Τρίτη 27 Μαρτίου 2012


Η μαμά Χρύσα προτείνει:

Τα κοκκινιστά κεφτεδάκια της !!!!!








Γενικά τα κεφτεδάκια, μας βγάζουν ασπροπρόσωπους ανά πάσα στιγμή και είναι και το αγαπημένο φαγητό των παιδιών. Δεν υπάρχει παιδικό πάρτι χωρίς τα μικρά στρογγυλά κεφτεδάκια που είναι για τα παιδιά και τα καταβροχθίζουν δυο-δυο και οι μεγάλοι. Θυμάμαι στα παιδικά μου χρόνια όταν τηγάνιζε η μητέρα μου κεφτεδάκια μοσχομύριζε το σπίτι δυόσμο. Για να κάνουμε τα κεφτεδάκια κοκκινιστά, απλώς φτιάχνουμε μια σάλτσα ντομάτας και τα σιγοβράζουμε. Εγώ στην κλασική συνταγή της μητέρας μου προσθέτω και λίγο γλυκάνισο. Ίσως έχετε προσέξει ότι σχεδόν σε όλες τις συνταγές που έχουν ντομάτα, προσθέτω 1 ή 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη. Μην φοβάστε ότι θα γίνει γλυκό το φαγητό. Απλά τους δίνει μια ελαφριά γλυκάδα που τη χρειάζεται η σάλτσα. Δοκιμάστε, σίγουρα θα σας αρέσει!
Αν στα κεφτεδάκια ρίξετε κύμινο αντί δυόσμο, τότε γίνονται σουτζουκάκια. Τόσο Απλό!
Τα συνοδεύουμε με πουρέ ή ριζότο ή μακαρονάδα, ή πατάτες τηγανιτές.











Τα υλικά για τα κεφτεδάκια μας:
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
1 αυγό
2 κουταλιές λάδι
2 μεγάλες φέτες ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού ή 1/2 κούπα φρυγανιά τριμμένη
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1/2 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 κουταλάκι γλυκάνισο σε σκόνη (προαιρετικό)
3 κουταλιές φρέσκο ​​ψιλοκομμένο δυόσμο ή 1 κουταλιά φουσκωτή ξερό
2 κουταλιές ούζο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι (τρίβω από το μύλο μείγμα 4 πιπεριών)
1 κούπα λάδι για το τηγάνισμα

Τα υλικά για τη σάλτσα μας:
3 ντομάτες μεγάλες, ώριμες, ξεφλουδισμένες και τριμμένες ή 200 γρ. χυμό ντομάτας κονσέρβας
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 φύλλο δάφνης
1 ξυλάκι κανέλας
3-4 καρφάκια γαρύφαλλα
1 κουταλιά ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι
1 κύβο ζωμού κρέατος (προαιρετικά)
1 ποτήρι νερό
1 πιπεριά κόκκινη σε λεπτές φέτες (προαιρετικά)

Πως μαγειρεύουμε τα κεφτεδάκια μας:

Σε ένα μπολ βάζουμε την ψίχα ψωμιού κομμένο με λίγο νερό ή γάλα για να μουλιάσει. Κατόπιν το βγάζουμε και το στραγγίζουμε σφίγγοντας το στη φούχτα μας. Το τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Αν δεν έχουμε ψωμί βάζουμε σε νερό ή γάλα 1/2 κούπας τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύουμε με το κουτάλι να μουλιάσει και να μείνει ένας μέτριος χυλός. Αν είναι πολύ σφιχτός προσθέτουμε λίγο υγρό ακόμη και αν είναι αραιός προσθέτουμε λίγη φρυγανιά και το ανακατεύουμε.


Έχουμε στο μεγάλο μπολ έτοιμο το ψωμί ή τη φρυγανιά και προσθέτουμε μέσα τον κιμά και όλα τα υλικά μας. Ανακατεύουμε πολύ καλά με καθαρό χέρι, βρέχοντας που και που το χέρι μας στο τρεχούμενο νερό της βρύσης και συνεχίζουμε με το βρεγμένο χέρι το ζύμωμα του κιμά. (Το νερό και το πολύ ζύμωμα κάνει τον κιμά πιο αφράτο).

Για κεφτεδάκια σκέτα χωρίς σάλτσα: Πλάθουμε με τα χέρια μας στρογγυλά, μικρά κεφτεδάκια και τα τοποθετούμε σε φαρδιά πιατέλα, για να τα έχουμε έτοιμα. Αν βρέχουμε τα χέρια μας στο νερό όταν πλάθουμε τα κεφτεδάκια, θα έχουν μια λεία λαμπερή επιφάνεια που τη διατηρούν και μετά το τηγάνισμα.


Βάζουμε περίπου 1 κούπα Λάδι σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία. Όταν  κάψει ρίχνουμε  ένα ένα τα κεφτεδάκια κι όταν ροδίσουν τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά.  Προσοχή μην μας καούν. Τα βγάζουμε σε πιατέλα.
Για κεφτεδάκια με κόκκινη σάλτσα: Πλάθουμε κεφτέδες στρογγυλούς και τους πατάμε λίγο στο κέντρο να γίνουν λίγο πλακουτσοί ή τους πλάθουμε στενόμακρους όπως τα μελομακάρονα. Τους τοποθετούμε σε πιατέλα.
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι σε μεγάλη θερμοκρασία (1 βαθμό πριν τη μέγιστη)  να κάψει ρίχνουμε ένα ένα  τα κεφτεδάκια και τα γυρίζουμε γρήγορα να μην μας καούν, γιατί θα πικρίζει μετά η σάλτσα. Τα βγάζουμε σε πιατέλα.
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά 1 βαθμό πριν τη μέγιστη θερμοκρασία και όταν κάψει το λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι και στη συνέχεια ρίχνουμε τη ντομάτα και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αν ρίξουμε κύβο από ζωμό κρέατος, προτιμάμε από κότα. Προσθέτουμε στη σάλτσα ελάχιστο ΑΛΑΤΙ, γιατί έχει και ο κύβος. Ρίχνουμε και το νερό και βράζουμε τη σάλτσα περίπου 10 λεπτά. Κατόπιν ρίχνουμε τα κεφτεδάκια και κουνάμε την κατσαρόλα να ανακατευθούν. 
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε 15 λεπτά σκεπασμένα, προσέχοντας να μην μας πιάσει το φαγητό. Πρέπει να μείνει με μπόλικη πηχτή σάλτσα. Αν χρειαστεί νωρίτερα νερό, ρίχνουμε ζεστό  και κουνάμε κατσαρόλα ή ανακατεύουμε πολύ ελαφρά με ξύλινη κουτάλα, για να μη διαλυθούν τα κεφτεδάκια.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές