Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011


Η μαμά Χρύσα προτείνει:


Το γλυκόξινο χοιρινό είναι μια συνταγή για τους τολμηρούς και τους εκλεκτούς της γεύσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι όσοι τρώνε μόνο παραδοσιακά φαγητά δεν έχουν εκλεκτική γεύση! Πιστεύω όμως ότι τους αρέσει το σταθερό, το μονότονο και δεν ρισκάρουν. Ο πλούτος και η ομορφιά της κουζίνας όμως, είναι να αφήνεις την φαντασία σου να πειραματίζεται και να δημιουργεί!!! Επίσης γνώμη μου είναι να δοκιμάζετε πριν απορρίψετε κάτι.
Στο σπίτι μας επειδή τους έχω συνηθίσει με γλυκόξινες γεύσεις, αυτό το φαγητό μας αρέσει πολύ, γίνεται σε ελάχιστο χρόνο και είναι πολύ εύκολο. Ώσπου να βράσετε το ρύζι θα έχει γίνει και το κρέας με τη σάλτσα του. Επίσης έχω μαγειρέψει το φαγητό με λωρίδες από στήθος κοτόπουλου και ήταν υπέροχο.

Τα υλικά για το φαγητό μας:


  1. 500 γρ. χοιρινό σε λωρίδες, φιλέτο, ή ψαρονέφρι, ή σπάλα
  2. 4 κουταλιές σούπας σόγια (soy sauce του εμπορίου)
  3. 1 κούπα καλαμποκέλαιο
  4. 1/2 κούπα λάδι
  5. 2 κουταλιές σούπας μέλι
  6. 1 κουταλίτσα τζίντζερ
  7. 2 κουταλίτσες ξίδι
  8. 1 μικρό κρεμμύδι σε λεπτά φετάκια
  9. 300 γρ. μανιτάρια σε φέτες (μπορείτε και κονσέρβας)
  10. αλάτι
  11. φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προτιμώ να παίρνω τη συσκευασία με τα 4 πιπέρια)

Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:

Μαρινάδα:
Κόβουμε το κρέας σε λωρίδες μακρόστενες και τις αλατοπιπερώνουμε. Τις τοποθετούμε σε μπολ και ρίχνουμε 1/2 κούπα το λάδι, το μέλι, τη σόγια sauce , το τζίντζερ και ανακατεύουμε με πιρούνι να "πάρουν" τα υλικά παντού οι λωρίδες. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο το λιγότερο 1 ώρα.

Όταν είναι έτοιμη η μαρινάδα μας, τοποθετούμε σε ένα μπολ το σουρωτήρι και ρίχνουμε μέσα το κρέας για να στραγγίσει καλά. Ρίχνουμε στο τηγάνι το καλαμποκέλαιο σε μέτρια θερμοκρασία και όταν κάψει το λάδι βάζουμε μέσα το κρεμμύδι και τα μανιτάρια ταμποναρισμένα με χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα υγρά τους. Όταν ροδίσουν τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε σε μικρή κατσαρόλα με μαζί με τη μαρινάδα, ρίχνουμε και το ξίδι και τα βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία έως ότου μείνει με την ανάλογη σάλτσα.
Χρησιμοποιούμε το ίδιο τηγάνι με το ίδιο λάδι (καλαμποκέλαιο), σε χαμηλή θερμοκρασία το αφήνουμε μέχρι να κάψει και τοποθετούμε το κρέας , το γυρίζουμε 3-4 φορές και από τις δυο πλευρές και όταν ροδίσει περίπου 8-10 λεπτά, αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε το κρέας μέσα (για να μην μας στεγνώσει, ίσως χρειαστεί και να το ζεστάνουμε μέχρι να το σερβίρουμε).
Συνοδεύουμε το φαγητό μας με ρυζότο ή σοταρισμένα λαχανικά. Σερβίρουμε σε πιατέλα το κρέας και επάνω απλώνουμε τη σάλτσα.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές