Κυριακή, 23 Δεκεμβρίου 2012

Είναι μια καταπληκτική πίτα που θα γλείφετε τα δάχτυλά σας. Θα βράσετε στήθος από κοτόπουλο και θα το κόψετε σε μικρά κυβάκια. Τα Χριστούγεννα πριν το κυρίως πιάτο, που είναι συνήθως, γαλοπούλα, ή ένα μεγάλο χωριάτικο κοτόπουλο με γέμιση, συνηθίζουμε σαν πρώτο πιάτο σούπα αυγοκοφτή. Βράζω ένα στήθος και δυο μπούτια κοτόπουλου, και όταν βράσουν ρίχνω λίγο ρύζι. Το βραστό κοτόπουλο το ξεκοκαλίζω, το κόβω κυβάκια και φτιάχνω κοτόπιτα. Η σημερινή συνταγή είναι εύκολη, και γευστικότατη!

Τα υλικά μας:


  • 1 φύλλο σφολιάτας (Χρυσή Ζύμη)
  • 650 γρ. στήθος ή και μπούτι κοτόπουλου βρασμένο
  • 1 1/2 κούπα ζωμό από το κοτόπουλο που βράσαμε
  • 200 γρ. φρέσκα μανιτάρια σε φέτες
  • 3 πράσα κομμένα σε ροδέλες (το λευκό μέρος)
  • 200 γρ τυρί καπνιστό χοντροτριμμένο
  • 1/2 κούπας λάδι
  • 4 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κουταλιές σούπας βούτυρο
  • 1/2 κούπα γάλα
  • 1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλιά σ. φρέσκο θυμάρι ή ξερό
  • 1 αβγό χτυπημένο με
  • 3 κουταλιές σ. γάλα (για να περιχύσουμε την πίτα)
  • 1 κουταλιά σ. σουσάμι (ανάμικτα)
  • Αλάτι, πιπέρι

Πως φτιάχνουμε την πίτα μας:


Βράζουμε το κοτόπουλο και το σουρώνουμε. Το ξεκοκαλίζουμε και το κόβουμε σε κυβάκια.
Σοτάρουμε τα πράσα στο λάδι, σε δυνατή θερμοκρασία και όταν μαλακώσουν προσθέτουμε τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το θυμάρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε μέτρια κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο, σε μέτρια θερμοκρασία, και προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτουμε, ελαφρώς ζεστό, το χυμό κοτόπουλου, ανακατεύουμε πάντα, και όταν αρχίζει να πήζει, προσθέτουμε το γάλα, το μοσχοκάρυδο και λίγο αλάτι. (Εγώ από την ώρα που ρίχνω το αλεύρι τα κτυπώ με το μίξερ). Όταν πήξει η κρέμα την αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το τυρί και το μείγμα του κοτόπουλου. Ανακατεύουμε καλά τη γέμιση.
Λαδώνουμε ελαφρά, ένα μικρό ταψί διαμέτρου 20-25 εκ. Ανοίγουμε ένα φύλλο σφολιάτας στρογγυλό, λίγο μεγαλύτερο από τη διάμετρο του ταψιού και τη στρώνουμε μέσα, ανασηκώνοντας τις άκρες της. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση πάνω στη σφολιάτα. Διπλώνουμε τις άκρες της σφολιάτας  σε ρολό προς τα μέσα, γύρω από τη γέμιση. 
Περιχύνουμε την επιφάνεια με το αβγό και το γάλα που έχουμε χτυπήσει μαζί. Πασπαλίζουμε την πίτα μας με τα σουσάμια, και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

                                             Ομάδα μανιτάρια και βρύαΠράσο 2


1 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Πολύ νοστιμη και χωρίς κρεμα γάλακτος! Ευχαριστώ πολύ!

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές