Κυριακή 24 Ιουνίου 2012





Το φαγητό με κοτόπουλο είναι αυτό που τρώμε πιο συχνά από τα κρέατα. Έχει το μαλακότερο κρέας, γίνεται γρήγορα και θεωρείται το πιο υγιεινό. Οι συνταγές για κοτόπουλο είναι τόσες πολλές που δεν ξέρω ποια να διαλέξω. Σήμερα θα σας δώσω μια πολύ ωραία συνταγή "κοτόπουλο με μανιτάρια κρεμμύδια στιφάδου και σάλτσα κρασιού". Αν θέλετε μπορείτε να πάρετε μόνο μπούτια από κοτόπουλο ή 2 μπούτια γαλοπούλας. Μπορούμε να τη συνοδέψουμε με ριζότο ή πιλάφι.


Τα υλικά μας:


  • 1200 γρ. κοτόπουλο ή γαλοπούλα σε μερίδες
  • 100 γρ. μπέικον κομμένο (περίπου 2 εκατοστά)
  • 16 μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου
  • 300 γρ. μανιτάρια σε φέτες
  • 1 1/2 ποτήρι νερού κρασί κόκκινο ξηρό
  • 2 κούπες ζωμό κότας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλιά δενδρολίβανο
  • 1 κουταλιά αλεύρι διαλυμένο σε λίγο νερό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κούπα λάδι

Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:

Πλένουμε και στεγνώνουμε τις μερίδες του κοτόπουλου. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια χωρίς να κόψουμε το κάτω μέρος που ήταν η ρίζα του.  Εκεί το καθαρίζουμε γύρω γύρω απαλά με το μαχαίρι. Αν δεν έχουμε μικρά κρεμμυδάκια, τότε θα βάλουμε 3 μεγάλα σε χοντροκομμένες φέτες.
Ζεσταίνουμε το λάδι στη χύτρα ταχύτητος ή απλή κατσαρόλα, ροδίζουμε το μπέικον και το βγάζουμε σε ένα πιάτο, στη συνέχεια ροδίζουμε από όλες τις πλευρές τα κρεμμυδάκια. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα άλλο πιάτο και στο ίδιο λάδι ροδίζουμε ελαφρά  το κοτόπουλο. Ρίχνω τα κρεμμυδάκια μέσα και σβήνω με το κρασί. Σε 2-3 λεπτά ρίχνω το ζωμό κότας. Αν δεν έχουμε, διαλύουμε σε 1 κούπα ζεστό νερό ένα κύβο κότας. Προσθέτω τη δάφνη, το δενδρολίβανο και το αλατοπίπερο. Σκεπάζουμε τη χύτρα και όταν σφυρίξει η βαλβίδα χαμηλώνουμε στη θερμοκρασία 1 βαθμό πριν το τέλος και βράζουμε το κοτόπουλο για 30 λεπτά. Σε απλή κατσαρόλα σκεπασμένη, σιγοβράζουμε για 50 -60 λεπτά περίπου.
Ανοίγουμε τη χύτρα και ρίχνουμε τα μανιτάρια και το μπέικον και συνεχίζουμε το βράσιμο σε λίγο μεγαλύτερη θερμοκρασία (ξεσκέπαστη πλέον η χύτρα) για 5-10 λεπτά ώσπου να μείνει το φαγητό με λίγα υγρά. Τότε διαλύουμε το αλεύρι σε μισό ποτηράκι νερό, το ρίχνουμε στην χύτρα και αφήνουμε να σιγοβράσει και να δέσει η σάλτσα του, περίπου 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς (το αλεύρι που ρίχνουμε, αν δεν το ανακατεύουμε κολλάει το φαγητό στην κατσαρόλα). 
Το συνοδεύουμε με ριζότο ή πιλάφι που έχουμε ανακατώσει 1/2 κουταλίτσα κουρκουμά.





Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές