Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Αυτή είναι μία από τις συνταγές που έφτιαχνε η γειτόνισσά μας και φίλη μας, η Χαρά, κατά τα παιδικά μου χρόνια σε όλα τα πάρτι και τις γιορτές. Έφτιαχνε και άλλα 2-3 φαγητά που μου άρεσαν πολύ και πρόσφατα πήρα τις συνταγές από την κόρη της. Αυτό το τηγανητό ρύζι είναι ιδανικό για συνοδευτικό με ψητά κρέατα στο γκριλ ή στα κάρβουνα. Εμένα μου αρέσει με μπέικον αλλά φτιάχνεται και με ζαμπόν. Εδώ στην Αγγλία επειδή είναι διαφορετικό το μπέικον που έχουν και δε μας αρέσει χρησιμοποιούμε καπνιστό ζαμπόν. Εντωμεταξύ από τότε που το έφτιαξα για το αγόρι μου, ξετρελάθηκε και μου το ζητάει όλη την ώρα και σαν κυρίως φαγητό.



Υλικά:
Ρύζι μακρύκοκο για 4 άτομα (περίπου 400-500 γρ)
2-3 κουταλιές σούπας μαργαρίνη
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
5-6 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες (ή καπνιστό ζαμπόν εναλλακτικά)
2-3 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 κύβο ζωμού (προαιρετικά)
αλάτι και πιπέρι

Πως το μαγειρεύουμε:
Μαγειρεύουμε το ρύζι πιλάφι όπως θα το φτιάχναμε κανονικά. Εμείς το κάνουμε όπως τα μακαρόνια, δηλαδή το ρίχνουμε σε βραστό νερό με αλάτι, το αφήνουμε περίπου 15 λεπτά (είναι λίγο μικρότερος χρόνος από το συνηθισμένο γιατί θα ζεσταθεί μετά και στο τηγάνι) να βράσει και το στραγγίζουμε.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη σε δυνατή θερμοκρασία (σε εμάς στο 2μιση), ρίχνουμε το ψιλοκομμένο μπέικον, ανακατεύουμε και σε 2-3 λεπτά ρίχνουμε και τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια λίγο να τσιγαριστούν. Εάν το φτιάξουμε με ζαμπόν τότε ρίχνουμε πρώτα τα κρεμμυδάκια και μετά το ζαμπόν.
Βάζουμε και τον κύβο αν θέλουμε (εγώ χρησιμοποιώ αυτόν σε σκόνη από κοτόπουλο). Μετά ρίχνουμε τον άνηθο (δε θέλει πολύ γιατί αλλάζει τη γεύση) και μετά το ρύζι και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά, ρίχνοντας και πιπέρι.
Τοποθετούμε το ρύζι σε φόρμα του κέικ και πιέζουμε με το κουτάλι. Γυρίζουμε τη φόρμα πάνω σε μεγάλη πιατέλα και βγαίνει με όμορφο σχέδιο. 
Γαρνίρουμε με ότι έχουμε. Λίγο ψιλοκομμένο άνηθο, λίγη ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά, λίγο τριμμένο καρότο. Μπορούμε όμως να το αφήσουμε και σκέτο. 

1 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Το έκανα εχθές, πολύ γευστική και χορταστική συνταγή :D

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές