Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Όταν ακόμη η βαφτιστήρα μου η Αφροδίτη ήταν μικρή, η μαμά της η Μαίρη, επεδίωκε να μας ευχαριστήσει όταν μας είχε τραπέζι, με καινούργιες και πρωτότυπες συνταγές, για την εποχή εκείνη, 1981 - 1985. Μία από αυτές ήταν και το κοτόπουλο "αλά Μέξικο" που το έφτιαχνε καταπληκτικά. Μου έδωσε τη συνταγή και από τότε τη μαγειρεύω, περισσότερο όταν έχω καλεσμένους. Ελπίζω ότι θα αρέσει και σε σας.

Τα υλικά του φαγητού μας:

2 μικρά κοτόπουλα ή 1 μεγάλο
2 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά σε ροδέλες
1 καυτερή πιπεριά κομμένη στα τρία
2 κουταλιές ντοματοπολτό
1 κούπα ζωμό κότας (διαλύουμε έναν κύβο κότας σε μια κούπα ζεστό νερό)
1 κούπα ξηρό κόκκινο κρασί
4 κουταλιές γιαούρτι σακούλας ή κρέμα γάλακτος
1/4 κούπας λάδι
1/4 κούπας μαργαρίνη ή βούτυρο
400 γραμ. ντοματάκια κομμένα
250 γραμ. μανιτάρια σε φετούλες

Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:

Σε μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και το βούτυρο, βάζουμε σε δυνατή φωτιά και ροδίζουμε τα κοτοπουλάκια. (Εγώ μερικές φορές το κόβω σε μερίδες). Βγάζουμε τα κοτόπουλα με τρυπητή σπάτουλα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα.
Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε με τη σειρά, τις πιπεριές, τα κρεμμύδια και τέλος το σκόρδο. ΄Οταν μαραθούν καλά, προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον πελτέ (διαλυμένο στην κούπα με τον ζωμό κότας) και το κρασί. Όταν πάρουν μια βράση τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα πάνω στα κοτοπουλάκια και τα κουνάμε να ενωθούν καλά. Τα βράζουμε σε μεσαία θερμοκρασία έως ότου γίνει το κοτόπουλο. Αν χρειασθεί νερό, προσθέτουμε ζεστό. (Αν βράσουμε το φαγητό μας στην χύτρα ταχύτητος για 30 λεπτά, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, δεν χρειάζεται νερό).
Το ίδιο νόστιμο γίνεται αν το ψήσουμε στο φούρνο για 1 ώρα στους 175 βαθμούς.

Όταν γίνει το φαγητό μας, αφήνουμε να κρυώσει. Βγάζουμε προσεκτικά με σπάτουλες το κοτόπουλο σε πιατέλα σερβιρίσματος και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα μανιτάρια να βράσουν για 5 λεπτά. Αν δεν έχει δέσει το ζουμί το βράζουμε έως ότου γίνει μια "δεμένη" σάλτσα (αν θέλουμε, διαλύουμε 2 κουταλιές γλυκού κόρν φλάουρ σε ένα ποτήρι με ελάχιστο νερό, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά και σε 2 λεπτά η σάλτσα έχει δέσει). Προσθέτουμε το γιαούρτι (ή την κρέμα γάλακτος) και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Περιχύνουμε τα κοτοπουλάκια με τη σάλτσα και γαρνίρουμε με σοταρισμένο καλαμπόκι.
Πρέπει να το διατηρήσουμε ζεστό στον θερμοθάλαμο, σκεπασμένο, έως ότου το σερβίρουμε. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

1 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΥΣΤΙΚΗ ΑΦΙΕΡΩΣΗ ΝΟΝΟΥΛΑ!!!ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΜΟΥ!!!

ΑΦΡΟΔΙΤΗ....

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές