Σάββατο 24 Μαρτίου 2012


Οι φακές ήταν από τότε που ήμουν μικρή και είναι ακόμη από τα αγαπημένα μου φαγητά. Θυμάμαι ότι πάντα έτρωγα δυο πιάτα. Μια φορά είπα της μητέρας μου να φτιάξει ένα καζάνι φακές για να τρώω κάθε μέρα! Το πρώτο φαγητό που μαγείρεψα μόνη μου, απουσία της μητέρας μου, ήμουν εννέα χρόνων και ήταν φακές. Έκανα έκπληξη στη μητέρα μου και την βρήκε πεντανόστιμη. Τώρα όμως οι φακές μου γίνονται πιο νόστιμες, γιατί παίρνω της εταιρείας 3Αλφα ή από το κατάστημα Lidl που βράζουν γρήγορα και χυλώνουν όπως τις θέλω. Τις μαγειρεύω πάντα στη χύτρα ταχύτητος για καλύτερο βράσιμο. Επίσης, όταν ρίχνω τη ντομάτα βάζω και μια κουταλιά ζάχαρη η οποία "δένει" με το ξύδι και κάνει τις φακές απολαυστικές!!!

Τα υλικά για τις φακές μας. Για τέσσερις μερίδες:


  1. 300 γρ. φακές ψιλές
  2. 1/2 κούπα λάδι
  3. 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  4. 1 κούπα χυμό ντομάτας
  5. 2-3 φύλλα δάφνης
  6. 3 σκελίδες σκόρδο
  7. 1 κουταλάκι ρίγανη
  8. 4 κουταλιές ξύδι
  9. 1 κουταλιά σ. ζάχαρη (προαιρετικά)

Πως μαγειρεύουμε τις φακές μας:

        Βάζουμε στη χύτρα 2 ποτήρια νερό, ρίχνουμε τις φακές και τις βράζουμε για 8-10 περίπου λεπτά. Σουρώνουμε τις φακές και χύνουμε το νερό. Έτσι κάνουμε τις φακές μας πιο εύπεπτες.
Στη συνέχεια ρίχνουμε στη χύτρα αρκετό νερό, περίπου 6 ποτήρια, το λάδι, τις φακές, τα δαφνόφυλλα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ζάχαρη (προαιρετικά), αλάτι και ελάχιστο πιπέρι. Κλείνουμε τη χύτρα κι όταν "σφυρίξει" η βαλβίδα χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία 1 βαθμό πριν το τέλος. Τις βράζουμε για 30-40 λεπτά. Καλύτερα να διαβάζετε τις οδηγίες της χύτρα σας για τον χρόνο και τη θερμοκρασία. Τις αποσύρουμε από τη φωτιά, ανοίγουμε τη χύτρα και ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας. Αφήνουμε ξεσκέπαστη τη χύτρα, δυναμώνουμε τη θερμοκρασία 1 βαθμό πριν τη μέγιστη και βράζουμε το φαγητό μας για 10 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας 2-3 φορές μέχρι να βράσει η ντομάτα, κανονίζοντας να έχει τόσο νερό όσο χρειάζεται μια κανονική σούπα. Πέντε λεπτά πριν την αποσύρουμε από τη φωτιά ρίχνουμε τη ρίγανη και το ξύδι. Όταν σερβιριστεί στο πιάτο μας, ο καθένας αφού δοκιμάσει το φαγητό, μπορεί να ρίξει όσο ξύδι ακόμα θέλει.

2 σχόλια :

Μάρα Λεβίδη είπε...

Το λάδι πότε το βάζουμε;;;;;;

Η Μαμά είπε...

Αγαπητή μου Μάρα,
Σε ευχαριστώ για την απορία σου. Για την παράληψη μου βέβαια δεν έφταιγε ο "Δαίμων του τυπογραφείου"!!!
Καλό είναι το λάδι να το ρίχνουμε στα φαγητά προς το τέλος, όταν ρίχνουμε και την ντομάτα, τουλάχιστον σε όσα φαγητά μπορούμε.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές