Σάββατο 14 Απριλίου 2012



Η μαμά Χρύσα προτείνει:

Εκμεκ καταίφι για δροσερή απόλαυση



















Μετά από το χορταστικό γιορτινό τραπέζι της Λαμπρής όλοι θα θέλαμε και ένα ελαφρύ γλυκάκι. Σας προτείνω το εκμεκ, που είναι δροσιστικό, αγαπητό στα παιδιά και εύκολο στην παρασκευή του. Το εκμεκ είναι ένα τούρκικο γλυκό που γίνεται από μια ειδική παρασκευή γαλέτας και σιροπιού. Εμείς χρησιμοποιούμε για ευκολία καταϊφι ή φρυγανιές και επάνω σιρόπι, κρέμα άνθος αραβοσίτου και σαντιγί. Θα σας γράψω και τα δύο και σεις διαλέγετε.

Τα υλικά μας:
Για το μεγάλο πυρέξ:

  • 400 γρ. καταϊφι
  • 200 γρ. βούτυρο Κερκύρας ή Βιτάμ
  • 3 φακελάκια άνθος αραβοσίτου βανίλιας στιγμής
  • 950 γρ. γάλα για την κρέμα αραβοσίτου
  • 500 γρ. γάλα για την σαντιγί
  • 2 φακελάκι σκόνη σαντιγί Γιώτης
  • 1 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια ή καβουρντισμένα αμύγδαλα
  • 1 κουταλάκι κανέλα

Για το σιρόπι:

  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1/2 λεμόνι χοντρόφλουδο

Πως φτιάχνουμε το το γλυκό μας με καταϊφι:
       Απλώνουμε στο πυρέξ το καταϊφι. (Το ξαίνουμε και το απλώνουμε). 
Ζεσταίνουμε ελαφρά σε κατσαρολάκι το βούτυρο να λιώσει και περιχύνουμε με κουτάλι όλο το καταϊφι να πάει παντού. Προθερμαίνουμε το φούρνο και μετά βάζουμε και ψήνουμε για 10 περίπου λεπτά το καταϊφι ώσπου να ροδίσει ελαφρά στους 180 βαθμούς. Προσοχή να μην ψηθεί πολύ και καεί. Το βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει. 

Φτιάχνουμε το σιρόπι (προσέχουμε να είναι καλά δεμένο, διαφορετικά θα νερουλιάσει τις φρυγανιές ή το καταϊφι)

Πως φτιάχνουμε το σιρόπι:

Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι ώστε να κρυώσει όσο θα ετοιμάζουμε το γλυκό μας.Όταν βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο, όπως είναι καυτό ρίχνουμε επάνω το κρύο (χλιαρό προς κρύο) σιρόπι. Προσοχή: Καυτό γλυκό - κρύο σιρόπι. Κρύο γλυκό - καυτό σιρόπι. Ποτέ δεν σκεπάζουμε ένα γλυκό αν δεν κρυώσει, γιατί τα φύλλα γίνονται σαν μαρούλια. Όταν κρυώσει τελείως,  από 5 ώρες και μετά κόβουμε το γλυκό για να το σερβίρουμε. 
Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Θερμοκρασία μία μονάδα πριν τη μέγιστη της κουζίνας μας. Ρίχνουμε και τα αρωματικά και περιμένουμε να δέσει. Όταν αρχίσει να βράζει (με φουσκάλες) αφήνουμε για 7- 8' περίπου. Να είναι προς το πηχτό το σιρόπι μας, όχι όμως τόσο πηχτό, όσο όταν φτιάχνουμε γλυκό του κουταλιού . Πριν το βγάλουμε από τη φωτιά ρίχνουμε και τη γλυκόζη και ανακατεύουμε συνεχώς να διαλυθεί καλά.

Πασπαλίζουμε με την κανέλα και με το μισό από το καρύδι ή τα αμύγδαλα . Αφήνουμε να κρυώσει.
Σε μπολ κτυπάμε με το μίξερ τις κρέμες με το γάλα, όπως γράφουν οι οδηγίες στο φακελάκι (κανονικά τα 3 φακελάκια χρειάζονται 1050 γρ. γάλα, αλλά βάζουμε 950 γρ. για να γίνει πιο πηχτή η κρέμα και να σταθεί πάνω στο γλυκό). 
Σε άλλο μπολ κτυπάμε με το μίξερ το γάλα με τη σκόνη σαντιγί για 5 λεπτά. Απλώνουμε πρώτα την κρέμα άνθος αραβοσίτου με ένα κουτάλι πάνω στο καταϊφι. 
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο πάνω από ώρα για να παγώσει η κρέμα και μετά απλώνουμε τη σαντιγί. Δε να θα την βάλουμε όλη. Με το κορνέ θα κάνουμε ένα λεπτό στρώμα.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο καρύδι ή αμύγδαλο και βάζουμε το γλυκό μας στο ψυγείο και το διατηρούμε εκεί.



Αν το φτιάξουμε με φρυγανιές:
2 πακετάκια φρυγανιές Elite

Απλώνουμε τις φρυγανιές στο πυρέξ. Τα κενά τα γεμίζουμε με θρυμματισμένες φρυγανιές.
Ρίχνουμε παντού πάνω τους το καυτό σιρόπι και όταν κρυώσει καλά απλώνουμε όλα τα ανωτέρω υλικά με την ίδια σειρά που έγραψα για το καταϊφι.

1 σχόλια :

ελευθερία είπε...

Το εκμέκ είναι ένα από τα καλύτερα γλυκά. Έχω και εγώ τη συνταγή από τη δική μου μαμά. Εκείνη το έφτιαχνε όταν είχε κάποιο τραπέζι, ιδίως την ευρύτερη οικογένεια, γιορτές και τέτοια, γιατί είναι γλυκό που γίνεται σε όσο μεγάλο ταψί θέλεις και σου φτάνει για πολλά άτομα

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές