Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Οι γαρίδες πιστεύω ότι είναι το αγαπημένο θαλασσινό της Σαρακοστής. Οι φρέσκες μεγάλες γαρίδες είναι τόσο γλυκιές και μοσχομυριστές που όταν τις τηγανίσεις θέλεις να τις φας με το τσόφλι τους. Δυστυχώς δεν είναι εύκολο πάντα να βρούμε φρέσκες, γι αυτό καταφεύγουμε στις κατεψυγμένες, που είναι καλύτερα να τις παίρνουμε καθαρισμένες. Αυτή η συνταγή κανονικά θέλει βερμούτ στη σάλτσα, αλλά εγώ λόγω ότι δεν έχω στην μικρή μου κάβα, ρίχνω κονιάκ. Η σάλτσα γίνεται φανταστική, αξίζει να την δοκιμάσετε.

Τα υλικά μας για τις γαρίδες:
500 γρ. γαρίδες καθαρισμένες
300 γρ. ζωμό ψαριού ή λαχανικών
150 γρ. βούτυρο (όταν νηστεύουμε βάζουμε βιτάμ)
1 κουταλιά λάδι
50 ml βερμούτ ή κονιάκ
3 κουταλιές λευκό ξηρό κρασί
3 κουταλιές χυμό πορτοκάλι
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
2 πορτοκάλια καθαρισμένα, κομμένα σε χοντρές φέτες (εγώ βάζω ένα)
2 κουταλιές φρέσκο βασιλικό ή 1 κουταλιά αποξηραμένο

Πως μαγειρεύουμε τις γαρίδες μας:
Τηγανίζουμε τις γαρίδες σε μια κουταλιά βούτυρο και μια κουταλιά λάδι, για 2 λεπτά την κάθε πλευρά. Τις βγάζουμε από τη φωτιά και τις διατηρούμε ζεστές.
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το ζωμό, το βερμούτ ή κονιάκ, το κρασί, το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού. Τα βράζουμε για 10 λεπτά. Κόβω το υπόλοιπο βούτυρο σε μικρά κομματάκια με το μαχαίρι. Τα ρίχνω ένα-ένα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας συνέχεια. Ρίχνω μέσα τις φέτες πορτοκαλιού, τον βασιλικό και αλατοπίπερο. Σιγοβράζω για 2 λεπτά. Βάζω τις γαρίδες σε πιατέλα και περιχύνω με τη σάλτσα.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές