Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Πιστεύω ότι οι ντομάτες γεμιστές με ρύζι είναι το αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό όλων. Η κλασική συνταγή είναι βέβαια αποδεχτή από όλους. Μαζί με την παραδοσιακή απλή συνταγή θα σας γράψω επιπλέον και κάποια υλικά που κάνουν το φαγητό ιδιαίτερο. Είναι γι αυτούς που ψάχνουν και για άλλες γεύσεις. Εσείς που γνωρίζετε τις γευστικές ιδιαιτερότητες της οικογένειάς σας, θα αποφασίσετε ποια από τα επιπλέον υλικά θα χρησιμοποιήσετε. Αν θέλετε μικρότερη ποσότητα θα υπολογίστε και λιγότερα κρεμμύδια, ενώ τα αρωματικά χόρτα τα μειώνουμε ελάχιστα.

Τα υλικά μας:

  • 6 ντομάτες ώριμες μεγάλες
  • 6 πιπεριές μεγάλες - τρεις πράσινες, τρεις χρωματιστές -(εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε 2 πιπεριές, 2 κολοκύθια, 2 μελιτζάνες)
  • 3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3-4 χλωρά ψιλοκομμένα
  • 1/2 κούπας άνηθο
  • 1/2 κούπας δυόσμο φρέσκο ή 2 κουταλιές ξερό
  • 1 κούπα μαϊντανό
  • 3-4  πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • 300 γρ. ρύζι καρολίνα ή το κίτρινο
  • 250 γρ. χυμό ντομάτας
  • 1/2 κούπα λάδι για το σοτάρισμα
  • 1 κούπα λάδι στο ταψί
  • 1 ποτήρι νερό
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • αλάτι πιπέρι

Τα επιπλέον υλικά για την γέμιση:

1/2 κούπα κουκουνάρι
1/2 κούπα κομμένα αμύγδαλα
1/2 κούπα σταφίδες

Για το πασπάλισμα:

2 κουταλιές σουσάμι
2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη

Πως φτιάχνουμε τα γεμιστά μας:

Έχουμε πλύνει όλα τα υλικά μας. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά.
Κόβουμε στις ντομάτες ένα στρογγυλό λεπτό καπάκι. Με το ειδικό στρογγυλό σαν κουτάλι εργαλείο βγάζουμε προσεκτικά την ψίχα. Αν δεν το έχουμε, χαράσσουμε σταυρωτά το εσωτερικό της ντομάτας, χωρίς να αγγίξουμε τη φλούδα της και με ένα απλό μικρό κουτάλι βγάζουμε την ψίχα σε ένα μπολ. Όταν αδειάσουμε όλες τις ντομάτες τις τοποθετούμε ανάποδα στο ταψί να φύγουν τα υγρά τους και στη συνέχεια ψιλοκόβουμε την ψίχα που βγάλαμε. Κόβουμε ένα καπάκι και στις πιπεριές και τις καθαρίζουμε με κουτάλι από τα σπόρια τους. Αν χρησιμοποιήσουμε κολοκύθια και μελιτζάνες, τότε τα κόβουμε με το μαχαίρι στρογγυλά στη μια άκρη και χαράσσουμε σταυρωτά μέσα μέχρι το βάθος και κατόπιν προσεχτικά και σιγά σιγά βγάζουμε με κουταλάκι την ψίχα τους και την ρίχνουμε σε μπολ στην περίπτωση που την θέλουμε στα γεμιστά μας και την ψιλοκόβουμε. Προσωπικά τα χρησιμοποιώ, γιατί μ΄αρέσει η γεύση που δίνει η μελιτζάνα.
Βάζουμε το λάδι να κάψει σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια. Στη συνέχεια ρίχνουμε (στην περίπτωση που τα θέλουμε) την ψιλοκομμένη ψίχα από τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες. Ανακατεύουμε συνέχεια και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από την ψίχα της ντομάτας και 150 περίπου γρ. χυμό ντομάτας. Συνέχεια το αλάτι, το πιπέρι, μια κουταλιά ζάχαρη, τις πράσινες μυρωδιές, το ρύζι  και όποιο από τα επιπλέον υλικά θέλετε. Ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά ακόμη και αποσύρουμε το τηγάνι από την φωτιά.
Πασπαλίζουμε με τη δεύτερη κουταλιά ζάχαρης το εσωτερικό από τις ντομάτες και πιπεριές. Τις γεμίζουμε με ένα κουτάλι με το υλικό, χωρίς να πιέζουμε και όχι μέχρι επάνω. Αφήνουμε μισό πόντο κενό για να αναπνέουν και τα σκεπάζουμε με τα καπάκια τους. Αν μείνει υλικό γέμισης τοποθετήστε το στο ταψί ανάμεσα από δυο ντομάτες.
Σε ένα μπολ κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και προσθέτουμε, ένα ποτήρι νερό, την υπόλοιπη ψίχα ντομάτας, τον υπόλοιπο χυμό, μια κούπα λάδι, αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύουμε καλά και τα ρίχνουμε στο ταψί. Πασπαλίζουμε τα γεμιστά με τη φρυγανιά και μετά με το σουσάμι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 90 λεπτά. Για να δούμε αν ψήθηκαν, δοκιμάζουμε τις πατάτες και ελέγχουμε το ζουμί τους. Αν χρειαστεί νερό προσθέτουμε ζεστό, ρίχνοντάς το στην άκρη και κουνάμε το ταψί να πάει παντού.


Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές