Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Στη Γαλλία λέγονται œuf mimosa και ως αυγά μιμόζα είναι πιο γνωστά και στην Ελλάδα. Στην Αμερική τα αποκαλούν deviled eggs (εξού και η δική μου μετάφραση ως "διαβολικά" αυγά) και είναι από τα πιο δημοφιλή ορεκτικά με δεκάδες παραλλαγές και ειδικές πιατέλες που πωλούνται στα καταστήματα για το σερβίρισμά τους.
Φυσικά τα αυγά δεν έχουν τίποτα το διαβολικό, απλά (όπως διάβασα στη wikipedia) μια εταιρία λάνσαρε στην αγορά το 1868 ζαμπόν και άλλα κρέατα με καυτερά καρυκεύματα και τα προώθησε στην αγορά με το επίθετο deviled για να δείξει ότι είναι καυτερά. Από τότε το επίθετο αυτό επεκτάθηκε και σε άλλα φαγητά που ανακατεύονται με καυτερά καρυκεύματα όπως στην περίπτωση αυτή τα αυγά που ανακατεύονται συνήθως με μουστάρδα Dijon. Η γειτόνισσά μας και φίλη μας από τα παιδικά μου χρόνια είναι Ελληνοαμερικανίδα και θυμάμαι να τα σερβίρει σε όλες τις γιορτές και τα πάρτυ που έκανε, μαζί με την πατατοσαλάτα που είναι παρόμοια στα υλικά της. Αποτελούν την καλύτερη λύση για να αξιοποιήσουμε τα κόκκινα αυγά που ξεμένουν μετά το Πάσχα.


Υλικά
5 αυγά σφικτά
τουλάχιστον 1 κ.σ. μουστάρδα (όχι πολύ καυτερή γιατί επισκιάζει τα άλλα υλικά)
τουλάχιστον 2 κ.σ. μαγιονέζα
τουλάχιστον 1 κ.σ. ξύδι
πιπέρι
2-3 φέτες ζαμπόν (ή άλλο αλλαντικό π.χ. μπέικον)
πάπρικα
(δε βάζουμε αλάτι γιατί τα υλικά είναι αρκετά αλμυρά από μόνα τους)

Πως το μαγειρεύουμε
Οι αναλογίες στα υλικά είναι ενδεικτικές γιατί το φτιάχνουμε ανάλογα με τα αυγά που έχουμε, το πόσο κρεμώδης ή όχι θέλουμε τη γέμιση και το πόσο μας αρέσει να είναι έντονη η γεύση της μουστάρδας ή όχι.
Βράζουμε τα αυγά για να γίνουν σφικτά (τουλάχιστον 5 λεπτά), τα αφήνουμε να κρυώσουν, βγάζουμε το τσόφλι και τα κόβουμε κατά μήκος σαν δύο βαρκούλες.
Βγάζουμε τον κρόκο και τον βάζουμε σε ένα μπολάκι. Ρίχνουμε μια κουταλιά ξύδι και μετά μία κουταλιά μουστάρδα και δύο μαγιονέζα (για να ξεκινήσουμε). Ανακατεύουμε πολύ καλά και δοκιμάζουμε αν είναι στη γεύση όπως το θέλουμε. Θα πρέπει να μην κρατάει τη γεύση του αυγού αλλά να είναι πιο έντονη η γεύση της μουστάρδας και της μαγιονέζας. Φυσικά αν έχουμε περισσότερα αυγά ή θέλουμε να αλλάξουμε κάτι στη γεύση συνεχίζουμε και ρίχνουμε ξύδι, μαγιονέζα και μουστάρδα.
Όταν επιτύχουμε τη σύσταση που μας αρέσει τότε ρίχνουμε στη γέμιση πιπέρι και ψιλοκομμένο ζαμπόν ή μπέικον (το μπέικον το έχουμε τσιγαρίσει σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι και έχει ήδη κρυώσει). Την πάπρικα μπορούμε να τη ρίξουμε είτε μέσα στη γέμιση είτε να την πασπαλίσουμε στο τέλος πάνω από τα αυγά.
Γεμίζουμε με τη γέμιση την κοιλότητα των ασπραδιών (εκεί που πριν υπήρχε ο κρόκος).

Τα βάζουμε στο ψυγείο και τα σερβίρουμε κρύα.


Σημείωση: όταν τα έφτιαξα πρόσφατα και έβγαλα τις φωτογραφίες ξέχασα να βάλω και πάπρικα.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές