Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Πριν από πολλά χρόνια που περνούσαμε οδικώς από τα Φάρσαλα, αγόρασα ένα κιλό παραδοσιακό χαλβά, για να δοκιμάσω πως είναι. Ανακάλυψα ότι βρήκα το γλυκό που μου άρεσε περισσότερο από όλα. Περιττό να πω ότι είχα φάει μόνη μου όλο το χαλβά πριν φτάσουμε στο Βόλο. Τον βρίσκω συχνά και στο super market ΑΒ (βέβαια ο χειροποίητος από τους ειδικούς "τεχνίτες" των Φαρσάλων, δεν συγκρίνεται) και όποτε δεν κάνω δίαιτα αγοράζω ένα κιλό με την υπόσχεση στον εαυτόν μου, ότι θα τον τρώω λίγο-λίγο μέσα σε μια εβδομάδα. Δυστυχώς πάντα τον τελειώνω σε δυο μέρες. Τελικά για μένα είναι ο μεγαλύτερος πειρασμός.
 Παραδοσιακό προϊόν των Φαρσάλων, ο χαλβάς παρασκευάζεται με αγνά υλικά, μαστοριά και έχει μοναδική γεύση. Το μεγάλο «μυστικό» είναι η τέλεια καραμελωμένη κρούστα, που, όπως περήφανοι λένε οι κάτοικοι της περιοχής, μόνο οι μεγάλοι Φαρσαλινοί μύστες του χαλβά ξέρουν να κάνουν. Μάλιστα, παρασκευάζεται και με λάδι, ως νηστίσιμος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του εκπαιδευτικού Αθανασίου Καρατόλια, η ιδιαίτερη νοστιμιά του χαλβά Φαρσάλων οφείλεται κυρίως στο νερό της περιοχής.
Τελευταία,  πολλοί χαλβαδοποιοί παρασκευάζουν μηχανοποιημένο χαλβά, ο οποίος δεν έχει, όμως, τη νοστιμιά του χειροποίητου. Μειονεκτήματα του μηχανοποιημένου χαλβά είναι, είναι ότι δεν πιάνει κρούστα (από πάνω).
  Η προέλευση του χαλβά,  είναι τουρκικής προέλευσης και στα Φάρσαλα (σ.σ. η περιοχή υποδουλώθηκε το 1420 και παρέμεινε υπό τουρκική κυριαρχία μέχρι το 1881) άρχισε να παρασκευάζεται κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, από Τούρκους τεχνίτες. Ο καλύτερος τεχνίτης,  ήταν ο Τούρκος Νουρίς, ο οποίος στην αρχή παρασκεύαζε τρία είδη χαλβά, για να καταλήξει στον σαπουνέ χαλβά.     
Κάποτε που επιχείρησα και τον έφτιαξα, πήρα τη συνταγή (την οποία και σας γράφω) από τη Σοφία Σκούρα. Έγινε πάρα πολύ καλός, αλλά  αυτόν που έχω πάρει από τα Φάρσαλα δεν τον φτάνει.

Τα υλικά για το χαλβά: 

  • 2 1/2 κούπες νισεστέ
  • 1/2 κούπα βούτυρο ή λάδι
  • 2 1/2 κούπες ζάχαρη
  • 5 κούπες νερό
  • 1 κούπα αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και χοντροκομμένη
  • 3 κουταλιές ζάχαρη καστανή
  • κανέλα

Πως παρασκευάζουμε το χαλβά:

Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη το νερό με τη μισή ζάχαρη και το νισεστέ, μέχρι να διαλυθούν καλά. Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι στη φωτιά  με το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη, και ανακατεύουμε συνεχώς, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη, να πάρει χρώμα καραμέλας και να σχηματίσει φουσκάλες.
Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό με το νισεστέ. Ανακατεύουμε συνεχώς και βάζουμε πάλι το τηγάνι στη φωτιά. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να δέσει το μείγμα και να ξεκολλάει από το τηγάνι. Ρίχνουμε την αμυγδαλόψυχα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Στρώνουμε το χαλβά σε ένα ταψί, πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη και το ψήνουμε στο γκριλ στους 200 βαθμούς, μέχρι να σχηματίσει κρούστα. Αφού κρυώσει, τον χαράσσουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.


Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές