Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

    Η μαμά Χρύσα προτείνει:

Η συνταγή μου  ΜΑΝΙΤΑΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ,
 δεν είναι συνηθισμένη, είναι ιδιαίτερη, αρωματική και γευστικότατη!!!




        Μια εύκολη και ωραία συνταγή για μανιταρόπιτα χωρίς φύλλο. Γίνεται με ψίχα από ψωμί του τοστ. Το μοβ πακέτο που είναι χωρίς κόρα. Το ψωμί του τοστ ποτίζει με το μείγμα των αυγών και είναι το κάτι άλλο σε γεύση. Απόλαυση!!!!
Μανιτάρια βάζω πάντα φρέσκα στις πίτες ή στις τάρτες. Είναι πιο νόστιμα. Για να ροδοψηθεί και να αποκτήσει αυτό το ωραίο χρώμα πασπαλίζουμε επάνω με μία χούφτα κεφαλοτύρι τριμμένο. Αυτό το κάνω σε όλα τα σουφλέ, σε πίτες χωρίς φύλλο και σε τάρτες. Επίσης ωραίο χρώμα πάνω και κάτω δίνει ο αερόθερμος φούρνος. Επειδή από πάνω ροδίζει γρήγορα, πάντα σκεπάζουμε με ασημόχαρτο και πάντα η "ματ" πλευρά ακουμπά στο φαγητό.
Το μυστικό της πίτας μας είναι: Μπορούμε να το φτιάξουμε από την προηγούμενη μέρα, να το κλείσουμε καλά σε μια μεγάλη πλαστική σακούλα και να το αφήσουμε για μια νύχτα στο ψυγείο. Το ψωμί "ποτίζει" καλύτερα και γίνεται πιο αφράτο.

Τα υλικά της πίτας μας:
Για το μεγάλο πυρέξ:
  1. 440 γραμ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  2. 250 γραμ. τυρί γραβιέρα ή έμενταλ τριμμένο
  3. 70 γραμ. βούτυρο
  4. 4-5 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
  5. 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλoκομμένα
  6. 1 μικρή πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  7. 1 μικρή κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  8. 16 περίπου φέτες ψωμί του τοστ χωρίς την κόρα
  9. 6 αυγά
  10. 2 κούπες πλήρες γάλα (1/2 λίτρο) ή 2+1/2 κούπες κρέμα γάλακτος
  11. 1 κουταλιά σούπας μαγιονέζα
  12. 1 κουταλιά σ. γούστερ σος
  13. 2 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  14. 1 κουταλιά σ. μουστάρδα απαλή
  15. 1/2 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο για το πασπάλισμα στο τέλος

Πως φτιάχνουμε την πίτα μας:

Σε μεγάλη θερμοκρασία και σε βαθύ μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο (προσοχή το βούτυρο καίγεται εύκολα, μην το αφήσουμε να κάψει πολύ) και σοτάρουμε το μπέικον για 3-4΄ μέχρι να γίνει τραγανό. Προσθέτουμε και σοτάρουμε με την σειρά, ενώ ανακατώνουμε συνέχεια, τα μανιτάρια, τα κρεμμυδάκια τις πιπεριές, λίγο από τον μαϊντανό, έως ότου μαλακώσουν καλά τα μανιτάρια. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
 Βουτυρώνουμε το πυρέξ με όλο το βούτυρο και τοποθετούμε τις φέτες ψωμιού την μία δίπλα στην άλλη. Κόβουμε μικρότερες λωρίδες ψωμιού του τοστ και γεμίζουμε τα κενά.
Από πάνω απλώνουμε το μείγμα των μανιταριών και τα καλύπτουμε με την τριμμένη γραβιέρα. 


Σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες φέτες ψωμιού.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα και τη γούστερ σος καλά, να γίνει το μείγμα ομοιογενές και το απλώνουμε με κουτάλα να ποτίσει παντού.
 Πασπαλίζουμε με το τριμμένο κεφαλοτύρι για να αποκτήσει ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σε κλασικό φούρνο και 170 βαθμούς σε αερόθερμο για 50-60 λεπτά. 
Πριν το βγάλουμε απ΄το φούρνο σηκώνουμε ψηλά το πυρέξ και ελέγχουμε αν έχει ροδίσει κι από κάτω.


Όταν το σερβίρουμε πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό.




Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές