Σάββατο, 4 Ιουνίου 2011



Η μαμά Χρύσα προτείνει

Μια Τάρτα που γεμίζει το στόμα γεύσεις!!!!












Η τάρτα με σπανάκι, κουκουνάρια και τυριά όσο κι αν ακούγεται περίπλοκη είναι αρκετά εύκολη! Αν θέλουμε να φτιάξουμε σπανακόπιτα και δεν έχουμε το χρόνο να ανοίξουμε φύλλο, κάλλιστα φτιάχνουμε στα γρήγορα μια ζύμη που την χρησιμοποιούμαι σαν βάση για όλες τις αλμυρές τάρτες μας. Είναι κατάλληλη για ένα "τραπέζι" και την παρουσιάζουμε με την ταρτιέρα που την ψήσαμε κομμένη σε μικρά κομμάτια.

Τα υλικά για την ζύμη:

  • 400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλιά γλυκού μπέικιν πάουερ
  • 4 κουταλιές σούπας κοφτές βούτυρο
  • 1 κρόκος αυγού
  • λίγο αλάτι
  • κρύο νερό όσο πάρει
  • 1/2 κούπα χοντροκομμένο στον τρίφτη κεφαλοτύρι, ή γραβιέρα, προαιρετικό
  • 1/2 κούπα κουκουνάρια προαιρετικό

Πως φτιάχνουμε την ζύμη:

Να σμίξω όλα τα υλικά ρίχνοντας λίγο νερό, ανακατεύοντας ελαφρά με το χέρι μας. Ρίχνουμε όσο νερό χρειαστεί για να κάνουμε μια ζύμη μαλακή και αφράτη. Αν θέλουμε ρίχνουμε γραβιέρα ή κουκουνάρια. Την έχω φτιάξει με κουκουνάρια και άλλη φορά με σουσάμι, μου άρεσε πολύ.
Προσοχή όχι ζύμωμα, με απαλές κινήσεις την μαζεύουμε προς τα μέσα. Την απλώνω στην ταρτιέρα με τα χέρια και ανασηκώνω ζύμη στα πλάγια της ταρτιέρας για να δεχτεί τα χορταρικά μας. Τρυπώ κοντά κοντά με πιρούνι ακόμη και τα πλάγια που έχω σηκώσει για να γίνει στο ψήσιμο αφράτη και να μην φουσκώσει. Αφήνω να "σταθεί" τουλάχιστον 30 λεπτά.

Τα υλικά μας για το σπανάκι:

  • 750 γραμ. σπανάκι
  • 100 γραμ. μοτσαρέλα
  • 1 κούπα φέτα χοντροτριμμένη
  • 1/2 κούπα γραβιέρα τριμμένη
  • 1/2 κούπα γάλα
  • 3 αυγά
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 5 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένα
  • 5 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένα
  • 4 κουταλιές κοφτές βούτυρο
  • αλάτι , πιπέρι

Πως φτιάχνουμε την τάρτα μας:

Βάζω μια κατσαρόλα στη φωτιά και σοτάρω τα κρεμμυδάκια με το βούτυρο και προσθέτω το σπανάκι, χοντροκομμένο για 10 λεπτά. Ανακατεύουμε συνέχεια να σοταρισθεί. 

Στη συνέχεια βάζουμε το υλικό μας σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω τα αυγά κτυπημένα με το γάλα και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύω καλά και ρίχνω το μείγμα στην ταρτιέρα, πάνω στην ζύμη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 30 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς. Να προσέξουμε να ροδίσει αποκάτω η ζύμη. Σ' αυτό εξυπηρετεί να έχουμε γυάλινη διαφανή ταρτιέρα, όπου εύκολα βλέπουμε αν ρόδισε αποκάτω.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές