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο, δηλαδή φύλλο - βούτυρο - αμυγδαλόψιχα, μέχρι να στρώσουμε τα μισά φύλλα κάτω και να αφήσουμε 4-5 φύλλα για το σκέπασμα στο τέλος.
Ρίχνουμε την κρέμα πάνω στο πασπαλισμένο φύλλο. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων που προεξέχουν προς τα μέσα και αλείφουμε γύρω με βούτυρο. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αμυγδαλόψιχα. Στα δύο τελευταία φύλλα δεν βάζουμε αμυγδαλόψιχα, αλλά τα αλείφουμε με μπόλικο βούτυρο και ιδιαίτερα την επιφάνεια. Την χαράσσουμε  παράλληλα να αναπνέει το γλυκό κατά το ψήσιμο. Καταβρέχουμε με λίγο νερό την επιφάνεια του φύλλου.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για κλασικό φούρνο και στους 180 βαθμούς για αερόθερμο για 45'. 
Τη σερβίρουμε πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Εναλλακτικά: Μπορούμε αν θέλουμε αντί για ζάχαρη άχνη να φτιάξουμε σιρόπι (όπως τη συνταγή του  γαλακτομπούρεκο).
"Τέλειο Γαλακτομπούρεκο με φύλλο καταίφι από την Πάτρα"

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές