Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Κολοκυθάκια! Απλά, άοσμα! Κι όμως πόσα πολλά φαγητά, κεφτέδες, πίτες, σουφλέ μπορεί να φτιάξει κανείς! Μου αρέσει πολύ η κολοκυθόπιτα και οι κολοκυθοκεφτέδες. Σας γράφω μια συνταγή για κολοκυθοκεφτέδες που είναι αριστούργημα. Αν δεν έχετε στο ψυγείο σας όλα τα είδη των τυριών μπορείτε να βάλετε μόνο κεφαλογραβιέρα, αν και στα S. Market βρίσκουμε mix τυριών έτοιμα σε φακελάκια. Επίσης αν θέλετε να την κάνετε νηστίσιμη, παραλείψετε το αβγό και τα τυριά, ενισχύστε με περισσότερα μυρωδικά χόρτα και ρίξτε 1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Στην περίπτωση αυτή οι κεφτέδες δεν πλάθονται, αλλά τους ρίχνουμε στο τηγάνι με το λάδι που έχει κάψει με το κουτάλι.

Τα υλικά μας για τους κεφτέδες μας:
300 γρ. κολοκυθάκια τριμμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 2 φρέσκα ψιλοκομμένα
2 κουταλιές αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλιά δυόσμος ψιλοκομμένος

2 κουταλιές μαϊντανός ψιλοκομμένος

1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

2 κουταλιές τρίμματα από ξερό ψωμί ή φρυγανιά τριμμένη

1 αβγό

50 γρ. γραβιέρα
50 γρ. ρεγγάτο
50 γρ. κεφαλοτύρι
50 γρ. φέτα
2 κουταλιές βούτυρο

ελάχιστο αλάτι, πιπέρι

λάδι ή αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα


Πως φτιάχνουμε τους κολοκυθοκεφτέδες μας:

Τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη τα κολοκύθια. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν τα υγρά τους, ή τα τοποθετούμε σε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας στη μέση μια λωρίδα, ενώνουμε τις άκρες της πετσέτας και τη στριφτογυρίζουμε όσο πιο σφικτά μπορούμε, να τραβήξει τα υγρά.
Σοτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι να μαραθεί. Βάζουμε σε ένα μπολ τα τριμμένα κολοκύθια, το κρεμμύδι και στη συνέχεια όλα τα υλικά. Ζυμώνουμε με το χέρι να ενωθούν πολύ καλά. Πλάθουμε τους κεφτέδες μας και αν θέλουμε τους αλευρώνουμε. Ζεσταίνουμε καλά το λάδι σε φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια θερμοκρασία. Όταν κάψει το λάδι τοποθετούμε τους κεφτέδες και τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά γυρίζοντας να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές. Όταν τους βγάζουμε τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, και μετά σε πιατέλα σερβιρίσματος.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές