Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Η μαμά Χρύσα σας προτείνει:









Η κόρη μου σας έχει γράψει μια ωραία συνταγή για πορτοκαλόπιτα. Η συνταγή της εξαδέλφης μου της Ρίας και της φίλης μου της Βάσως (σύμπτωση μου έδωσαν και οι δυο τη συνταγή) είναι διαφορετική και πολύ καλή. Το τριμμένο φύλλο είναι που κάνει αισθητή τη διαφορά. Δοκιμάστε τη!

Τα υλικά μας:

  1. 500 γραμ. (1 πακέτο) φύλλο κρούστας Βηρυτού 
  2. 1 ποτήρι νερού καλαμποκέλαιο 
  3. 3/4 ποτήρι νερού ζάχαρη 
  4. 1 φακελάκι μπέικιν πάουερ  
  5. 1 βανίλια 
  6. 4 αυγά 
  7. 1 κεσέ γιαούρτι 2%
  8. ξύσμα από 3 πορτοκάλια 
  9. 1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι ή ρούμι ή κονιάκ
Σιρόπι:
  1. 2 ποτήρια νερού ζάχαρη
  2. 3 ποτήρια νερό
  3. 1 μεγάλο πορτοκάλι το ξύσμα και τον χυμό του
  4. Το σιρόπι μας θέλει περίπου 15 λεπτά βράσιμο και το ρίχνουμε ζεστό με κουτάλα λίγο-λίγο παντού σε κρύο γλυκό.

Πως φτιάχνουμε το γλυκό μας:

Πάνω στο τραπέζι απλώνω καθαρό τραπεζομάντιλο και επάνω απλώνω ένα - ένα τα φύλλα. Τα αφήνω όση ώρα χρειάζεται για να ξεραθούν (περίπου 30 λεπτά). Μετά τα σπάω με το χέρι μου (ακανόνιστα) κομματάκια περίπου σε μέγεθος δίευρου ίσως και ελάχιστα μεγαλύτερα. Τα βάζω σε μεγάλο μπολ.
Ξεχωρίζω τα αυγά και κτυπώ τα ασπράδια μαρέγκα. Σε άλλο μεγάλο μπολ κτυπώ με το μίξερ όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός το μπέικιν, το γιαούρτι και το σπασμένο φύλλο και στο τέλος ρίχνω τη μαρέγκα και συνεχίζω το κτύπημα. Ρίχνω το γιαούρτι και ανακατώνω απαλά με ξύλινη κουτάλα (όχι με το μίξερ) να ομογενοποιηθεί στο μείγμα. Κατόπιν ενώνω το σπασμένο φύλλο με το μείγμα ανακατεύοντας πάλι με την κουτάλα. Τέλος προσθέτω το μπέικιν κι ανακατώνω καλά. Απλώνω το υλικό σε μεγάλο πυρέξ και ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (κλασική κουζίνα)  και 170 βαθμούς σε αερόθερμη για 20-30 λεπτά (το δοκιμάζουμε αν ψήθηκε στα 20 λεπτά με μια οδοντογλυφίδα) να ροδίσει το γλυκό μας πάνω και κάτω. 
Το αφήνουμε να κρυώσει, το χαράσουμε σε κομμάτια  (για να απορροφήσει καλύτερα το σιρόπι) και μετά ρίχνουμε με κουτάλα σιγά-σιγά το ζεστό σιρόπι να πάει σε όλο το γλυκό. Το αφήνουμε πάνω από 6-7 ώρες να τραβήξει όλο το σιρόπι.

1 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

θα το φτιαξω.φαινεται καλο.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές