Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013



Το ρολό από χοιρινό, ή φιλέτο κοτόπουλου, ή μοσχαριού είναι ένα γευστικότατο φαγητό που σίγουρα αρέσει σε όλους. Σε ένα τραπέζι με καλεσμένους έχει την κυρίαρχη θέση, από την γεύση του και την ωραία εμφάνιση του.
Την συνταγή που γράφω, μπορούμε να την μαγειρέψουμε και με τα τρία είδη κρέατος που αναφέρω, αρκεί να είναι το κατάλληλο κομμάτι. Στο χασάπη μας σίγουρα θα βρούμε ή θα του παραγγείλουμε να μας γεμίσει και να μας ετοιμάσει στο δίχτυ το ρολό.
Εδώ θα μάθουμε πως φτιάχνουμε μόνοι μας το ρολό. Στην σελίδα  "Τι κομμάτι Χοιρινού κρέατος να διαλέξουμε στο Χασάπη;" θα μάθουμε τι κρέας να αγοράσουμε για κάθε περίπτωση.

Τα υλικά μας για το ρολό:


  1. 1 κιλό κρέας χοιρινό ή μοσχάρι ή κοτόπουλο, κομμένο σε παραλληλόγραμμο, κατάλληλο για ρολό
  2. 1/2 κούπα λάδι
  3. 2 κουταλιές βούτυρο πρόβειο ή αγελαδινό
  4. 4 σκελίδες σκόρδο
  5. 4 καρότα σε μακρόστενα μπαστουνάκια
  6. 1 καρότο κομμένο μακρόστενα στα δυο για το γαρνίρισμα
  7. 3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό (το τρυφερό μέρος)
  8. 6 φέτες μπέικον
  9. 4 φέτες ζαμπόν του τόστ, κομμένο σε μακρόστενες φέτες
  10. 1 κουταλιά μουστάρδα
  11. 1 κόκκινη πιπεριά σε μακρόστενες λωρίδες
  12. 100 γρ. κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα σε μπαστουνάκια
  13. 1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
  14. 1 πατάτα ή ένα μήλο σκληρό
  15. αλάτι
  16. πιπέρι mix 4 πιπεριών φρεσκοτριμμένων
  17. 1 κύβο ζωμό κότας
  18. 2 ποτήρια νερό
  19. Σπάγκο ή δίχτυ για το περιτύλιγμα



Πως μαγειρεύουμε το ρολό:

Πλένουμε το κομμάτι του κρέατος και το ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας να στεγνώσει καλά. Το αλατίζουμε και από τις δυο πλευρές. Τρίβουμε τα mix πιπέρια και από τις δύο πλευρές. Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα υλικά.
Σε χύτρα ή κατσαρόλα που να χωράει ακριβώς το μήκος του ρολού (για να μείνουν μπόλικα τα υγρά γύρω από το κρέας κατά το βράσιμο και να μείνει ζουμερό) ρίχνουμε το λάδι και όταν ζεσταθεί και το βούτυρο. Όταν κάψει λίγο, ρίχνουμε το ζαμπόν, και το μπέικον να ροδίσουν και τα βγάζουμε σε πιάτο. Ρίχνουμε όλα τα καρότα και τις πιπεριές να ροδίσουν ελαφρά και τα βγάζουμε στο πιάτο. Αποσύρουμε την χύτρα από τη φωτιά για να ετοιμάσουμε το κρέας.
Απλώνουμε στον πάγκο της κουζίνας πάνω σε λαδόχαρτο το κρέας. Παίρνουμε τις δύο σκελίδες σκόρδο και τις κόβουμε στα τέσσερα κάθετα. Χαράσσουμε με μαχαίρι πλαγιαστές τρύπες στο κρέας και μπήγουμε τις φετούλες το σκόρδο. Αλείφουμε με τη μουστάρδα όλη την εσωτερική επιφάνεια. Απλώνουμε στη μέση και κατά μήκος το μαϊντανό,  το μπέικον,  το ζαμπόν,  τις πιπεριές το κεφαλοτύρι και τα μισά καρότα. Το καρότο που είναι κομμένο στα δύο το φυλάμε για το τέλος στο γαρνίρισμα. Γυρνάμε την άκρη του κρέατος πάνω στα υλικά, να γίνει ρολό. Το δένουμε σφιχτά σε ρολό με σπάγκο ή το περνάμε στο ειδικό δίχτυ.
Βάζουμε πάλι τη χύτρα στη φωτιά να κάψει το λάδι και βάζουμε το ρολό να ροδίσει. Προσοχή μην καούν οι πλευρές, γιατί θα πικρίσει. Ρίχνουμε τις υπόλοιπες σκελίδες σκόρδο να ροδίσουν κι όταν ψιλοκαούν τις πετάμε. Γυρνάμε με δυο πιρούνια προσεκτικά το κρέας να ροδίσει από όλες τις πλευρές, προσέχοντας να μην το τρυπήσουμε και βγουν τα υγρά του. Το σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί γυρίζοντας μια φορά το ρολό, να ποτιστεί και από την άλλη πλευρά.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα όλα τα καρότα και μια κομμένη πατάτα. Αν θέλουμε η σάλτσα μας να έχει μια ημίγλυκη γεύση, τότε αντί για πατάτα βάζουμε ένα μήλο καθαρισμένο και κομμένο στα δύο. Ρίχνουμε 2 ποτήρια νερό, 1 κύβο ζωμού κότας που θα δώσει περισσότερη νοστιμιά στη σάλτσα, και λίγο αλάτι αν έχουμε ρίξει κύβο. Κλείνουμε τη χύτρα και το σιγοψήνουμε  1 και 1/2 ώρα. 
Ανοίγουμε τη χύτρα, δυναμώνουμε τη φωτιά, περισσότερο από το μέτριο και αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμη για να πιει λίγο τα υγρά και να χυλώσει. Κατεβάζουμε τη χύτρα από τη φωτιά και βγάζουμε σε ένα ταψάκι το κρέας. Το βάζουμε στο ψυγείο όσες περισσότερες ώρες μπορούμε, να παγώσει για να κόβεται εύκολα.
Σε ένα πολυκόφτη ρίχνουμε τα καρότα, εκτός τις δυο φέτες που είναι για το γαρνίρισμα,  την πατάτα ή το μήλο και ζουμί και τα κάνουμε χυλό. Τα ρίχνουμε στην χύτρα και ανακατεύουμε. Αν θέλουμε πιο πηχτή σάλτσα θα διαλύσουμε 2 κουταλίτσες κορν φλάουρ σε ένα ποτήρι με 2 δάχτυλα νερό και θα το ρίξουμε στη χύτρα να βράσει για λίγο μέχρι να χυλώσει η σάλτσα.
Ξετυλίγουμε προσεκτικά το κρέας να μην μας διαλυθεί και το κόβουμε σε φέτες. Το απλώνουμε πάνω σε πιατέλα έτσι ώστε η μία φέτα να σκεπάζει την μισή προηγούμενη. Πριν σερβίρουμε το φαγητό το ζεσταίνουμε στο φούρνο. Ζεσταίνουμε και τη σάλτσα και με κουτάλι ρίχνουμε την μισή,  επάνω στις φέτες και την υπόλοιπη την βάζουμε σε σαλτσιέρα για να ρίξουμε στο ρύζι ή στον πουρέ ή στις τηγανιτές πατάτες που θα συνοδεύσουμε το φαγητό μας. Στην πιατέλα με το κρέας τοποθετούμε και τις δυο φέτες καρότου. 

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές