Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Το ρύζι είναι από τα αγαπημένα μου συνοδευτικά ή φαγητά. Όπως και να το μαγειρέψω γίνεται πεντανόστιμο. Με τη συνταγή αυτή έχετε ένα κανονικό φαγητό. Η μελιτζάνα δένει αρμονικά με το ρύζι όπως και με τα μακαρόνια. Είναι ένα καθημερινό φαγητό για να ξεφύγετε από τα ίδια και τα ίδια.

Τα υλικά για το φαγητό μας:
300 γρ. ρύζι
150 γρ. τυρί κασέρι σε λεπτές φέτες, όπως του τόστ
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1/2 κούπα λάδι
3 ντομάτες, όχι πολύ ώριμες
1 μελιτζάνα κομμένη σε κύβους
2 αυγά
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κύβο λαχανικών
πιπέρι φρεσκοτριμμένο, αλάτι
2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
1 κουταλιά φυτίνη για το άλειμμα του πυρέξ

Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό (2 1/2 φορές περίπου του όγκου του ρυζιού) με τον κύβο λαχανικών. Ρίχνουμε το ρύζι και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει και να απορροφήσει τα υγρά του. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας (να τραβήξει τα υγρά και να μείνει σπυρωτό) και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τους κύβους μελιτζάνας και συνεχίζουμε για 4-5 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε τις 2 ντομάτες, καθαρισμένες, χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένες. Τις σοτάρουμε κι αυτές. Ενώνουμε το μείγμα αυτό με το ρύζι κι ανακατώνουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα.
Αλείφουμε το πυρέξ με τη φυτίνη και πασπαλίζουμε με μια κουταλιά φρυγανιά τριμμένη. Αυτό το κάνουμε για να πιάσει από κάτω κρούστα να ροδίσει και να κόβετε εύκολα σε κομμάτια το φαγητό. Αδειάζουμε μέσα το μισό μείγμα του ρυζιού, και απλώνουμε πάνω τις φέτες το κασέρι. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο μείγμα, ισιώνουμε την επιφάνεια και απλώνουμε την τρίτη ντομάτα κομμένη σε λεπτές ροδέλες. Χτυπάμε σε ένα πιάτο τα αυγά με τη γραβιέρα και απλώνουμε με κουτάλι να πάει παντού πάνω στις ντομάτες. Σκορπίζουμε από πάνω την υπόλοιπη φρυγανιά.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, περίπου μισή ώρα, ώσπου να ροδίσει πάνω και κάτω.



Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές