Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

   Η μαμά Χρύσα σας προτείνει:

Ιμάμ Μπαλντί με άρωμα πορτοκαλιού!!!!!!!!!!!!!! 



                  


Οι μελιτζάνες Ιμάμ μπαϊλντί  είναι ένα γνήσιο καλοκαιρινό φαγητό προερχόμενο από την Τουρκία. Λοιπόν διαβάστε τι ανακάλυψα και γέλασα!!! Η παράδοση λέει ότι το μαγείρεψε μία ημέρα η μαγείρισσα του Ιμάμη (θρησκευτικός αρχηγός των Μωαμεθανών) και του άρεσε τόσο που την ρώτησε πώς το έκανε και με τι υλικά...μόλις του είπε η μαγείρισσα πόσο λάδι τράβηξαν οι μελιτζάνες, αυτός λιποθύμησε και φώναξαν όλοι "Ιμάμ μπαϊλντί" (ο Ιμάμης μπαϊλντισε) κι έτσι βγήκε η ονομασία!
Όλοι το έχουμε φάει και σε όλους αρέσει. Η παραδοσιακή συνταγή θέλει πολλά σκόρδα και χυμό ντομάτας, αλλά επειδή γίνεται αρκετά βαρύ, αφαίρεσα λίγα σκόρδα και αντί για χυμό βάζω φρέσκιες ψιλοκομμένες ντομάτες. Σίγουρα είναι πιο γευστικό και ελαφρύ και θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας.
Τελευταία προσθέτω και το χυμό πορτοκαλιού που του δίνει μια ιδιαίτερη γεύση και αρέσει σε όλους στο σπίτι. Αν δεν σας αρέσει η ιδέα το παραλείπετε.

Τα υλικά για το ιμάμ μπαϊλντί:

Για 4 άτομα:
  • 4 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 ώριμες μεγάλες ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά σε φέτες (ή πράσινη)
  • 1 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο ή 1 κουταλιά σ. ξερό
  • 1/2 κούπα φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο ή 1 κουταλιά σ. ξερό
  • 1 κουταλιά σ. ζάχαρη ή 3 κουταλιές κέτσαπ
  • 1/2 κούπα λάδι για το σοτάρισμα των κρεμμυδιών
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • αλάτι και πιπέρι
  • 2 πορτοκάλια το χυμό τους (προαιρετικό)

Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις σκουπίζουμε. Πετάμε τα κοτσάνια τους. Τις κόβουμε κάθετα στη μέση. Σε μεγάλο τηγάνι, ρίχνουμε λάδι και όταν κάψει τις ροδίζουμε και από τις δύο πλευρές σε δυνατή θερμοκρασία. 
 Προσέχουμε οι μελιτζάνες να ροδίσουν και όχι να ξεροτηγανισθούν. Όταν τις βγάζουμε τις τοποθετούμε απλωτές τε απορροφητικό χαρτί να φύγουν τα πολλά λάδια. Επειδή κατά το τηγάνισμα "πίνουν" πολύ λάδι, θα χρειαστεί να προσθέσετε κι άλλο στο τηγάνι. Προσέξτε όμως αυτό να γίνει χωρίς να έχει μελιτζάνες μέσα το τηγάνι κι όταν κάψει το λάδι τότε τις ρίχνουμε  (διαφορετικά θα τραβήξουν αμέσως όλο το λάδι).
Σε καθαρό τηγάνι βάζουμε τα 1/2 κούπας λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και την πιπεριά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις ντομάτες και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τα βράζουμε 3-4 λεπτά περίπου σε σιγανή θερμοκρασία.
Παίρνουμε μία-μία τις μελιτζάνες και με το πιρούνι πιέζουμε τη μαλακή σάρκα τους  κατά μήκος να κάνουν μικρή λακκούβα. Τις τοποθετούμε στην φαρδιά κατσαρόλα ή στο ταψί και με ένα κουτάλι τις γεμίζουμε με το υλικό της ντομάτας. Ρίχνουμε περίπου μια κούπα νερό με ελάχιστο αλάτι και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά περίπου. Ελέγχουμε τα υγρά και προσθέτουμε αν χρειασθεί.

Παραλλαγή συνταγής:

Μπορούμε με τα ίδια υλικά να μαγειρέψουμε τις μελιτζάνες κομμένες σε χοντρές φέτες, να προσθέσουμε και τρεις πατάτες κομμένες κυδωνάτες , όχι όμως χοντρές για να βράσουν γρήγορα, καθώς η μελιτζάνα δεν θέλει πολύ βράσιμο και να προσθέσουμε επάνω τη σάλτσα, στην οποία έχουμε προσθέσει 1 ποτήρι νερό από την αρχή.  Ανακινούμε την κατσαρόλα να ποτίσουν από τη σάλτσα, ρίχνουμε το χυμό από τα πορτοκάλια ή το ανάλογο νερό αν δεν θέλουμε το χυμό και σιγοβράζουμε το φαγητό μέχρι να μαγειρευτούν οι πατάτες περίπου 2ο'.
Η φέτα πάνω σ' αυτό το φαγητό το απογειώνει!!!!!
Αν θέλουμε να βάλουμε στο φαγητό μας τυρί φέτα, το προσθέτουμε χοντροκομμένο, 1 λεπτό πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Μπορούμε τις ψήσουμε και στο φούρνο για 1 ώρα περίπου, ώσπου να μείνει με το λάδι και λίγη σάλτσα. 10 λεπτά πριν τις βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε επάνω τους την χοντροκομμένη φέτα.







Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές