Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

Παρόλο που η γιαγιά μου φτιάχνει πολύ καλή χορτόπιτα με φύλλο αλλά κι εγώ έχω φτιάξει μερικές καλές παραλλαγές, διάλεξα να γράψω για τη φοβερή σπανακόπιτα μιας φίλης μου εδώ στην Αγγλία για την οποία έχουμε ξετρελαθεί όλοι. Της ζήταγα τη συνταγή τόσο καιρό και μόλις που την έδωσε. Πρόκειται για παραδοσιακή γιαννιώτικη συνταγή που φυσικά γίνεται με διάφορα χόρτα αλλά και απλά με σπανάκι. Όπως και η γιαννιώτικη τυρόπιτα φτιάχνεται με χυλό / κουρκούτι και όχι με φύλλο. Θα την περιγράψω με τον απλό τρόπο που την κάνει η φίλη μου.

Υλικά (για 8 κομμάτια περίπου)
Για τη γέμιση
400-500 γρ. σπανάκι φρέσκο
8-10 φρέσκα κρεμμυδάκια λεπτά
2 μέτρια κρεμμύδια
1 ματσάκι μαϊντανό
1 ματσάκι άνηθο
4 αυγά
1 μικρή χούφτα ρύζι
300 γρ. φέτα
αλάτι και πιπέρι
ελαιόλαδο

Για τον χυλό
1μιση ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2-3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι στραγγιστό
νερό ή γάλα (με γάλα θα γίνει πιο βαρύ) όσο πάρει
1 κ.γ. αλάτι

Πως της φτιάχνουμε
Πλένουμε και κόβουμε το σπανάκι (όχι πολύ ψιλό), και το βάζουμε να στραγγίξει. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο μέσα σε μια κατσαρόλα. Όταν γίνουν βγάζουμε την κατσαρόλα απο τη φωτιά και αφού αφήσουμε λίγο να κρυώσει η κατσαρόλα (2-3 λεπτά περίπου) ρίχνουμε το σπανάκι, τον μαϊντανό και τον άνηθο ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε ώστε ναι μεν να ζεματιστούν λίγο αλλά να μην βγάλουν υγρά. Μετά ρίχνουμε τα αυγά, μια απλοχεριά ρύζι (ότι θέλουμε εκτός από καφέ ρύζι που κάνει περισσότερη ώρα να γίνει), τη φέτα τριμμένη με το χέρι σε κομματάκια, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε ξανά.
Για τον χυλό ανακατεύουμε το αλεύρι με το γιαούρτι, το αλάτι και νερό ή γάλα όσο πάρει. Σκοπός είναι να μη γίνει πολύ πηχτός αλλά ούτε και πολύ αραιός. Αν δηλαδή δοκιμάσουμε με ένα κουτάλι ναι μεν να χύνεται ο χυλός αλλά όχι σαν νερό, να κρατάει λίγο.
Σε ένα μικρό ταψί ή λαμαρίνα (π.χ. σε στρογγυλό 30 εκ. διάμετρο ή σε ορθογώνιο 28 x 35 εκ.) που το έχουμε αλείψει με λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο ρίχνουμε λίγο από το χυλό να κάνει μία λεπτή στρώση. Από πάνω ρίχνουμε τη γέμιση χωρίς να ανακατέψουμε και από πάνω πάλι χυλό σε λεπτή στρώση προσεκτικά (με μια κουτάλα π.χ., αν χρειαστεί αραιώνουμε με λίγο νερό). Δε χρειάζεται να καλύψει 100% τη γέμιση, ας είναι 90% η κάλυψη για να βγει λεπτή η στρώση.
Το πιο δύσκολο σημείο είναι το ψήσιμο. Μου είπε η φίλη μου ότι την ψήνουνε για 40 λεπτά στην πάνω σχάρα στη μεγαλύτερη θερμοκρασία, δηλαδή περίπου στους 230-250 βαθμούς κελσίου. Αλλά εμένα μου ψιλοκάηκε με αυτό τον τρόπο. Την δεύτερη φορά που δοκίμασα την έβαλα στους 200 βαθμούς γύρω στα 50 λεπτά. Ήταν πεντανόστιμη.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές