Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012


















Η συνταγή για τη φασολάδα μου, είναι απλή, παραδοσιακή και πετυχημένη! Πιστεύω ότι δεν υπάρχει Έλληνας που να μην έχει φάει έστω και μια φορά φασολάδα με χυμό ντομάτας ή σκέτη με λεμόνι
Το φασόλι θεωρείτε πηγή φυτικών πρωτεϊνών χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, πηγή σύνθετων υδατανθράκων, ινών, καλίου και βιταμίνης Β. Θεωρώ ότι τα καλύτερα φασόλια είναι των Πρεσπών και της Καστοριάς. Όταν αγοράζετε φασόλια να προσέχετε να έχουν λευκό, στιλπνό και καθαρό χρώμα. Τα κιτρινισμένα και μουντά, είναι μπαγιάτικα, βράζουν δύσκολα και δεν είναι νόστιμα.Το παν στη νοστιμιά των φασολιών είναι, το καλό βράσιμο. Πρέπει να είναι "χυλωμένα" και μετά να ρίχνουμε το χυμό ντομάτας.

Τα υλικά για τη φασολάδα μας:
Για 5 μερίδες:
1/2 κιλό φασόλια μετρίου μεγέθους
1/2 κούπας λάδι
200 γρ. χυμός ντομάτας (ή 4 ντομάτες φρέσκες τριμμένες)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
1/2 πιπερίτσα κόκκινη καυτερή (προαιρετικά) ή 1 κουταλιά μπούκοβο (προαιρετικά)
1 κουταλιά ρίγανη
2 καρότα σε ροδέλες
1/2 κούπα σέλινο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ζάχαρη
Αλάτι, πιπέρι
9 ποτήρια νερό

Πως μαγειρεύουμε τη φασολάδα μας:
Βάζουμε τα φασόλια από το βράδυ σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό για να φουσκώσουν ώστε να βράσουν πιο γρήγορα.
Χύνουμε το νερό που μούλιασαν βάζουμε καθαρό τόσο όσο να τα σκεπάζουν (περίπου 7 ποτήρια) στη χύτρα ταχύτητος (αν δεν έχετε χύτρα, τα βράζετε σε κατσαρόλα με περισσότερο νερό και παρακολουθείτε αν χρειαστεί να συμπληρώσετε κι άλλο), ρίχνουμε τα φασόλια, το κρεμμύδι, την πιπερίτσα ή το μπούκοβο (σπόροι από καυτερή πιπεριά), το σέλινο, τα καρότα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και το λάδι. Βράζουμε τα φασόλια στη χύτρα για 45 λεπτά περίπου, σε θερμοκρασία 1 βαθμό πριν το τέλος (η χύτρα σας έχει βιβλίο με οδηγίες).
Ανοίγουμε τη χύτρα, δυναμώνουμε τη θερμοκρασία 1 βαθμό πριν τη μέγιστη και βράζουμε για λίγο ξεσκέπαστα μέχρι να δούμε ότι "χύλωσαν". Ίσως χρειασθεί να ρίξετε 2 ποτήρια νερό ακόμη. Η φασολάδα μας πρέπει να μην είναι πηχτή, γι αυτό αν χρειασθεί νερό, συμπληρώνουμε κι άλλο. Όταν "χυλώσουν" ρίχνουμε το χυμό ντομάτας και τη ρίγανη. Βράζουμε ακόμη 10 λεπτά στην ίδια θερμοκρασία και αποσύρουμε τη χύτρα από τη φωτιά.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές