Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

       Η μαμά Χρύσα σας προτείνει τη συνταγή της κόρης της
η οποία πρώτο δημιούργησε αυτή την Ιστοσελίδα με της συνταγές μου και αργότερα την παραχώρησε σε μένα.




Δεν έτρωγα ποτέ τα φασολάκια στο σπίτι μου μέχρι που ανακάλυψα ότι δε μου αρέσει το παραδοσιακό είδος χλωρού φασολιού με την κλωστή. Από τότε έπεισα τη μητέρα μου να αγοράζει αυτά χωρίς την κλωστή, που είναι πιο στρογγυλά, σαν σωλήνες. Μου έχουν πει ότι στη λαϊκή τα λένε και αμερικάνικα. Εδώ στην Αγγλία είναι τα πιο διαδεδομένα έτσι κι αλλιώς (και μάλιστα έτοιμα με κομμένες τις άκρες) οπότε δεν έχω πρόβλημα να τα βρω. Τώρα πια εμένα και του αγοριού μου έχει γίνει το αγαπημένο λαδερό φαγητό και το φτιάχνουμε σχεδόν κάθε εβδομάδα. Τη συνταγή την έχω δημιουργήσει εγώ δοκιμάζοντας διάφορους τρόπους.

Υλικά:

  1. 1 κιλό φασολάκια χλωρά χωρίς κλωστές
  2. 1/2 κρεμμύδι ξερό
  3. 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
  4. 1 κονσέρβα ντοματάκια ή 3 ώριμες ντομάτες ψιλοκομένες
  5. λίγο άσπρο κρασί 
  6. 1/2 κύβος από κοτόπουλο
  7. 2 πατάτες κομμένες
  8. 1 κουταλιά σούπας δυόσμο ξηρό
  9. 2 χούφτες μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο
  10. αλάτι και πιπέρι
  11. ελαιόλαδο
  12. (1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη προαιρετικά μόνο αν τα ντοματάκια γνωρίζω ότι είναι λίγο ξινά, αν είναι ήδη γλυκά όπως συνηθίζω να αγοράζω τότε δε βάζω)

Πως τα μαγειρεύουμε:

Τρίβουμε το ξερό κρεμμύδι σε χονδρό τρίφτη και ψιλοκόβουμε τα χλωρά κρεμμυδάκια. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο (η ποσότητα είναι προσωπική προτίμηση του καθενός και εξαρτάται και από το λάδι, εγώ πάντως καλύπτω την κατσαρόλα περίπου 2 χιλιοστά). Αφού έχουμε πλύνει και αν χρειάζεται καθαρίσει τα φασολάκια, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε 2-3 γύρες με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε λίγο άσπρο κρασί, το αφήνουμε λίγα δευτερόλεπτα να εξατμιστεί και μετά ρίχνουμε τα ντοματάκια, τον δυόσμο, τις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες χονδρές κυδωνάτες και 1/2-1 ποτήρι νερό. Μόλις πάρει βράση το φαγητό χαμηλώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία (στη δική μου κουζίνα το βάζω στο 1μιση). Συνολικά το μαγειρεύουμε περίπου 1 ώρα ανάλογα και με το πόσο μαλακά θέλουμε να είναι τα φασολάκια.
Στη μισή ώρα ρίχνω τον κύβο και αλατοπιπερώνω. 15 λεπτά πριν το τέλος ρίχνω και τον μαϊντανό.
Το φαγητό συνοδεύεται τέλεια με φέτα.

Σημείωση: Οι πατάτες είναι κυρίως για να χυλώσει το φαγητό αλλά εμάς μας αρέσουν πολύ κιόλας έτσι φτιαγμένες. Ξέρω ότι για κάποιους 1 ώρα μαγείρεμα της πατάτας είναι υπερβολικό, ναι βγαίνουν πολύ μαλακές, ψιλοδιαλύονται (για αυτό προσέχω πολύ στο ανακάτεμα προς το τέλος). Μπορείτε φυσικά να τις ρίξετε στα 20 λεπτά αφού έχει πάρει βράση το φαγητό.


Η μαμά συμπληρώνει: Τελευταία ανακάλυψα ότι ο χυμός πορτοκαλιού δίνει μια ιδιαίτερη γεύση στα φαγητά, γι αυτό το βάζω στα φασολάκια, στις πατάτες γιαχνί, στον αρακά και στις πατάτες ψητές στο φούρνο. Τα φαγητό βγαίνει αρωματικό με μια ελαφρά γλύκα. Αν ρίξετε πορτοκάλι σ΄αυτή τη συγκεκριμένη συνταγή θα αφαιρέσετε το κρασί.
                   



7 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

τι εννοεις με το "μισό κύβο κοτόπουλο";; κρέας;;

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

χμ, εννοώ "ζωμό" κύβο κοτόπουλου, τύπου knorr. Υπάρχουν και κύβοι λαχανικών και βοδινού. Αν θέλει κάποιος να είναι νηστίσιμο το φαγητό τότε μπορεί απλά να το παραλείψει. Αν πάντως κάποιος δε νηστεύει δεν είναι ανάγκη σώνει και καλά ένα λαδερό να μη περιέχει ούτε υποψία κρέατος, συνήθως μάλιστα τα περισσότερα στο παρελθόν φτιάχνονταν ως παραλλαγή και με κρέας (π.χ. λουκάνικα).

Ζωή είπε...

εθχαριστω αυριο θ το δοκιμάσω και θα δουμε. Είναι η πρώτη φορά που κάνω λαδερά φασολάκια.

Unknown είπε...

πολύ καλό το έφτιαξα σήμερα :-)

Οι συνταγές της μαμάς μου είπε...

Aχ, χαίρομαι πάρα πολύ που σε κάποιον άρεσαν τα φασολάκια μου τόσο ώστε να σχολιάσει γιατί είναι από τα φαγητά που συνήθως τα έχουμε για συνηθισμένα και δεν πολυασχολούμαστε μαζί τους

Ανώνυμος είπε...

Οι κύβοι knor είναι εξαιρετικά ανθυγιεινοί, γεμάτοι τοξίνες απο επεξεργασμένα υλικά. Επίσης είναι απείρως παχυντικοί.

Η Μαμά είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο! Ότι δεν είναι φτιαγμένο από τα χεράκια μας με φυσικά προϊόντα, είναι αμφιβόλου ποιότητας και ένα - (πλήν) κάθε φορά για την υγεία μας. Στην καθημερινή κουζίνα της η νοικοκυρά δεν είναι εύκολο να βράζει κάθε φορά κρέας ή λαχανικά, για να πάρει το ζωμό για να τον προσθέσει σε μια σάλτσα ή στα φασολάκια. Είναι όμως γεγονός ότι οι έτοιμοι κύβοι προσθέτουν μια ιδιαίτερη νοστιμιά στο φαγητό. Ευτυχώς που είμαστε ελεύθεροι άνθρωποι να επιλέξουμε τι θα φάμε και πως θα το φάμε. Εμείς γράφουμε τα υλικά μιας συνταγής, όπως την μάθαμε από κάπου αλλού και όπως εμείς τη μαγειρεύουμε, αλλά ΕΣΕΙΣ είστε αυτοί που θα ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ τι υλικά θα βάλετε στο φαγητό σας.

Προφίλ του Blog

Οι συνταγές της μαμάς μου είναι διάσημες σε φίλους και γνωστούς μας αλλά και στον κύκλο τους μέχρι και εκτός Ελλάδος. Από τη φίλη που παντρεύτηκε Ισπανό και ζήτησε γαμήλιο δώρο όλες τις συνταγές της Διαβάστε ολόκληρο το προφίλ

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο

Η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις Συνταγές της Μαμάς μου, δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο
Αγαπητοί μου Φίλοι είμαι η Χρύσα Λυκούδη, η "Μαμά" στις "Συνταγές της Μαμάς μου". Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα βιβλιοπωλεία, το πρώτο μου μυθιστόρημα από τις Εκδόσεις Ωκεανός, όχι με συνταγές, αλλά με μια κοινωνική, δραματική και λαογραφική ιστορία με άρωμα μυστηρίου που στηρίζεται σε αρκετά αληθινά γεγονότα.

Χρήσιμες Συμβουλές

Οι Δημοφιλέστερες Συνταγές