Σάββατο 24 Μαρτίου 2012


Η σκορδαλιά από πατάτα είναι φανταστική. Παλιά οι νοικοκυρές έβραζαν τις πατάτες και μετά τις κτυπούσαν με το γουδοχέρι στο μεγάλο ξύλινο γουδί. Από τότε που όλοι προμηθευτήκαμε το μίξερ ή το μπλέντερ, σταματήσαμε τον παραδοσιακό τρόπο για την εύκολη λύση. Μην έχετε ενοχές! Γίνετε εξίσου νόστιμη και βελούδινη, αρκεί να την πετύχετε στη σωστή δόση των υλικών. Θα σας περιγράψω τον πιο εύκολο .
Όταν βράζουμε τις πατάτες με τις φλούδες τους, είναι πιο νόστιμες. Εγώ επειδή καίγομαι στο καθάρισμα τις βράζω εφόσον τις καθαρίσω. Πρέπει οι πατάτες να είναι καυτές -αμέσως μόλις της αποσύρουμε από τη φωτιά- για να τις κτυπήσουμε με το μίξερ (όχι στο μπλέντερ) και να γίνουν αλιάδα χωρίς γρουμπούλια.
Αν όμως θέλετε να τις βράσετε με τη φλούδα, τότε θα πρέπει να κρυώσουν λίγο για να μπορέσετε να τις καθαρίσετε, για αυτό θα τις κτυπήσετε μετά στο μπλέντερ και όχι με το μίξερ.
Η ποσότητα του σκόρδου είναι για μια μέτρια γεύση. Αν τη θέλετε καυτερή προσθέστε 1-2 σκελίδες σκόρδου ακόμη. Υπολογίζουμε περίπου 1+1/3 μέτρια πατάτα για κάθε μερίδα φαγητού ή μια  μεγάλη πατάτα την οποία για το βράσιμο κόβουμε στη μέση.

Τα υλικά για τη σκορδαλιά μας:
Για 4 μερίδες συνοδευόμενες από τηγανιτό μπακαλιάρο

6 πατάτες κανονικού μεγέθους
3-4 σκελίδες σκόρδο ανάλογα το μεγεθός τους
1/2 κούπα λάδι καλό
6-7 κουταλιές κρασιού σ. ξύδι καλό
1 κούπα ζωμό από ψάρι ή μπακαλιάρο (ίσως χρειαστρεί 1/2 κούπας)
1 κουταλιά αλάτι

Πως φτιάχνουμε τη σκορδαλιά:
Βράζουμε σε 2 κούπες νερό ένα κομμάτι μπακαλιάρο, ή ένα μικρό οποιοδήποτε ψάρι. Σουρώνουμε και παίρνουμε μια κούπα ζωμό (φυλάμε το υπόλοιπο μήπως χρειασθεί κι άλλο). Όταν τον ρίξουμε στις πατάτες πρέπει είναι ζεστός. Αν δεν έχουμε να βράσουμε ψάρι ή μπακαλιάρο, χρησιμοποιούμαι 1 κούπα ζεστό νερό από τις πατάτες που βράσαμε.
Βράζουμε καθαρισμένες τις πατάτες στη χύτρα ταχύτητος με το αλάτι για 20-25 λεπτά μετά το χαμήλωμα της θερμοκρασίας. Για να πετύχει η σκορδαλιά στο κτύπημα πρέπει οι πατάτες να είναι πολύ καλά βρασμένες. Σε απλή κατσαρόλα να τις σκεπάζει το νερό και να δοκιμάσετε αν τρυπιούνται καλά και τότε τις αποσύρετε από τη φωτιά.
Βγάζουμε αμέσως 1 πατάτα και την βάζουμε στον ηλεκτρικό πολυκόφτη (Multi) ή μπλέντερ, ρίχνουμε τα σκόρδα καθαρισμένα και 3 κουταλιές νερό ή από το ζουμί του μπακαλιάρου και κτυπάμε δυνατά να γίνει αλοιφή. Με αυτόν τον τρόπο πολτοποιούμε το σκόρδο, αλλιώς πρέπει να το κτυπήσετε στο γουδί, αλλά είναι χρονοβόρο και κουραστικό.
Στη συνέχεια βγάζουμε  αμέσως τις πατάτες από το νερό τους με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε αμέσως μέσα 1/3 κούπας ζωμό, το μείγμα σκόρδου-πατάτας (κρατάτε μια κουταλιά, κι όταν δοκιμάσουμε μετά τη σκορδαλιά, βλέπουμε αν την χρειάζεται κι αυτή) και χτυπάμε  με το μίξερ στο δυνατό, ώσπου να γίνει σαν πουρές. Ρίχνουμε λίγη ποσότητα από το λάδι και λίγη από το ξίδι και συνεχίζουμε το κτύπημα. Δοκιμάζουμε τη σκορδαλιά αν της λείπει αλάτι. Κτυπάμε συνέχεια με το μίξερ και ρίχνουμε κάθε φορά, λίγο από το λάδι και λίγο από το ξύδι, ώσπου να πετύχουμε μια σκορδαλιά πετυχημένη από λάδι, ξύδι και αλάτι. Φυσικά για να την πετύχουμε στη γεύση την δοκιμάζουμε συνέχεια πριν ρίξουμε όλο το λάδι και το ξύδι.
Αν είναι "σφικτή " η αλιάδα ρίχνουμε σιγά-σιγά ζωμό, όσο χρειάζεται, ενώ πάντα χτυπάμε με το μίξερ. Η πετυχημένη σκορδαλιά χρειάζεται πρώτον, να νιώθεις τη γεύση του  σκόρδου και όχι να σε καίει. Δεύτερον, να έχει τόσο ξίδι που να  νιώθεις τη γλύκα του, και όχι την ξινίλα του, και τρίτον να μην κολυμπά στο λάδι. Όποιος θέλει περισσότερο ας το προσθέσει στο πιάτο του πάνω στη σκορδαλιά.
Ο ιδανικός συνδυασμός είναι με μπακαλιάρο τηγανιτό, αλλά μπορούμε να τη συνοδεύσουμε και με ψάρια τηγανητά ή ψητά. Για σαλάτα μπορούμε να κάνουμε μια ωραία παντζαροσαλάτα. 

3 σχόλια :

Zanet Tsaneva είπε...

Πάρα πολύ κατατοπιστική επεξηγήση και πολύ σωστά tips. Μπράβο σας για τον κόπο!!!

Η Μαμά είπε...

Ζανέτα μου σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Το μαγείρεμα είναι δημιουργία! Στόχος μου είναι να μεταδώσω, όσο μπορώ,την τέχνη της δημιουργίας για την επιτυχία των φαγητών των αγαπημένων αναγνωστών μου. Ιδιαίτερα θάθελα να βοηθήσω τους νέους (δεν εξαιρώ τους άντρες) που τώρα αρχίζουν να ασχολούνται με το μαγείρεμα.

Ανώνυμος είπε...

Θερμά συγχαρητήρια για την αναλυτικότατη συνταγή! Καλή συνέχεια και καλά μαγερέματα!
Γιώργος - Κρήτη

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές