Τρίτη 3 Απριλίου 2012























Το γλυκό πορτοκάλι το πρωτόφαγα στο σπίτι της φίλης μου Κικής πριν από αρκετά χρόνια. Στο
κτήμα τους έχουν πολλές πορτοκαλιές που κάνουν μεγάλα χοντρόφλουδα γλυκά πορτοκάλια. Σκέφτηκε λοιπόν να δοκιμάσει να τα κάνει γλυκό και επειδή μου άρεσε μου έδωσε τη συνταγή. Τότε δεν είχε σκεφτεί να τρίψει τη φλούδα και όταν το έφτιαξα κι εγώ παρατήρησα ότι ναι μεν είχε πολύ έντονο το άρωμα του πορτοκαλιού, αλλά πίκριζε ελαφρώς. Όταν το ξανάφτιαξα, έτριψα ελαφρά τα πορτοκάλια και γενικά βελτίωσα τη συνταγή. Tο αρωματικότερο γλυκό κουταλιού θεωρώ ότι είναι του χοντρολέμονου που σας έχω γράψει τη συνταγή. Δεύτερο θεωρώ ότι είναι το πορτοκάλι, και μετά του περγαμόντου.

Τα υλικά για το γλυκό μας:
10 μεγάλα χοντρόφλουδα πορτοκάλια
ζάχαρη όσο και το βάρος τους όταν τα έχουμε βράσει
4 βανίλιες (1 βανίλια για κάθε κιλό πορτοκαλιού)
5 ποτήρια νερό

Πως φτιάχνουμε το γλυκό:
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα πορτοκάλια. Τα τρίβουμε ελαφρά με τον ψιλό τρίφτη να φύγει το πρώτο λεπτό στρώμα φλούδας που πικρίζει το γλυκό.
Σε μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε τα πορτοκάλια και τα σκεπάζουμε με νερό. Επειδή δεν χωράνε σε μία, χρησιμοποιούμε 2 κατσαρόλες. Τα βράζουμε περίπου 30 λεπτά. Είναι έτοιμα όταν τρυπιούνται εύκολα με μια οδοντογλυφίδα Να μη μας παραβράσουν γιατί μετά διαλύονται.
Τα αποσύρουμε από τη φωτιά, χύνουμε το ζεστό νερό και βάζουμε την κατσαρόλα με τα πορτοκάλια μέσα, κάτω από τρεχούμενο νερό της βρύσης μέχρι να κρυώσουν τελείως. Αλλάζουμε το νερό, 3-4 φορές σε διάστημα 3-4 ωρών, για να φύγει η πικρίλα.
Ζυγίζουμε τα πορτοκάλια. Τα 10 πορτοκάλια μετά το βράσιμο και σε αυτή τη φάση θα ζυγίζουν περίπου 3,5 - 4 κιλά.
Καθαρίζουμε τους δύο πόλους και τα κόβουμε σε οκτώ κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι. Καθαρίζουμε από τις άσπρες ίνες με το μαχαίρι και τα κουκούτσια αν έχουν.
Βάζουμε σε μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Αν είναι ३.800 -4 κιλά θα βάλουμε 4 κιλά ζάχαρη και 5 ποτήρια νερό. Το νερό χρειάζεται να είναι αρκετό για να βγει αρκετό σιρόπι. Όταν βάλουμε τις φέτες στα βάζα θα πρέπει το σιρόπι να τις σκεπάζει για να μην μένουν στεγνές .
Βράζουμε το σιρόπι μέχρι να δέσει. Όταν αρχίζει να κοχλάζει σε 5-10 λεπτά θα είναι έτοιμο, για αυτό θα είμαστε εκεί και θα το παρακολουθούμε.
Πως δοκιμάζουμε αν έγινε το σιρόπι: Βάζουμε σε ένα πιατάκι μια κουταλιά σιρόπι. Το αφήνουμε 1-2 λεπτά να κρυώσει και μετά παίρνουμε το κουτάλι και το σέρνουμε από το κάτω μέρος του πιάτου προς τα επάνω. Αν το σιρόπι κάνει ένα καθαρό αυλάκι χωρίς υγρά σημαίνει πως είναι έτοιμο. Αν όμως σέρνοντας το κουτάλι στο πιάτο το σιρόπι από τα πλάγια κλείνει το "αυλάκι", τότε θέλει κι άλλο δέσιμο.
Επίσης ένας άλλος τρόπος ότι το σιρόπι μας έχει δέσει είναι: Όταν αρχίσει να αφρίζει με πολλές φυσαλίδες που καλύπτουν όλη την επιφάνεια του γλυκού (όπως στην εικόνα μου) τότε το σιρόπι είναι έτοιμο.




Όταν είναι έτοιμο το σιρόπι, σουρώνουμε τις φέτες πορτοκαλιού και τις ρίχνουμε μέσα. Αφήνουμε να βράσουν περίπου 10 λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά.
Αφήνουμε τα πορτοκάλια στο σιρόπι τους μέχρι την επομένη μέρα και τότε ανοίγουμε τη φωτιά και ξαναδένουμε το σιρόπι. Ρίχνουμε μέσα 4-5 κουταλιές λεμόνι (για να μην ζαχαρώσει) και τις βανίλιες. Όταν αρχίζει να κοχλάζει θα θέλει ξάφρισμα. Το ξαφρίζουμε και κάθε τόσο δοκιμάζουμε με το "τρικ" που έγραψα παραπάνω, αν έγινε το σιρόπι. Μην το αφήσετε χωρίς να "δέσει" καλά το σιρόπι γιατί στο βάζο αργότερα θα πιάσει μούχλα.
Στο τέλος η ψίχα των πορτοκαλιών γεμίζει σιρόπι πηχτό και είναι τέλειο!!!

                                                    Πορτοκαλί Plant

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές