Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Η μαμά Χρύσα προτείνει:



Θέλετε να δοκιμάσετε μία τυρόπιτα διαφορετική γεμάτη μυρωδιές;

Η τραγανή ζύμη και τα μυρωδάτα χόρτα την κάνουν τόσο γευστική που θα γίνει σίγουρα από τις αγαπημένες σας. Αν δεν έχετε σκούρο σουσάμι μπορείτε να πασπαλίσετε με λευκό. Σας παρακαλώ να δοκιμάσετε μια φορά αυτή τη συνταγή και θα δείτε πως θα γίνει η δική σας τυρόπιτα. 
Αν δεν έχετε χρόνο να φτιάξετε τη ζύμη, μπορείτε να την αντικαταστήσετε με το έτοιμο χωριάτικο φύλλο κουρού, ή τα χωριάτικα φύλλα για πίτες. Το πακέτο για το φύλλο κουρού έχει δύο κομμάτια μέσα. Τα πασπαλίζουμε ελαφρά με αλεύρι και με τον πλάστη τα ανοίγετε λίγο στο μέγεθος του ταψιού. Αν πάρετε τα χωριάτικα φύλλα, τότε στρώνετε στο ταψί 5 τα οποία βουτυρώνετε πολύ καλά ένα- ένα και να εξέχουν στα τοιχώματα. Όταν βάλετε το χυλό τα γυρίζετε προς τα μέσα τα βουτυρώνετε και κατόπιν στρώνετε και βουτυρώνετε καλά ένα-ένα άλλα 5 φύλλα. Τα φύλλα ψήνονται καλά και δεν κολλάνε, όταν είναι αρκετά βουτυρωμένα μεταξύ τους.

Τα υλικά της τυρόπιτας μας:

Για τη ζύμη:
2 1/2 ποτήρια νερού αλεύρι
1 κουταλιά σούπας υγρή μαγιά
1/3 ποτήρι χλιαρό νερό
4 κουταλιές σούπας λάδι

Για τη γέμιση:
1 ποτήρι νερού κρέμα γάλακτος
1 αβγό
250 γρ. ανθότυρο
100 γρ. τυρί φέτα
1/2 ματσάκι μαϊντανός
1/2 ματσάκι άνηθος
1/2 ματσάκι βασιλικός
2 κλαράκια δυόσμος .Όλα τα ματσάκια ψιλοκομμένα
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
αλάτι πιπέρι
μαύρο σουσάμι για γαρνίρισμα

Πως φτιάχνουμε την πίτα μας:
Ζύμη:
Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τη μαγιά με λίγο από το χλιαρό νερό και αφήνουμε ώσπου να φουσκώσει.
Όταν είναι έτοιμη, βάζουμε το αλεύρι κοσκινισμένο σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε λιγη λίγη τη μαγιά και σιγά σιγά το χλιαρό νερό, ενώ ανακατεύουμε συνέχεια με ένα κουτάλι. Κατόπιν ζυμώνουμε καλά, σκεπάζουμε τη ζύμη με ένα νωπό πανί και την αφήνουμε για 2 ώρες να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.

Γέμιση:
Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά μας με τα τυριά, το αυγό, την κρέμα, λίγο αλάτι και πιπέρι.

Ανοίγουμε δύο χοντρά στρογγυλά φύλα με τη ζύμη μας. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό μεσαίο ταψί και τοποθετούμε το ένα φύλλο να το καλύψει και να το σηκώσουμε λίγο στα πλάγια. Ρίχνουμε τη γέμιση, σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και κλείνουμε διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα να σμίξουν και να δέσουν με το κάτω φύλλο. Το βουτυρώνουμε καλά και ιδίως εκεί που σμίγουν τα φύλλα.
Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδίσει. Αν ροδίσει νωρίτερα σκεπάζουμε με ασημόχαρτο.


Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές