Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Η μαμά Χρύσα προτείνει ένα πεντανόστμο ρολό από κιμά όλο γεύση και άρωμα!!!!!





Το ρολό κιμά στο φούρνο είναι ένα κλασικό φαγητό που δεν έχεις τη δυνατότητα να κάνεις πολλές παραλλαγές. Χθες εκεί που σκεφτόμουν πως να μαγειρέψω τον κιμά που αγόρασα, μου ήρθε η έμπνευση μιας παρασκευής του φαγητού, μετά από την επικοινωνία μου με ένα φίλο, που με τον τρόπο του με βοήθησε. Το μαγείρεψα και το μεσημέρι που έτρωγαν τα παιδιά κατενθουσιασμένα μου είπαν , είναι τέλειο, έτσι να μας φτιάχνεις από δω και πέρα το ρολό. Αν δοκιμάσετε να το μαγειρέψετε κι εσείς σίγουρα θα σας ενθουσιάσει .

Τα υλικά του φαγητού μας για 5 άτομα.

Για τον κιμά χρειαζόμαστε:

400 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο
300 γραμ. κιμά από χοιρινό
2/3 φλιτζάνι τσ. φρυγανιά τριμμένη
1 φλιτζάνι τσ. γάλα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο ή 2 κουταλιές ξερό τριμμένο
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη και τριμμένη
2 κουταλιές ξίδι
1/2 ποτήρι κρασιού ρούμι
1/2 ποτήρι κρασιού λάδι
1/2 φλιτζάνι τσ. κεφαλοτύρι τριμμένο
2 αυγά
4 φέτες ζαμπόν του τόστ
4 φέτες τυρί του τόστ
ανάλογο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Για τις πατάτες γύρω από το ρολό χρειαζόμαστε:

9 μέτριες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κουταλιά δυόσμο
1 κύβο κοτόσουπας (προαιρετικό)
1 φλιτζάνι τσ. λάδι
1 ποτήρι νερό
300 γραμ. τυρί φέτα χοντροκομμένο
1 ώριμη μεγάλη ντομάτα ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
αλάτι και πιπέρι

Πως μαγειρεύουμε το φαγητό μας:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την τριμμένη φρυγανιά και ρίχνουμε το γάλα.Αν χρειασθεί κι άλλο προσθέτουμε τόσο ώστε να γίνει ένας μαλακός χυλός. Προσθέτουμε τους κιμάδες και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα υλικά, μαζί με την τριμμένη ντομάτα, εκτός από το κεφαλοτύρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Δοκιμάζουμε λίγο αν είναι εντάξει στο αλάτι (φυσικά δεν το καταπίνουμε). Τοποθετούμε το μισό μείγμα του κιμά σε μέτριο ταψί και το πλάθουμε να γίνει ρολό στενόμακρο. Επάνω τοποθετούμε με σειρά τις φέτες το ζαμπόν και το τυρί. Απλώνουμε επάνω τον υπόλοιπο κιμά, σκεπάζουμε καλά τα τυριά και το ζαμπόν, δίνοντας συγχρόνως σχήμα ρολό. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια του κιμά με το κεφαλοτύρι. Έτσι το ρολό κατά το ψήσιμο θα αποκτήσει χρυσοκάστανο χρώμα.
Σε ένα μπολ αλατοπιπερώνουμε καλά τις πατάτες. Ζεσταίνουμε το νερό και διαλύουμε μέσα με ένα κουτάλι τον κύβο κοτόσουπας και αφήνουμε 2 λεπτά να βράσει. Το ρίχνουμε στο ταψί και στη συνέχεια τις πατάτες, την τριμμένη ντομάτα, το σκόρδο επάνω και περιλούζουμε όλες τις πατάτες με το λάδι.
Ψήνουμε το φαγητό μας σε μέτρια θερμοκρασία στους 200 βαθμούς για 90 λεπτά περίπου. Αν ροδίσει νωρίτερα το φαγητό, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. 15 λεπτά πριν το βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε απλωτά ανάμεσα στις πατάτες το χοντροκομμένο τυρί φέτας και συνεχίζουμε για λίγο το ψήσιμο.

2 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια για τις συνταγές σας. Να κάνω μία ερώτηση για το συγκεκριμένο φαγητό. Την τομάτα που είναι στα υλικά τι την κάνουμε;Ευχαριστώ Θεανώ

Η Μαμά είπε...

Σε ευχαριστώ Θεανώ!!!
Βοήθησες να διορθώσουμε μία παράλειψη. Την πρώτη ντομάτα την τρίβουμε μέσα στον κιμά. Εγώ την βάζω τις περισσότερες φορές στον κιμά όταν φτιάχνω μπιφτέκια. Τα κάνει νοστιμότερα και αφράτα. Τη άλλη ντομάτα την ψιλοκόβουμε πάνω στις πατάτες.
Ευχές για ένα Καλό Πάσχα!

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές