Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Οι μελιτζάνες και οι πιπεριές είναι από τα αγαπημένα λαχανικά όλων των γυναικών στην κουζίνα! Έχω παρατηρήσει ότι ένα μικρό ποσοστό ανδρών δεν τρώει τις μελιτζάνες. Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα!!! Ας δοκιμάσουν αυτή τη συνταγή που οι μελιτζάνες είναι φτιαγμένες σάλτσα για να συνοδέψουν σπαγγέτι ή ρύζι, και ίσως κάνουν την αρχή να τις τρώνε.
Τώρα τη Σαρακοστή, όσοι νηστεύουν ψάχνουν για νέες συνταγές πέρα από τις κλασικές. Η συνταγή αυτή θα σας ενθουσιάσει και δεν χρειάζεται να ρίξετε τριμμένο τυρί, αν έχετε πετύχει τη σάλτσα στο αλάτι. Επίσης θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι δεν αλατίζω τις κομμένες μελιτζάνες μισή ώρα πριν της χρησιμοποιήσω για να ξεπικρίσουν, όπως κάνουν οι περισσότεροι μάγειροι. Αντί γι αυτό, ρίχνω σε οποιοδήποτε φαγητό που χρησιμοποιώ μελιτζάνες, λίγη ζάχαρη. Συνήθως μια κουταλιά της σούπας. Με αυτό τον τρόπο οι μελιτζάνες, αλλά και το φαγητό είναι ελαφρά γλυκό και πεντανόστιμο.

Τα υλικά για τη σάλτσα μελιτζάνας:
1/2 κούπα λάδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο
1/2 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε λεπτά καρεδάκια
1/2 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε λεπτά καρεδάκια
2 μέτριες μελιτζάνες
400 γρ. ντοματάκια ψιλοκομμένα
2 κουταλιές κέτσαπ
1 κουταλιά βασιλικό φρέσκο ή αποξηραμένο
1 κουταλιά κάπαρη
λίγες ελιές ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι

1/2 κιλό ρύζι ή σπαγγέτι

Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:
Σε ένα μεγάλο και βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και σοτάρουμε ρίχνοντας με τη σειρά το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το σκόρδο. Έχουμε καθαρίσει τις μελιτζάνες από τις μαύρες φλούδες τους και τις έχουμε κόψει μεγάλα καρεδάκια. Τις ρίχνουμε κι αυτές στο τέλος να σοταρισθούν με τα υπόλοιπα λαχανικά και ανακατεύουμε πάντα ελαφρά με ξύλινη κουτάλα. Όταν μαραθούν και οι μελιτζάνες προσθέτουμε στο τηγάνι τα ντοματάκια και την κέτσαπ. Σε αυτή τη συνταγή αφού ρίχνουμε κέτσαπ δεν βάζουμε ζάχαρη. Τέλος προσθέτουμε το βασιλικό, την κάπαρη, τις ελιές, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε χωρίς να ρίξουμε νερό, έως ότου μαλακώσουν τα λαχανικά και δέσει η σάλτσα μας. Προσοχή να μη παραβράσουν γιατί θα χάσουν το σχήμα τους και τη νοστιμιά τους. Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, μόνο στην περίπτωση που κατά λάθος μας πήξει πολύ η σάλτσα μας.
Βράζουμε το σπαγγέτι ή ρύζι κίτρινο και το σουρώνουμε. Να μην παραβράσουν! Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 1 κουταλιά λάδι για όσους νηστεύουν ή μια κουταλιά βούτυρο. Όταν ζεσταθεί (να μην κάψει) ρίχνουμε το σπαγγέτι ή το ρύζι και ανακατεύουμε γρήγορα με ξύλινη κουτάλα και αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά.
Σερβίρουμε το σπαγγέτι ή το ρύζι κι επάνω απλώνουμε τη σάλτσα. Δεν τα ανακατεύουμε.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές