Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Τη συνταγή αυτή "δανείστηκα" από τις "χοιρινές μπριζόλες χασάπα" που φάγαμε σε μια καταπληκτική ταβέρνα στη Θεσσαλονίκη, πριν από πολλά χρόνια. Έδωσα συγχαρητήρια στον σεφ και τον παρακάλεσα να μου δώσει τη συνταγή. Από τότε την φτιάχνω συχνά. Είναι το αγαπημένο φαγητό της οικογένειάς μας. Όσοι έχουν φάει τη γαλοπούλα μου με αυτή τη συνταγή, έχουν μείνει κατάπληκτοι πόσο νόστιμη και μυρωδάτη γίνεται. Βάζω τα ίδια υλικά και επιπλέον 2 ώριμες ντομάτες σε φέτες. Τη συνταγή σας την έχει γράψει εδώ η κόρη μου, αλλά θα σας γράψω πάλι τα υλικά. Εκτός από κοτόπουλο και γαλοπούλα σε μερίδες κομμένα, που γίνονται φανταστικά, φτιάχνω με αυτόν τον τρόπο και χοιρινές μπουκιές κομμένες από σπάλα (όπως για τηγανιά), τις οποίες ανακατεύω με όλα τα υλικά στη γάστρα και ψήνω με τον ίδιο τρόπο. Επειδή τα αγόρια μου δεν τρώνε όλα τα κομμάτια του κοτόπουλου ή της γαλοπούλας, αγοράζω μόνο μπούτια (όσες μερίδες χρειάζομαι) και ένα στήθος, Με αυτόν τον τρόπο δεν "πετάμε" τίποτα.

Τα υλικά μας:

1 κοτόπουλο τεμαχισμένο ή 5 μερίδες από μπούτια και στήθος
3 πιπεριές χρωματιστές (κίτρινη, κόκκινη, πράσινη) σε φέτες
2 κρεμμύδια μέτρια σε φέτες
2 ντομάτες ώριμες σε φέτες
4 κουταλιές σούπας Γουόστερ σος ή σόγια σος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κούπας λάδι


Πως μαγειρεύουμε το κοτόπουλό μας ή τη γαλοπούλα, η το χοιρινό:

Αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας, το αλείφουμε με 2 κουταλιές γουόστερ σος ή σόγια σος και λάδι και το απλώνουμε στο ταψί ή στη γάστρα. Σε ένα μπολ κόβουμε σε φέτες τις 3 πιπεριές το κρεμμύδι και τις ντομάτες. Τα αλατοπιπερώνουμε καλά, ρίχνουμε 2 κουταλιές γουόστερ σος, ανακατεύουμε και τα απλώνουμε πάνω στο κρέας.
Τέλος, ρίχνουμε επάνω 1/2 κούπα λάδι, σκεπάζουμε τη γάστρα ή αν δεν έχουμε, σκεπάζουμε το ταψί καλά με αλουμινόχαρτο. Σιγοψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1,5-2 ώρες συνολικά. Σε μία-μιάμιση ώρα το ξεσκεπάζουμε, τραβάμε στην άκρη τα λαχανικά και τα αφήνουμε έτσι κανά τέταρτο για να ροδοψηθεί το κρέας, να πιει τα υγρά και να μείνει η σάλτσα.
Συνδιάζεται με ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανητές.
Όταν ψήνουμε το φαγητό μας στη γάστρα και το ξεσκεπάσουμε σε 1 - 1,5 ώρες έχει πολλά υγρά. Βγάζουμε ζουμί περίπου μια κούπα και το φυλάμε. Ίσως μας χρειασθεί αν το φαγητό μας στο τέλος , μας μίνει με πολύ λίγα υγρά. Αντί να προσθέσουμε ζεστό νερό, ρίχνουμε το ζουμί που φυλάξαμε κι έτσι δεν κινδυνεύουμε να χαλάσουμε την γεύση του φαγητού μας.
Για να πετύχει αυτό το φαγητό θέλει 2 πράγματα α) να πετύχει στο αλάτι για αυτό ρίχνουμε μπόλικο αλλά να μη το κάνουμε λύσσα και β) όταν ψηθεί να μείνει με το λάδι και 1/2 κούπα ζουμί, όχι περισσότερο ούτε λιγότερο (δε ρίχνουμε νερό).

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές