Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Θεωρώ ότι οι τάρτες γίνονται πιο εύκολα από τις πίτες. Έπειτα η τραγανή ζύμη σε συνδυασμό με τα μυρωδάτα λαχανικά και τα τυριά δίνουν μια μοναδική γεύση. Η τάρτα με λιαστή ντομάτα και λαχανικά θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους και σε ένα γιορτινό τραπέζι! Το ιδιαίτερο που ενθουσιάζει εμένα σ΄αυτήν, είναι η λιαστή ντομάτα. Δοκιμάστε κι αυτή την τάρτα και είμαι σίγουρη ότι θα ενθουσιαστείτε!!!

Τα υλικά της τάρτας μας:
Για τη ζύμη:
400 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4 κουταλιές σούπας κοφτές βούτυρο
2 κρόκους αυγών
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
χλιαρό νερό όσο πάρει

Όλα μαζί σε ένα μπολ, εκτός από το νερό που το ρίχνουμε λίγο λίγο και ανακατεύουμε τα υλικά με το χέρι μας, έως ότου η ζύμη να μην κολλά στο χέρι μας. Δεν ζυμώνουμε τη ζύμη. Για να γίνει αφράτη, θέλει απαλές κινήσεις φέρνοντας κάθε φορά το ζυμάρι προς τα μέσα. Αν θέλω βάζω στη ζύμη 1/2 κούπα κεφαλογραβιέρα τριμμένη ή λίγα κουκουνάρια.

Για τη γέμιση της τάρτας:
4 λωρίδες μπέικον ψιλοκομμένο
1 πράσο σε ροδέλες (το λευκό μέρος)
1 κούπα ψιλοκομμένη κόκκινη και κίτρινη πιπεριά
1/2 κούπα ψιλοκομμένα μανιτάρια κονσέρβας
2 κολοκύθια τριμμένα στον τρίφτη
8 λιαστές ντομάτες κομμένες από βάζο να τις ψιλοκόψτε
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1 κούπα ρεγγάτο τριμμένο
4 αυγά
1 κούπα κρέμα γάλακτος (να κτυπηθεί ελαφρά με τα αυγά)
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Πως φτιάχνουμε την τάρτα μας:
Πασπαλίζουμε τα τριμμένα κολοκύθια με αλάτι και τα αφήνουμε σε τρυπητό να στραγγίσουν.
Στο τηγάνι βάζουμε το μπέικον σε 1 κουταλιά λάδι και το τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε το πράσο και το σοτάρουμε να μαλακώσει. Στύβουμε ελαφρά το κολοκύθι και το ρίχνουμε μέσα και στη συνέχεια βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το μείγμα της κρέμας-αυγών και του ρεγγάτου. Ανακατεύουμε συνέχεια 6-7 λεπτά να μαραθούν τα χορταρικά μας. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και κτυπάμε ελαφρά με τα αυγά. Τα ρίχνουμε στο τηγάνι, καθώς και το ρεγγάτο κι ανακατεύουμε καλά.
Ανοίγουμε με τη ζύμη μας, ένα χοντρό στρογγυλό φύλλο μεγαλύτερο από τον πάτο της ταρτιέρας και το τοποθετούμε σ΄αυτήν. Αν μας πέσει μικρότερο, με τις παλάμες μας πιέζουμε από το κέντρο προς τα πλάγια να σηκωθεί αρκετά στα πλαϊνά η ζύμη, για να δεχτεί το υλικό Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση. Πασπαλίζουμε με μια κουταλιά κεφαλοτύρι για να πάρει ομοιόμορφο χρυσό χρώμα κατά το ψήσιμο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα ώσπου να ροδίσει πάνω και κάτω. Ο αερόθερμος φούρνος τα ροδίζει συγχρόνως και τα δύο. Αν έχετε απλό φούρνο και δεν έχει ροδίσει αποκάτω, κατεβάζετε πιο χαμηλά την ταρτιέρα, ανοίγετε το κουμπί της κουζίνας για κάτω ψήσιμο και σκεπάζετε με ασημόχαρτο την τάρτα. Προσέχουμε να μην μας καεί. Ίσως 5 λεπτά είναι αρκετά. Όταν ψηθεί την βγάζουμε από το φούρνο για να μην μας αφυδατωθεί και γίνει στεγνή.




Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές