Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012



Το κοτόπουλο με μανιτάρια και χυμούς από λεμόνια και πορτοκάλια είναι ένα απολαυστικό φαγητό. Το μαγείρεψα χθες και βγήκε τέλειο. Είχα τα μανιτάρια. Φρέσκα μεγάλα και καθαρά και σκεφτόμουν με τι να τα συνοδέψω. Τελικά τα μαγείρεψα με 1 στήθος και δυο ολόκληρα μπούτια κοτόπουλου. Μπορούμε να το μαγειρέψουμε βέβαια και με ολόκληρο κοτόπουλο, ή με φιλέτο από στήθος. Επίσης θα ταιριάζει με χοιρινό, μπουκιές από σπάλα που είναι μαλακό κομμάτι. Δοκιμάστε το και θα νιώστε τόσο έντονα και απολαυστικά τους χυμούς του.


Τα υλικά μας:



  • 1 στήθος μεγάλο κομμένο στα τέσσερα
  • 2 μπούτια ολόκληρα
  • 3/4 κούπας λάδι
  • 1 λεμόνι ζουμερό, το χυμού του
  • 2 πορτοκάλια, τους χυμούς τους
  • 1 κουταλίτσα τζίτζερ
  • 500 γρ, μανιτάρια φρέσκα, κομμένα σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο ή 1 κουταλιά ξερό
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  •  1 κύβο maggi ή knor κότας
  • αλάτι και πιπέρι
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος


Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:

 Μαρινάτα:
Πλένουμε το κοτόπουλο. Το τοποθετούμε σε βαθύ μακρόστενο τάπερ. Το αλατοπιπερώνουμε. Του ρίχνουμε τους χυμούς από τα 2 λεμόνια και από το 1 πορτοκάλι. Απλώνουμε επάνω το τριμμένο κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνουμε και το φρέσκο δεντρολίβανο. Σκεπάζουμε και βάζουμε τη μαρινάτα στο ψυγείο το λιγότερο 1 ώρα - 3 ώρες. Ανακατεύουμε το κρέας 2-3 φορές κατά διαστήματα να πάρει καλά τους χυμούς.

Κόβουμε χοντρές φέτες (όσο το μικρό μας δάχτυλο) τα μανιτάρια. Τα ρίχνουμε στη γάστρα ή σε βαθύ ταψί. Ρίχνουμε τον άνηθο τον μαϊντανό και λίγο αλάτι. Τα ανακατεύουμε. Τοποθετούμε επάνω τα κομμάτια του κοτόπουλου. Θρυμματίζουμε με το μαχαίρι απλωτά πάνω τους τον κύβο. Σουρώνουμε τη μαρινάτα και απλώνουμε πάνω στο κρέας το υλικό της μαρινάτας και από το υγρό ρίχνουμε μόνο το μισό (για να μη μας βγει ξινό). Στύβουμε και το άλλο πορτοκάλι και το ρίχνουμε στο φαγητό. Απλώνουμε και το λάδι, σκεπάζουμε τη γάστρα και το ψήνουμε. Αν δεν έχουμε γάστρα, σκεπάζουμε το ταψί με διπλό ασημόχαρτο πολύ καλά, ώστε να μην φεύγουν καθόλου οι υδρατμοί. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα. Ανοίγουμε τη γάστρα και αν έχει ροδίσει το κρέας το γυρίζουμε από την άλλη πλευρά, ανακατεύοντας συγχρόνως και τα λαχανικά. Ψήνουμε περίπου 20-30 λεπτά ακόμη βλέποντας αν έχει ροδίσει. Βγάζουμε τη γάστρα και αν έχει υγρά, συνεχίζουμε για λίγο το ψήσιμο χωρίς σκέπασμα. Πρέπει να μείνει μια σάλτσα κανονική. Απλώνουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε το φαγητό προσεκτικά να μη μας διαλυθεί το κρέας. Αφήνουμε για 5 λεπτά το φαγητό, ξεσκέπαστο στο φούρνο και μετά το βγάζουμε τελείως. Δεν αφήνουμε φαγητό μέσα, ενώ έχουμε σβήσει το φούρνο γιατί το ξηραίνει. 

Συνοδεύουμε το φαγητό μας με πατάτες τηγανιτές και σαλάτα.

2 σχόλια :

thanos είπε...

οταν λετε 1 κυβο maggi ποιας απο τις γευσεις εννοειτε?

Η Μαμά είπε...

Συνήθως, ο κύβος κρέατος πάει σύμφωνα με το είδος του κρέατος που μαγειρεύουμε.Π.χ. Μαγειρεύουμε μοσχάρι, θα προσθέσουμε κύβο μοσχαριού. Παρόλα αυτά, εγώ συνηθίζω και βάζω σε όλα τα κρέατα κύβο ζωμού κότας. Μ' αρέσει περισσότερο η γεύση του. Στα λαχανικά ρίχνουμε κύβο ζωμού λαχανικών.
Νάσαι καλά Θάνο και σε ευχαριστώ για την παρατήρησή σου!

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές