Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012



Τα γλυκά κουταλιού είναι τα αγαπημένα μου. Φτιαγμένα από τα χεράκια μας, μοσχομυριστά, με μοναδικές γεύσεις και λίγες θερμίδες. Τα περισσότερα είναι εύκολα και γρήγορα.

Τα υλικά για το νερατζάκι μας ή λεμονάκι:


  • 70-75 νερατζάκια ή λεμονάκια πολύ μικρά,
  •           πράσινα και τρυφερά
  • 1  κιλό ζάχαρη
  • 2  ποτήρια νερό
  • 2  κουταλιές γλυκόζη


Πως φτιάχνουμε το γλυκό μας:

 Προς χάριν συντομίας θα αναφέρω πως φτιάχνουμε τα νερατζάκια, αλλά ακριβώς το ίδιο φτιάχνουμε και τα λεμονάκια.

Με μαχαίρι που έχει στενή και μακρυά λάμα αφαιρούμε το μέσο των νερατζιών, ώστε να σχηματίσει μια τρύπα από την μια άκρη ως την άλλη. Τα ρίχνουμε μέσα σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό και τα πλένουμε. Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα αρκετό νερό, ρίχνουμε τα νεράτζια και τα βράζουμε έως ότου γίνουν πολύ απαλά σαν γινωμένο σύκο (αυτό είναι πολύ σημαντικό για την επιτυχία του γλυκού). Μετά τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό και τα αφήνουμε 5-6 ώρες. Αυτό το επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές, αλλάζοντας το νερό, ώστε να φύγει εντελώς η πικρή γεύση τους. Στο τέλος τα στραγίζουμε προσεκτικά και τα απλώνουμε σε πετσέτα για να στεγνώσουν.
Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη να πάρει μερικές βράσεις και ρίχνουμε τα νερατζάκια να βράσουν μαζί για 4-5 λεπτά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα προσεκτικά μην τα πληγώσουμε και συνεχίζουμε να βράζουμε το σιρόπι ώσπου να δέσει όπως πρέπει.
Πως φιτάχνουμε το σιρόπι μας
Όταν δέσει το σιρόπι ξαναβάζουμε μέσα τα νεράτζια για να βράσουν εντελώς, να απορροφήσουν σιρόπι και να δέσουν με αυτό όπως πρέπει. Όταν τα ρίχνουμε στο "δεμένο" σιρόπι, αυτό αραιώνει, γι αυτό θα πρέπει να είμαστε πάνω στο γλυκό να παρακολουθούμε το σιρόπι, δοκιμάζοντάς το μέχρι να δέσει σωστά. Αν δεν δέσει καλά το σιρόπι, μετά από λίγο καιρό το γλυκό θα πιάσει μούχλα στο βάζο.
Πριν κατεβάσουμε το γλυκό από τη φωτιά, περίπου 2-3 λεπτά, ρίχνουμε τη γλυκόζη και ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη ή πλαστική κουτάλα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά το γλυκό και μετά το τοποθετούμε σε βάζα.

                                                       

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές