Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011


Η μαμά Χρύσα προτείνει:

Οι γίγαντες είναι το "βασιλικότερο" φαγητό των οσπρίων. Δεν χρειάζεται τέχνη για να έχετε ένα πιάτο γίγαντες αλλιώτικους από τους άλλους. Αρκεί να εφαρμόσετε τρία κοινά μυστικά.
- Καλό βράσιμο! (προτιμήστε τη χύτρα ταχύτητας)
- Το κατάλληλο αλάτι!
- Λίγη ζάχαρη!

Αυτά του δίνουν τη γεύση! Τη μοσχοβολιά τη δίνουν τα μυρωδάτα λαχανικά μας!
Επίσης σε όλα τα λαδερά βάζω ένα σφηνάκι κονιάκ, ή λικέρ μαστίχας, ή ρούμι και αν δεν έχω βάζω οποιοδήποτε λικέρ έχω. Δοκιμάστε το! Η διαφορά θα σας ενθουσιάσει.

Τα υλικά για τους γίγαντες:

  1. 1/2 κιλό γίγαντες
  2. 1/2 κούπα λάδι
  3. 2 καρότα σε ροδέλες
  4. 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  5. 1 πράσο ψιλοκομμένο 
  6. 2 κουταλιές φρέσκος ψιλοκομμένος δυόσμος (αν δεν έχετε μία κουταλιά ξερό)
  7. 1 κούπα μαϊντανός ψιλοκομμένος
  8. 2 κουταλιές ψιλοκομμένο βασιλικό ή 1 κουταλιά ξερό
  9. 1 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
  10. 200 γρ σπανάκι ή 2 χρωματιστές πιπεριές σε φετάκια (προαιρετικά)
  11. 1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα ή 3 φρέσκες ντομάτες 
  12. 2 κουταλιές ζάχαρη
  13. αλάτι, πιπέρι

Πως μαγειρεύουμε τους γίγαντες:

        Βάζουμε τους γίγαντας σε μια κατσαρόλα με νερό να μείνουν και να φουσκώσουν περίπου 12-15 ώρες. Χύνουμε αυτό το νερό και τους βάζουμε με καθαρό νερό στη χύτρα να βράσουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι. Εγώ στη χύτρα μου τους βράζω 1 +1/2 ώρα για να είναι πολύ καλά βρασμένοι (εσείς διαβάστε τις οδηγίες της χύτρα σας). Συγχρόνως σε ένα βαθύ και μεγάλο τηγάνι σοτάρω το κρεμμύδι, το πράσο και το σκόρδο στο λάδι να μαλακώσουν. Προσθέτω τα καρότα, ανακατώνω συνέχεια και σε 2-3 λεπτά ρίχνω όλα τα υπόλοιπα υλικά, το πιπέρι και το σφηνάκι ρούμι ή ότι άλλο έχετε. Ρίχνω ελάχιστο αλάτι, γιατί έχουμε αλατίσει τους γίγαντες. Τους δοκιμάζουμε αν τους έχει "πιάσει" το αλάτι.
       Όταν βράσουν οι γίγαντες τους ξεσκεπάζω, δυναμώνω τη θερμοκρασία και τους βράζω λίγο ακόμη να χυλώσουν. Αποσύρω τη χύτρα από τη φωτιά και τους σουρώνω μέσα σε ένα μπολ, γιατί θα μας χρειαστεί λίγο από το ζουμί τους. Ρίχνω τους γίγαντες σε ένα ταψί, επάνω ρίχνω και τις μυρωδιές του τηγανιού και ανακατεύω καλά. Από το μπολ στο οποίο κρατήσαμε τα υγρά από το σούρωμα χύνουμε λίγα και κρατάμε το πηχτό μέρος του υγρού και από αυτό ρίχνουμε στο ταψί 2 κουτάλες και ανακατεύουμε. Φυλάμε το υπόλοιπο υγρό μήπως μας χρειαστεί. Ψήνουμε τους γίγαντες στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου, ώσπου να αποκτήσουν ροδοψημένο χρώμα. Αν έχει πολλά υγρά, το ψήνουμε λίγο ακόμη. Να μείνουν με μπόλικη σάλτσα, γιατί οι γίγαντες "τραβάνε" και μετά το ψήσιμο υγρά. 
Όταν ψηθεί το φαγητό μας δεν το αφήνουμε στο φούρνο γιατί θα πιει τη σάλτσα που είχαμε υπολογίσει.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές