Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

Η μαμά Χρύσα προτείνει:

Αχ! αυτές οι πίτες με χωριάτικο φύλλο. Είναι πειρασμός!!!! Η σημερινή πρασόπιτα είναι το κάτι άλλο. Δοκιμάστε τη και θα την ξαναφτιάξτε.
Αν θελήσετε να ανοίξετε φύλλο πατήστε εδώ και προσθέστε λίγο περισσότερο αλεύρι.
Βέβαια υπάρχουν κι έτοιμα χωριάτικα φύλλα, αλλά με αυτά από τα χεράκια μας δεν συγκρίνονται.

Τα υλικά μας:

  1. 8 χωριάτικα φύλλα
  2. 3 κουταλιές σ. βούτυρο 
  3. 6-7 κουταλιές βούτυρο ακόμη για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
  4. 3 κουταλιές σ. λάδι
  5. 800 γρ, πράσο κομμένο σε ροδέλες λεπτές
  6. 250 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
  7. 4 αυγά
  8. 250 γρ. τυρί φέτα θρυμματισμένη
  9. 250 γρ. τυρί ανθότυρο θρυμματισμένο
  10. 150 γρ. τυρί παρμεζάνα, τριμμένη
  11. 5 κουταλιές σ. γάλα εβαπορέ
  12. 2 κουταλιές ψιλοκομμένο άνηθο, 
  13. 2 κουταλιές ψιλοκομμένο δυόσμο, 
  14. 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό

Πως φτιάχνουμε την πρασόπιτα:

          Σε βαθύ μεγάλο τηγάνι, ή κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι και τις 3 κουταλιές βούτυρο, το βάζουμε σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια, ανακατεύοντας συνέχεια για 5΄. Τα σκεπάζουμε καλά, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 10΄σε χαμηλή φωτιά.
Χτυπάμε σε βαθύ μεγάλο μπολ τα αυγά με το γάλα, προσθέτουμε τα αρωματικά χόρτα, τα τυριά, λίγο αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά και τα ρίχνουμε μέσα στα πράσα και τα ανακατεύουμε όλα μαζί να ενωθούν καλά.
Λιώνουμε το βούτυρο και αλείφουμε καλά ένα ταψί με διάμετρο 22 εκ. Στρώνουμε 4 φύλλα, αφήνοντάς τα να εξέχουν, αλείφοντας τα ένα-ένα με μπόλικο βούτυρο. Ρίχνουμε επάνω τους τη γέμιση και την απλώνουμε.
        Κόβουμε τα υπόλοιπα 4 φύλλα στη διάμετρο του ταψιού, τα αλείφουμε με βούτυρο ένα-ένα και τα απλώνουμε πάνω στη γέμιση. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν και βουτυρώνουμε όλη την επιφάνεια. Χαράσσουμε με ξυραφάκι ή μυτερό μαχαίρι παράλληλα τα φύλλα να αναπνέει η πίτα κατά το ψήσιμο και ραντίζουμε την επιφάνεια του φύλλου με λίγο νερό.
Ψήνουμε την πρασόπιτα στους 180 βαθμούς για 40΄.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και μετά την κόβουμε.

                                                                      

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές