Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012

Αυτή τη συνταγή τη βρήκα να μαγειρεύεται με ρύζι μπασμάτι. Επειδή μου αρέσει πολύ το μακρύκοκο ρύζι, τη φτιάχνω με αυτό. Εσείς διαλέγετε ότι θέλετε. Η συνταγή πως να βράσετε το μπασμάτι, είναι πάνω στο σακουλάκι του.
Είναι ένα καταπληκτικό, γευστικότατο ρυζότο με εμφάνιση που εντυπωσιάζει. Τώρα τις γιορτές θα το συνδυάσετε με όλα τα κρέατα και θα καταπλήξετε!!!
Η συνταγή, έχει και κοτόπουλο μέσα. Θα σας το γράψω σε περίπτωση που θέλετε να το προσθέσετε. Εγώ όταν φτιάχνω το ρυζότο για να συνοδεύσουν άλλα κρέατα, δεν  βάζω το κοτόπουλο.

Τα υλικά μας:


  • 3 κούπες ρύζι μακρύκοκο κίτρινο ή μπασμάτι
  • 2 κουταλιές σ. ψιλοκομμένα στικ από φλούδες πορτοκαλιού
  • 3/4 κούπα αμύγδαλα, ασπρισμένα και καβουρδισμένα
  • 3  κουταλιές σ. σταφίδες Κορίνθου
  • 2  κουταλιές σ. ρόδι για γαρνίρισμα στο τέλος
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 πρέζα κανέλα σε σκόνη
  • 1 πρέζα κόλιανδρο σε σκόνη
  • 1 πρέζα μαστίχα σε σκόνη
  • 2 κουταλιές σ. βούτυρο
  •  Αλάτι, πιπέρι
  • Το ζωμό από το κοτόπουλο αν βάλουμε στο ρυζότο μας κομμάτια από κοτόπουλο ή
  • 2 κύβους ζωμό κοτόπουλο στο νερό που θα βράσουμε το ρύζι

Σε περίπτωση που βάλουμε κοτόπουλο:


  • 3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • 600 γρ. κοτόπουλο από στήθος ή μπούτι βρασμένο, κομμένο κυβάκια
  • 1 κουταλιά σ. βούτυρο αγελαδινό
  • 2 κουταλιές σ. λάδι
  • 1 κουταλιά σ. ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή)
  • 1 κουταλιά σ. ξύδι μπαλσάμικο

Πως φτιάχνουμε το ρυζότο μας:

Κόβουμε τις φλούδες πορτοκαλιού σε μακρόστενα λεπτά μπαστουνάκια.
Βράζουμε τις φλούδες από πορτοκάλι σε μπόλικο νερό για 2-3 λεπτά, ώστε να ξεπικρίσουν. Σουρώνουμε και στραγγίζουμε τα στικ σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για μισή ώρα.
Στο ζωμό από κοτόπουλο, ή σε νερό με τους 2 κύβους, βράζουμε το μακρύκοκο κίτρινο ρύζι. Όταν κοχλάσει το νερό ρίχνουμε το ρύζι, ανακατώνουμε και βράζουμε για 12 λεπτά περίπου. Το βγάζουμε σε σουρωτήρι κι αφήνουμε να στραγγίσει, αφού το σκεπάσουμε με πετσέτα κουζίνας. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, σκεπασμένο.
Στο διάστημα αυτό καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα (εκτός κι αν τα αγοράσετε έτοιμα) σε ένα ταψάκι στο φούρνο,  σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Προσοχή μην τα κάψουμε.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε για 2 λεπτά τις φλούδες πορτοκαλιού.Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη, ανακατεύουμε συνέχεια και ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά. Ρίχνουμε στο τέλος τα αμύγδαλα με τις σταφίδες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 με 3 λεπτά ακόμη.
Παίρνουμε μια φόρμα ρυζιού, ή ένα μπολ σαλάτας με κοίλο πάτο. Αν χρησιμοποιήσουμε μπολ, καλό είναι να το ντύσουμε με διαφανή μεμβράνη, ώστε να ξεφορμαριστεί εύκολα το ρύζι.
Πασπαλίζουμε τον πάτο της φόρμας με το 1/2 μείγμα από τα αμύγδαλα και βάζουμε με κουτάλι μια καλή στρώση ρύζι (περίπου 4-5 εκ.). Το πιέζουμε ελαφρά το ρύζι με το κουτάλι. Στρώνουμε επάνω το υπόλοιπο μείγμα αμύγδαλου, ομοιόμορφα και τελειώνουμε με το ρύζι. Το πιέζουμε ελαφρά. Αφήνουμε να σταθεί στη φόρμα 5-6 λεπτά  και μετά το γυρίζουμε σε μεγάλη στρογγυλή πιατέλα, ώστε να έρθουν επάνω η πρώτη στρώση του μίγματος με τα αμύγδαλα. Πασπαλίζουμε με το ρόδι και σερβίρουμε

Αν βάλουμε κοτόπουλο:


Σε ένα φαρδύ τηγάνι με βαρύ πάτο, ρίχνουμε το βούτυρο και το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5-6 λεπτά, σε μέτρια θερμοκρασία. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κοτόπουλο σε μικρά κυβάκια, τη ζάχαρη και το μπαλσάμικο. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινο κουτάλι, μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια και να ψηθεί το κοτόπουλο.
Μέσα στη φόρμα ρυζιού ή στο μπολ στρώνουμε μια στρώση από το μείγμα του αμυγδάλου και επάνω μια στρώση από το μείγμα του κοτόπουλου. Συνεχίζουμε με τον τρόπο που έγραψα παραπάνω, απλώνοντας πάνω στο μείγμα αμυγδάλου, το μείγμα του κοτόπουλου.

                                                         
  

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές