Κυριακή 14 Αυγούστου 2011



Οι σπιτικές τούρτες μπορεί να μην έχουν την τελειότητα της εμφάνισης που φτιάχνουν στα ζαχαροπλαστεία, έχουν όμως αγνά υλικά που τις κάνει να ξεχωρίζουν στη γεύση.Τα γλυκά είναι η αδυναμία μου να τα τρώω και όχι να τα φτιάχνω. Εκείνη που έχει το μαγικό ραβδάκι είναι η μητέρα μου και εγώ επαφίεμαι στις γλυκές της απολαύσεις. Όταν φτιάχνω ένα γλυκό δεν αντέχω τον πειρασμό να τρώω όλη την ώρα, με αποτέλεσμα να μην το βρίσκει η επόμενη μέρα. Έτσι αποφάσισα κι εγώ λόγω αποχής από τα γλυκά για να μην παίρνω κιλά, να τα φτιάχνω στις ιδιαίτερες γιορτές και μόνο. Η τούρτα μανταρινιού που σας γράφω είναι η σπεσιαλιτέ της φίλης μου της Βούλας. Είναι καταπληκτική κι αν τη γαρνίρετε με φαντασία το αποτέλεσμα είναι καλλίτερο από ζαχαροπλαστείου.

Τα υλικά για την τούρτα μας:
1/2 κιλό μπισκότα σαβαγιάρ
1 κούπα χυμός μανταρινιού
1 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα, καβουρντισμένα και χοντροκομμένα (υπάρχουν κι έτοιμα)
1 και 1/2 κούπα βούτυρο φρέσκο ή βιτάμ
2 κούπες ζάχαρη άχνη
4 αυγά
2 κουταλιές ξύσμα μανταρινιού

Πως φτιάχνουμε το γλυκό μας:

Σε μεγάλο μπόλ χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο καλά και προσθέτουμε ένα-ένα τους κρόκους των αυγών ενώ εξακολουθούμε πάντα το χτύπημα. Ρίχνουμε το ξύσμα μανταρινιού και την άχνη περασμένη από λεπτό συρμάτινο τρυπητό.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με 3-4 κουταλιές ζάχαρη άχνη να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτουμε τη μαρέγκα στο μπολ με το βούτυρο εναλλάξ με τα αμύγδαλα ενώ χτυπάμε με το μίξερ. Κρατάμε λίγα αμύγδαλα για το γαρνίρισμα. Αφού ετοιμάσουμε την κρέμα, βουτάμε ένα-ένα τα σαβαγιάρ στο χυμό μανταρινιού και στρώνουμε μια σειρά στην πιατέλα. Επάνω απλώνουμε τη μισή κρέμα. Στρώνουμε επάνω και δεύτερη σειρά σαβαγιάρ βουτηγμένα στο χυμό μανταρινιού. Σκεπάζουμε την επιφάνεια και τα πλάγια της τούρτας με την υπόλοιπη κρέμα. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλα και καραμελωμένες φέτες μανταρινιού. Αν θέλουμε κάνουμε και σχέδια με σαντιγί. Την βάζουμε στο ψυγείο 5-6 ώρες πριν τη φάμε.






Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές