Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

  Η μαμά Χρύσα προτείνει:
      

           Αυτή η συνταγή έχει διαδοθεί και έχει κάνει θραύση... στη Σαραγόσα της Ισπανίας από την αγαπημένη μου φίλη Αθηνά που μένει εκεί!!! 
          Το ψαρονέφρι είναι το μαλακότερο κομμάτι του χοιρινού κρέατος. Δεν χρειάζεται πολύ βράσιμο και μένει στο στόμα μαλακό και ζουμερό. Τη συνταγή αυτή, που τη βρήκα στο αρχείο μου (έχω συγκεντρώσει πάνω από 3000 συνταγές) την είχα πάρει από κάποιο περιοδικό πριν πολλά πολλά χρόνια..... Θα βρείτε ευκαιρία στις γιορτές που έρχονται να μαγειρέψετε αυτό το υπέροχο φαγητό. Αν δεν θέλετε να βάλετε ψαρονέφρι θα πάρετε χοιρινό σπάλα και θα ζητήσετε νάναι μαλακό το κομμάτι.Το φόρτε του φαγητού αυτού είναι τα κάστανα! Άφθονα αυτή την εποχή στην αγορά. Σας έχω γράψει πως τα καθαρίζουμε και πως τα διατηρούμε για να έχουμε όλο το χρόνο κάστανα, στη συνταγή "Παραδοσιακό γιουβέτσι με κάστανα και χυμό καρότου".

Τα υλικά για το φαγητό μας:

  1. 1 κιλό ψαρονέφρι ή μοσχαράκι γάλακτος σε κομματάκια
  2. 400 γρ. καθαρισμένα ολόκληρα κάστανα
  3. 200 γρ. ξερά βερίκοκα ή ξερά δαμάσκηνα
  4. 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  5. 2 καρότα σε μικρούς κύβους
  6. 2 κομμάτια ψιλοκομμένο σέλερι
  7. 1 σκελίδα τριμμένο σκόρδο
  8. 1/4 κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  9. 1 κουταλάκι θυμάρι
  10. 2 φύλλα δάφνης
  11. 2 κουταλιές αλεύρι
  12. 1/2 κούπας λάδι
  13. 1 κούπα κόκκινο ξηρό κρασί
  14. 1 κούπα ζωμό κρέατος
  15. αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πως μαγειρεύουμε το ψαρονέφρι μας:

        Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και το αλευρώνουμε από όλες τις πλευρές. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρέας να ροδίσει ελαφρά παντού. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ. Ρίχνουμε στο λάδι το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι και το σκόρδο κι ανακατεύουμε συνέχεια ώσπου να μαραθούν. Προσθέτουμε το κρέας, το μαϊντανό, τα μπαχαρικά, τα βερίκοκα ή τα δαμάσκηνα, τα κάστανα, το κρασί, το ζωμό κρέατος, λίγο αλάτι (έχει αρκετό και ο κύβος στον ζωμό) και πιπέρι. Όταν αρχίσουν να βράζουν χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το φαγητό, ώσπου να μείνει με λίγη πηχτή σάλτσα.
Προσοχή: Όσα κρέατα τα αλευρώνουμε, προσέχουμε να τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία και να τα ανακατεύουμε συνέχεια, γιατί το αλεύρι "κάθεται" στον πάτο της κατσαρόλας και "πιάνει" εύκολα. Θέλει λοιπόν προσοχή την ώρα που αρχίζει να πήζει η σάλτσα μας, να το παρακολουθούμε να μην "πιάσει". Το φαγητό μας μπορούμε να το συνοδέψουμε με πουρέ (η κόρη μου σας έχει γράψει μια υπέροχη συνταγή πουρέ) ή με ριζότο.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές