Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Η μαμά Χρύσα προτείνει:




        Ο αρακάς είναι από τα γευστικότερα λαδερά φαγητά. Η βιομηχανία έχει φροντίσει να έχουμε φρέσκο αρακά όλο το χρόνο. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τα φασολάκια ή τις αγκινάρες. Θα μου πείτε, μα υπάρχουν συντηρημένα στα ίδια σακουλάκια. Ναι, αλλά εγώ προσωπικά δεν τα βρίσκω γευστικά και φρέσκα όπως τον αρακά. Όμως δεν τα στερούμαι. Όταν βγαίνουν φρέσκα στην εποχή τους, στην αγορά ή στη λαϊκή, παίρνω την ποσότητα που θέλω, τα καθαρίζω, τα πλένω, τα βράζω για 5 λεπτά σε ζεστό νερό, κι όταν κρυώσουν τα βάζω κατά μισόκιλα σε σακουλάκια και τα διατηρώ στην κατάψυξη. Φυσικά όλες οι νοικοκυρές ξέρουν να μαγειρεύουν αρακά, αλλά απευθύνομαι στους νέους που τώρα μαθαίνουν. Επίσης πιστεύω ότι σας έχω πάλι αναφέρει ότι χρησιμοποιώ στα λαδερά λίγο κονιάκ ή ρούμι και αν δεν έχω κάποιο λικέρ.



Τα υλικά για τον αρακά μας:

  1. 1/2 κιλό αρακάς
  2. 3 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  3. 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο (αν έχουμε φρέσκα, προσθέτουμε 2 επιπλέον
  4. ψιλοκομμένα)
  5. 1/2 κούπα πράσο ψιλοκομμένο
  6. 1 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
  7. 3/4 κούπα λάδι
  8. 2 καρότα σε ροδέλες ή μπαστουνάκια
  9. 4 ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες ή ανάλογο χυμό
  10. 1 κουταλιά σούπας γεμάτη ζάχαρη
  11. 200 γρ. φέτα χοντροκομμένη (προαιρετικά)
  12. 1/2 ποτηράκι κρασιού κονιάκ ή οποιοδήποτε λικέρ (προαιρετικά)

Πως μαγειρεύουμε τον αρακά μας:

        Στην χύτρα ή σε κατσαρόλα ροδίζουμε τις πατάτες από όλες τις πλευρές και ρίχνουμε και το κρεμμύδι στο τέλος να σοταρισθεί (χωρίς να μας καεί). Προσθέτουμε τον αρακά και ανακατεύουμε συνέχεια. Κατόπιν ρίχνουμε όλα τα υλικά μας εκτός τη φέτα (για όποιον τη θέλει στο φαγητό, αλλά αξίζει να το δοκιμάσετε). Ρίχνουμε αλάτι πιπέρι και το ανάλογο νερό για απλή κατσαρόλα. Για τη χύτρα 1 ποτήρι του νερού. Σιγοβράζουμε το φαγητό μας στην κατσαρόλα προσέχοντας όταν γίνει να έχει μια δεμένη σάλτσα. Αν μαγειρεύουμε με τη χύτρα το φαγητό μας είναι έτοιμο σε 30 λεπτά και σε θερμοκρασία στο 1 πριν το τέλος. Ξεσκεπάζουμε τη χύτρα σύμφωνα με τις οδηγίες της, δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στο 2 σε περίπτωση που πρέπει να πιει λίγα υγρά και να χυλώσει η σάλτσα του. Στο τέλος ρίχνουμε αν θέλουμε τη φέτα, ανακατεύουμε μια φορά ελαφρά και αφήνουμε στη φωτιά για 2-3 λεπτά και αποσύρουμε τη χύτρα.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές