Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Σκέφτηκα να σας γράψω μια συνταγή με κυδώνια μια και τώρα είναι η εποχή τους. Έφτιαξα το γλυκό του κουταλιού και κράτησα 2 κίτρινα και ζουμερά για να τα κάνω με μοσχάρι. Το κυδώνι είναι ένα φρούτο περίεργο. Ενώ έχει ένα μοναδικό άρωμα, στη γεύση είναι κάπως στυφό. Ακόμη και όταν το μαγειρεύουμε δεν παύει η γεύση του να είναι λίγο περίεργη. Βάζοντας όμως ζάχαρη πάνω τους ή μέλι αποκτούν μια ευχάριστη απόλαυση στο στόμα μας. Ο συνδυασμός και με τα γλυκά δαμάσκηνα, απογειώνει το φαγητό. Πιστεύω για ένα τραπέζι με καλεσμένους και όχι μόνο, θα ενθουσιάσει όλους.

Τα υλικά για το φαγητό μας:
1 κιλό μοσχάρι από σπάλα κομμένο σε κομμάτια 
 2 κυδώνια ώριμα, ζουμερά 
 1 κούπα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι 
 1/2 κούπα λάδι  
30 γρ. βούτυρο  
1 κούπα κρασί μαυροδάφνη 
 1 κούπα κρασί κόκκινο  
1 κομμάτι ξύλο κανέλα  
3 γαρύφαλλα  
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο  
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη, κατά προτίμηση καστανή, ή 1 κουταλιά κοφτή μέλι  
3-4 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος 
 αλάτι  

Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας: 
Ζεσταίνουμε σε βαθύ μεγάλο τηγάνι ή ξέβαθη κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές να ροδίσει ελαφρώς. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο και ρίχνουμε στο λάδι το κρεμμύδι το γαρύφαλλο και την κανέλα. Όταν σοταρισθούν ρίχνουμε πάλι το κρέας στο τηγάνι. Προσθέτουμε το κρασί ,τη μαυροδάφνη και το αλάτι. Αφήνουμε να βράζει 4-5 λεπτά να εξατμιστεί το κρασί. Προσθέτουμε μία κούπα νερό και αφήνουμε να σιγοβράζει για 40 περίπου λεπτά με σκεπασμένο το τηγάνι ή την κατσαρόλα, ώσπου να μισοβράσει το κρέας. Όταν τσιμπιέται άνετα με το πιρούνι το αποσύρουμε από τη φωτιά. Έχουμε ωστόσο ετοιμάσει τα κυδώνια. Τα πλένουμε και τα καθαρίζουμε. Τα κόβουμε στα 4 κομμάτια και τα καθαρίζουμε από τα σπόρια και τις σκληρές ίνες. Κόβουμε κάθε κομμάτι στα δύο κατά μήκος. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και τηγανίζουμε να ροδίσουν τα κυδώνια από όλες τις μεριές. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς
Μεταφέρουμε πρώτα το κρέας και επάνω τα κυδώνια σε ένα πυρέξ βαθύ ή σε γάστρα με καπάκι. Πασπαλίζουμε με τη μισή ζάχαρη τα κυδώνια και τοποθετούμε επάνω τα δαμάσκηνα. Αδειάζουμε επάνω τη σάλτσα του κρέατος και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της ή το πυρέξ με ασημόχαρτο πολύ καλά να μην βγαίνουν οι υδρατμοί και ψήνουμε 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα κυδώνια και να καραμελώσουν. Προσέχουμε να μην έχει πολλά υγρά το φαγητό. Πρέπει να μείνει με τη σάλτσα του. Αν έχει υγρά περισσότερα, ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε λίγο το ψήσιμο, ελέγχοντας συνέχεια να μην μείνει χωρίς σάλτσα.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές