Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Η μαμά Χρύσα προτείνει τα κουλούρια της θείας Μαρίας!









        Η θεία Μαρία έχει ταλέντο στη Ζαχαροπλαστική. Οι κουραμπιέδες της και τα κουλούρια της είναι φανταστικά. Πολλά χρόνια έφτιαχνα τη συνταγή της για τα κουλούρια της, ώσπου έφαγα από τα κουλούρια της φίλης μου της Κικής και καθιέρωσα τη δική της συνταγή. Τρώω όμως και από τα κουλούρια της θείας Μαρίας γιατί τα φτιάχνει η μητέρα μου, έτσι απολαμβάνω και τα δικά της.
        Η συνταγή είναι για δύο δόσεις.

Σήμερα 10/4/2014 έφτιαξα τα κουλούρια της. Βγήκαν 3 λαμαρίνες τις οποίες είχα πάρει από το φούρνο της γειτονιάς μου και τις έψησαν εκεί. Επειδή έμεινε ζύμη γέμισα ένα ταψί δικό μου και έψησα τα κουλούρια στον αερόθερμο του σπιτιού μου. Παρατήρησα διαφορά. τα κουλούρια του φούρνου άπλωσαν και έγιναν τραγανά. τα κουλούρια που έψησα στο φούρνο μου πλασμένα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, δεν άπλωσαν. Έγιναν πιο φουσκωτά και μαλακά. Σας δείχνω με τις φωτογραφίες την διαφορά.









Τα υλικά μας για τα κουλούρια μας:

Στις 2 δόσεις βγήκαν 130 κουλούρια

  1. 3 1/2 ποτήρια νερού ζάχαρη
  2. 1 1/2 ποτήρι κρασιού γάλα
  3. 2 1/2  κιλά αλεύρι αλατίνη και λίγο ακόμη
  4. 1 ποτήρι νερού βούτυρο τύπου Κερκύρας
  5. 1 κούπα βούτυρο πρόβειο για το ζύμωμα και το πλάσιμο
  6. 16 αυγά
  7. 7 βανίλιες
  8. 2 φακελάκια μπέικιν πάουερ
  9. 2 φακελάκια αμμωνία (διαλυμένη στο γάλα)
  10. 2 φακελάκια σόδα (διαλυμένη σε λίγο λεμόνι)

Πως φτιάχνουμε τα κουλούρια μας:

        Κτυπώ με το μίξερ τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη. Τα ασπράδια τα κτυπώ χωριστά μαρέγκα. Τα ενώνω ενώ συνεχίζω πάντα να κτυπώ σε μεσαία ταχύτητα. Ζεσταίνω ελαφρά το γάλα και διαλύω καλά την αμμωνία και μετά το αποσύρω από τη φωτιά (πριν κάψει) και το ρίχνω στον κάδο με το μείγμα και συνέχεια ρίχνω όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το πρόβειο βούτυρο που είναι για το πλάσιμο των κουλουριών. Το αλεύρι το ρίχνω λίγο-λίγο και όταν αρχίζει να σφίγγει, σταματώ το κτύπημα με το μίξερ  γυρίζω το υλικό σε μεγάλη λεκάνη και ζυμώνω καλά φέρνοντας τη ζύμη από τις άκρες προς τα μέσα διπλώνοντας την, βουτυρώνοντας κάθε τόσο τα χέρια μου. Η ζύμη να μην είναι σφικτή. Θέλει τόσο μαλακή, όσο να μην κολλάει στα χέρια μας. Αν είναι πάντα βουτυρωμένα τα χέρια μας δεν θα κολλάει η ζύμη μας και θα μείνει και αρκετά μαλακή.
        Σκεπάζω την ζύμη με διαφανή μεμβράνη για να μην ξεραθεί και την αφήνω από μία έως τρεις ώρες να ξεκουραστεί.


        Απλώνω λαδόχαρτο στα ταψιά και πλάθω τα κουλούρια παχιά και μικρά, όπως τη φωτογραφία της λαμαρίνας. Όταν τα πλάθω βουτυρώνω ελαφρά τα χέρια μου.
        Προθερμαίνω το φούρνο σε μεγάλη θερμοκρασία για 15 λεπτά μετά χαμηλώνω τη θερμοκρασία και ψήνω για 20 περίπου λεπτά στους 160 βαθμούς, σε αερόθερμη κουζίνα

2 σχόλια :

xsclean είπε...

Οι συνταγεσ σας είναι τέλειες.....θα δοκιμάσω όσες περισσότερες μπορώ! Ευχαριστώ!

Μαριάννα είπε...

Ωραία συνταγούλα για πασχαλινά κουλουράκια την έχω σημειώσει στο τεφτέρι με τις συνταγές μου και θα την φτιάξω φέτος το Πάσχα

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές