Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Γαλοπούλα στη γάστρα μαριναρισμένη με μέλι, κονιάκ και κρασί είναι η αρχόντισσα!!!






Από τότε που γέννησα την κόρη μου άρχισα κάθε Χριστούγεννα να κάνω τη γαλοπούλα (την οποία πάντα παίρναμε από το χωριό για να έχουμε νόστιμο κρέας) γεμιστή με κιμά, τα αγαπημένα μου κάστανα....κλπ. Φέτος μου πρότεινε η φίλη μου η Δήμητρα μια άλλη συνταγή γαλοπούλας, με κουκουνάρια, την οποίαν πρόσφεραν ως κυρίως πιάτο στο "ρεβεγιόν" ενός πλοίου που ταξίδευε παραμονή Χριστουγέννων. Την μαγείρεψα παραμονή Χριστουγέννων και την επομένη που είχα καλεσμένους για φαγητό, ξετρελάθηκαν με αυτή τη διαφορετική γεύση..... Το Α και το Ω στην επιτυχία ενός φαγητού είναι το κατάλληλο αλάτι!!!! Αν είναι λιγότερο, φαίνεται άνοστο!!! αν είναι περισσότερο, δεν το τρώμε!!!


Υλικά φαγητού

  1. 3 - 4 κιλά γαλοπούλα κομμένη σε μερίδες
  2. 150 γρ. καρπός κουκουνάρι
  3. 4 μεγάλα καρότα κομμένα σε ροδέλες πάχους μισού εκατοστού περίπου
  4. 6 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  5. 10 περίπου δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι (αποξηραμένα)
  6. 1  κούπα λάδι
  7. αλάτι , πιπέρι, μισό κουταλάκι γλυκάνισο τριμμένο (προαιρετικό)
  8. 1 ποτήρι νερού κρασί λευκό
  9. 1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
  10. 1 κουταλιά σούπας μέλι

Πως μαγειρεύουμε τη γαλοπούλα
        Αν αγοράσουμε ολόκληρη τη γαλοπούλα την κόβουμε σε μερίδες. Εγώ προτιμώ να παίρνω από τη γαλοπούλα και το κοτόπουλο, μόνο στήθος και μπούτια. Επειδή στην περίπτωση αυτή τα κομμάτια αυτά είναι πολύ μεγάλα, τα τεμαχίζω μόνη μου σε μερίδες. Τις αλατοπιπερώνουμε μία-μία και τις βάζουμε σε ένα μπολ. Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά μας και τα έχουμε δίπλα μας. Σ' ένα μπολ βαθύ ρίχνουμε το λάδι, το κρασί ,το κονιάκ, λίγο αλάτι και τα κτυπάμε με το μίξερ για λίγο να γίνει ένα μείγμα.
        Τοποθετούμε στη γάστρα μας (αν δεν έχουμε γάστρα με σκέπασμα, τότε χρησιμοποιούμε ένα βαθύ ταψί το οποίο σκεπάζουμε με διπλό αλουμινόχαρτο πολύ καλά, έτσι ώστε να μην φεύγουν καθόλου οι υδρατμοί) με σειρά τις μερίδες κι επάνω απλώνουμε το μισό σκόρδο, τα μισά καρότα, τα μισά κουκουνάρια και ραντίζουμε παντού με κουτάλι από το μείγμα του κρασιού. Απλώνουμε επάνω τις υπόλοιπες μερίδες, το σκόρδο , τα καρότα, τα κουκουνάρια και τα δαμάσκηνα. Ραντίζουμε παντού με το υγρό μείγμα, το υπόλοιπο το κρατάμε και υπολογίζουμε να το ρίξουμε όλο σε δέκα δόσεις. Σκεπάζουμε τη γάστρα και την τοποθετούμε στο ψυγείο. Να μαριναριστεί πάνω από δέκα ώρες και στο διάστημα αυτό κάθε μία περίπου ώρα περιλούζουμε το φαγητό μας με το υγρό μείγμα που έχουμε κρατήσει. Αν στο τέλος δεν μας φτάσει το υγρό μείγμα τότε γέρνουμε τη γάστρα μας (προσεκτικά να μη μας φύγουν οι μερίδες με τα υλικά τους) και με ένα κουτάλι παίρνουμε αρκετό από το ήδη υπάρχον και το ρίχνουμε στο μπολ του μείγματος.

Κατόπιν περιλούζουμε όλο το φαγητό μας και το ψήνουμε στους 170 βαθμούς για τόσες ώρες όσα κιλά είναι η γαλοπούλα. Στη 1 - 1+1/2 ώρες ψησίματος βγάζουμε έξω από το φούρνο τη γάστρα. Βλέπουμε ότι το φαγητό μας έχει γεμίσει υγρά. Με μια κουτάλα βγάζουμε 5-6 γεμάτες και φυλάμε το ζουμί σε μια κατσαρολίτσα. Θα μας χρειασθεί για τη σάλτσα με τα δαμάσκηνα και το μέλι και για να έχουμε να ρίξουμε στο φαγητό μας στην περίπτωση που δεν έχει υγρά και χρειάζεται κι άλλο ψήσιμο ή ρόδισμα. Σκεπάζουμε τη γάστρα μας και συνεχίζεται το ψήσιμο. Στις 3 ώρες ψησίματος παρακολουθούμε συχνά το φαγητό να μη μας ξεροψηθεί και να μην μείνει χωρίς ζουμί. Σε περίπτωση που πιει τα υγρά του πριν ψηθεί, ρίχνουμε από το ζουμί που βγάλαμε και φυλάξαμε. Στο τέλος όταν ψηθεί και βγάλουμε το φαγητό μας πρέπει να μείνει με μπόλικη σάλτσα και όχι στεγνό με το λάδι.

Εγώ άρχισα να φτιάχνω αυτό το φαγητό από το πρωί της προηγούμενης μέρας και κατά το βραδάκι το έψησα για τρεις ώρες. Το έβγαλα από το φούρνο και το άφησα στη γάστρα έξω από το ψυγείο. Την επομένη μία με δύο ώρες πριν το σερβίρω το έβαλα πάλι στο φούρνο στους ίδιους βαθμούς για να ολοκληρωθεί το ψήσιμο, να ροδίσει το κρέας και να μείνει με την απαιτούμενη σάλτσα. Το βγάζω προσεκτικά και το τοποθετώ (μαζί με τα κουκουνάρια και τα καρότα, απλωτά επάνω ) σε βαθιά πιατέλα σερβιρίσματος. Αν θέλω να κάνω περισσότερη σάλτσα, ή μια διαφορετική γεύση να δώσω στη γαλοπούλα τότε παίρνω όλα τα δαμάσκηνα και τα βάζω στο μπλέντερ. Προσθέτω μία κουταλιά σούπας μέλι, προσθέτω ένα ποτήρι κρασιού ζουμί που είχαμε φυλάξει και το κτυπάμε ώσπου να γίνει μια σάλτσα (όχι σφικτή). Αν χρειαστεί ζουμί ρίχνουμε κι άλλο. Την βάζουμε σε ένα γυάλινο μπολ σερβιρίσματος και την έχουμε στο τραπέζι να βάλει όποιος θέλει στο κρέας του.




Η μαμά προσθέτει μια έξυπνη ιδέα:

Εφέτος τα Χριστούγεννα (2013)  βρήκα μικρά και τρυφερά μπούτια γαλοπούλας. Πρόσθεσα περισσότερο κονιάκ και έβαλα  600 γρ. κάστανα και 1/2 κούπα κουκουνάρια. Δηλαδή για τα 4.100 γρ. μπούτια γαλοπούλας έβαλα στο multi και χτύπησα 1+1/2 ποτήρι νερού κρασί και σχεδόν 1 ποτήρι νερού κονιάκ. Επίσης 1 κούπα και 1/4 κούπας λάδι και 2 κουταλιές σ. μέλι. Το σιγόψησα 4 ώρες και το έβγαλα από το φούρνο όταν είχε μείνει περίπου 2 κούπες σάλτσα. Έβγαλα σε μεγάλη πιατέλα τα τέλεια ροδοψημένα μπούτια, τα περιέλουσα με τη σάλτσα του και έβγαλα σε άλλη πιατέλα όλα τα υπόλοιπα υλικά που ήταν πιο νόστιμα και από λουκούμι.  Έγινε το φαγητό ΤΕΛΕΙΟ!!! Όλοι στο τραπέζι έγλυψαν και τα δάχτυλά τους. Τα μπούτια ήταν απέξω ροδοψημένα, μέσα πολύ μαλακά ποτισμένα από τη μαρινάτα γεμάτα γεύση και άρωμα. Είναι ένα ιδανικό φαγητό για οποιοδήποτε γιορτινό τραπέζι.







Το συνόδεψα με ρύζι. Επάνω η βελούδινη γλυκιά  σάλτσα του. 


Και με μια πράσινη πλούσια σαλάτα

1 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

καταπληκτικη συνταγη.Θατηνδοκιμασω φετος ετσι για αλλαγη.το γεγονοσ δε ότι ειναι κομμενη σε μεριδες η γαλοπουλα διευκολυνει πολυ την οικοδεσποινα.Ευχαριστω για την ιδεα.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές