Αρνάκι φρικασέ

Το φρικασέ δεν το έτρωγα ποτέ στο σπίτι μου μέχρι που το γεύτηκα σε μια γιαγιά κι εκεί ανακάλυψα ότι το μυστικό είναι να φτιάχνεται όσο πιο απλά γίνεται και χωρίς ξερό κρεμμύδι. Το ξερό κρεμμύδι χαλάει όλη τη γεύση, το κάνει βαρύ και το ίδιο ισχύει για τη μαγειρίτσα. Μιας και το έφτιαξα σήμερα και τράβηξα και φωτογραφίες (αν και το αρνί μου βγήκε πιο μαλακό από ότι περίμενα και κόπηκε σε μικρά κομματάκια στο μαγείρεμα, ήταν πολύ νόστιμο και μου άρεσε έτσι) είπα να γράψω και τη συνταγή εδώ. Φυσικά μπορεί να γίνει και με άλλα κρέατα όπως χοιρινό.
Η Μαμά προσθέτει:
Το αρνάκι φρικασέ μπορεί να γίνει και με τρυφερές αγκινάρες παραλείποντας μόνο το μαρούλι.







Υλικά:
  1. 1 κιλό μπούτι αρνί σε μερίδες
  2. 1 κούπα άνηθο ψιλοκομμένο
  3. 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια χλωρά
  4. 1 μαρούλι (ή 10 αγκιναρούλες)
  5. ελαιόλαδο (περίπου μισή κούπα)
  6. 2 αυγά
  7. αλάτι, πιπέρι
  8. χυμό ενός λεμονιού

Πως το μαγειρεύουμε:
Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας. Μετά ρίχνουμε νερό να καλύψει το κρέας, καπακώνουμε την κατσαρόλα και όταν φτάσει σε σημείο βρασμού χαμηλώνουμε τη φωτιά (το μάτι 1μιση ή 2, ανάλογα την κουζίνα). Αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 1 ώρα και μετά ρίχνουμε τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, το μαρούλι σε χοντρά κομμάτια και αλατοπιπερώνουμε. Σε περίπου 20-25 λεπτά αυγοκόβουμε. Χτυπάμε τα ασπράδια σχεδόν σε μαρέγκα σε ένα μπολ ή βαθύ πιάτο, ρίχνουμε μετά τους κρόκους και το χυμό λεμονιού κι ανακατεύουμε. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χύνουμε σιγά σιγά στο μπολ με το αυγολέμονο 2 κουτάλες με ζουμί από την κατσαρόλα. Χύνουμε μετά το αυγολέμονο με το ζουμί στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.

Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας. Μετά ρίχνουμε νερό να καλύψει το κρέας, καπακώνουμε την κατσαρόλα και όταν φτάσει σε σημείο βρασμού χαμηλώνουμε τη φωτιά (το μάτι 1μιση ή 2, ανάλογα την κουζίνα). Αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 1 ώρα και μετά ρίχνουμε τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, το μαρούλι σε χοντρά κομμάτια και αλατοπιπερώνουμε. Σε περίπου 20-25 λεπτά αυγοκόβουμε. Χτυπάμε τα ασπράδια σχεδόν σε μαρέγκα σε ένα μπολ ή βαθύ πιάτο, ρίχνουμε μετά τους κρόκους και το χυμό λεμονιού κι ανακατεύουμε. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και χύνουμε σιγά σιγά στο μπολ με το αυγολέμονο 2 κουτάλες με ζουμί από την κατσαρόλα. Χύνουμε μετά το αυγολέμονο με το ζουμί στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
Αν και τρώγεται και σκέτο αυτό το φαί εμένα μου αρέσει να το συνοδεύω με πατάτες τηγανητές. Ενδιαφέρουσα παραλλαγή είναι με σπανάκι αντί για μαρούλι.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΜΕΝΑ Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ Η ΣΥΓΧΩΡΕΜΕΝΗ ΤΟ ΦΙΑΧΝΕ ΠΙΟ ΑΠΛΟ=ΧΩΡΙΣ ΜΑΡΟΥΛΙ!ΣΕ ΒΕΒΑΙΩ ΗΤΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΟΣΤΙΜΟ!ΚΑΙ ΚΤΥΠΟΥΣΕ ΕΝΑ ΑΥΓΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΜΕ ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ!ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΥ!ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΓΡΙΑ ΧΟΡΤΑ ΕΠΙΣΗΣ!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ το φτιάχνω την Δευτερα του Πάσχα με φρέσκο κρεμμύδι και σταμναγκάθι...αγρια χόρτα της Κρήτης.
Το μυστικό είναι το λεμόνι , όσο πιο πολυ τοσο καλύτερα....

Ανώνυμος είπε...

καταπληκτικό φαγητό αν θες προσθέτεις & λίγες ακγινάρες πολύ ωραίο & χωρίς αυγολέμονο με σκέτο χυμό λεμονιού, μπόλικο λεμόνι

Ανώνυμος είπε...

Πολυ νοστιμο και γρηγορο φαινεται και μιας και δεν τρωμε τη μαγειριτσα λεω να το δοκιμασω για Ανασταση.Καλο Πασχα σε ολους.

Ανώνυμος είπε...

το φρικασε μπορει να γινει και κοκκινιστο... οχι απαραιτητα με αυγολεμονο...

Ανώνυμος είπε...

Δεν είχα φτιάξει αυτό το φαγητό μέχρι την ημέρα που διάβασα την συνταγή σου. Πολύ απλή, γρήγορη και πεντανόστιμη! Όντως με τηγανιτές πατάτες η γεύση είναι πιο πλούσια! Θα το φάμε πάλι το βράδυ μετα την Ανάσταση (αντί για μαγειρίτσα). Ευχαριστούμε τη γιαγιά!

Ανώνυμος είπε...

τέλεια , μιας και δεν τρωμε μαγειρίτσα.Ξεκινάω να σωτάρω το αρνάκι.Καλή Ανάσταση.

Ανώνυμος είπε...

Μπορει να γινει και με συκωτάκια πουλιων , αντι για αρνί και προσθέτουμε στην συνταγη και μια φλουδιτσα πορτοκαλιου.

Ανώνυμος είπε...

Χρύσα, συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σου ! Πολύ χρήσιμη. Μπράβο !! Πως πάει η συγγραφή του βιβλίου σου ;

Μαρία Λ.